PDA

Zobacz pełną wersję : [30l][Tanganika]Domek dla muszlowców

pedro1975
04-30-2005, 22:23
Niedawno na forum ogólnym pytałem jak wykorzystać kamienie które kupiłem. Poszedłem za Waszą poradą i tak oto powstał maleńki biotop w którym zamieszka dobrana para brevisów (czekają juz na przyjazd).
Wyposażenie akwa stanowi filtr wewnętrzny Aquael mini, pokrywa z żarówką energoszczędną 5W (daje 15W) oraz grzałka Jagera z termostatem. Zastanawiam się nad wrzuceniem anubiasa (pierwotnie chciałem bez roślin) ale boję się o cykl azotowy.
Proszę o opinie i porady czy się podoba i co mógłbym ewentualnie zmienić.

NOVINA
04-30-2005, 22:28
Fajne :wink: A anubias dodalby troche zycia :D IMHO lepszy bylby piasek. Co do muszelek to itak muszlowce poukladaja je jak chca :D

pedro1975
04-30-2005, 22:58
Pierwotnie miało być z piaskiem białym bardzo drobnym (nawet go kupiłem) ale bałem się że będą problemy z odmulaniem podłoża. W zachowania muszlowców nie zamierzam ingerować niech się meblują jak chcą a muszelki tak poukładałem żeby się żonie spodobało :D (w końcu zaakceptowała kolejne akwa)
Anubias jednak będzie.

DenniSF
05-01-2005, 00:06
i dobrze ze bedzie ten Anubias bo z nim bedzie naprawde lepiej! :)

Spinja
05-02-2005, 11:12
Bardzo elegancki zbiorniczek, stąd pytanka: - podłożyłeś coś pod żwirek (styro), coby ta skałka nie stuknęła któregoś dnia o szkło?
- skąd wytrzasnąłeś takego fannego kamulca?
- nie za ciasno ribkom będzie? To i tak mały zbiornik, a tu cenną przestrzeń życiową (dno) zawala ten ładny kamul.
- jaki to granulat i rodzaj żwirku?
- zdaj relację po zarybieniu, jak się rybom w tym żwirku kopie. Ciekawi mnie też, czy żwirek nie spowolni procesu oddzielania się małych od rodziców (w wypadku ew. udanego rozmnożenia) - będą musiały urosnąć większe, by dać radę żwirkowi czy coś? Żwirek vs piasek - też optuję za żwirkiem, ale właśnie ze względu na łatwiejsze utrzymanie czystości. Jeśli ktoś ma już opanowane odmulanie piasku, to pewnie, że piasek byłby lepszejszy, ale ważniejsze od wszystkiego inszego jest zachowanie parametrów <toksyna. Ja planuję w swoim muszlikowie machnąć żwirek rzeczny <1mm i... świderki :D

pedro1975
05-02-2005, 11:33
Na dnie jest 1 cm styropian, kamienia kupiłem przypadkowo na giełdzie samochodowej :D (leżał w jakichś rupieciach). Co do granulacji żwirku to bodajże kwarcyt gran ok 1mm. Nie mam doświadczenia z muszlowcami ale wydaje mi się że dla jednej pary na razie dno powinno wystarczyć. Jak mi się uda rozmnożyć pomyślę nad większym lokum. Wszystko się okaże jak wpuszczę rybki.

ZILO
05-02-2005, 12:39
bardzo fajnie sie to prezentuje - no moze kamyk troszke za duzy ale ogolnie jest bardzo fajnie. Nie wiem ile w akwarium masz muszli bo z tego co widac na zdjeciu to 4szt - ja bym proponowal jeszcze dorzucic pare muszelek (sam w 25l akwa z 2 brevisami mam ich az 12szt).

Co do odmulania piasku to nie jest tak zle :-)

zipke
05-02-2005, 17:27
czy to nei przymaly zbiornik na brevisy??? Tak jak ktos wyzej napisal z tym kamieniem ja mam podobne watpliwosci ze ryby maja za malo miejsca do plywania wogole do poruszania sie. Wez pod uwage to ze sa to ryby typowo denne i dlanich liczy sie powierzchnia dna anie calego akwarium.

Kamulec spoko no ale... niewiadomo czy rybkom bedzie to pasowalo.

pedro1975
05-03-2005, 22:39
Przedstawiam zbiornik nieco zmieniony. Powierzchnię dna postarałem się zwiększyć ustawiając kamień trochę inaczej. Dodałem jeszcze 4 muszle (w sumie jest już osiem). I najważniejsze już zamieszkała w nim para brevisów - siedzą razem w jednej muszli (ta po prawej z frontu). Na anubiasa poczekam do sprzątania innego akwa (mam w nim bardzo dużego i chcę jakoś podzielić). Kamień faktycznie duży ale nie mam takiego mniejszego a ten mi się bardzo podoba.
Dziś dodałem kolejne zdjęcie już widać rybcie.
Dziękuję za opinie

pedro1975
05-12-2005, 11:24
- zdaj relację po zarybieniu, jak się rybom w tym żwirku kopie.

Widać to na załączonym zdjęciu

zjawek
05-12-2005, 16:12
piękne

paletka6
05-12-2005, 16:15
małe ale bardzo fajne :)::)

Tujag
05-12-2005, 21:11
osobiscie lubie Tanganike bardzo mi się podobają takie akwaria