Zobacz pełną wersję : Sprawdzony sposób na ślimaki... ŻABA
Witam
Co pewien czas powraca jak bumerang temat plagi ślimaków. Ja przeciwko ślimakom nic nie mam, ale przypadkiem znalazłem całkiem niezły sposób na ślimaki. A jest nim popularna żabka wodna, czyli Karlik Szponiasty - do dostania w każdym sklepie akwarystycznym za 2-3 zł. W ciągu dwóch tygodni wybiły mi prawie wszystkie ślimaki - Rozdętki i Zatoczki. Zostały tylko naprawdę małe egzemplarze w liczbie kilku sztuk. Pewnie były zbyt małe i żaby ich nie dostrzegły :) Zniknęły też wszystkie świderki, które wychodziły na powierzchnię - zostały tylko te zakopane w podłożu. Dwie średni Ampularie pozostały nienaruszone, chociaż widziałem, jak się żabki do nich przymierzały.
Mam dwie żaby w akwarium 21 litrowym. W literaturze anglojęzycznej znalazłem kilka artykułów, w których polecają właśnie Karliki Szponiaste jako tępicieli plagi ślimaków. Przewagą Karlików nad Bocjami jest ich rozmiar - w przeciwieństwie do Bocji nie rosną za bardzo i można je trzymać nawet w małych akwariach.
Michał J
04-13-2004, 09:16
No to znalazles rozwiazanie mojego problemu :D Mam male akwa (30L brutto) i raczej bocji tam nie wrzuce . :D
A ja słyszałem że dobrze włożyć marchewke do awka na noc, podobno wszystkie ślimaki rano na niej znajdziemy, ale sa to informacje niepotwierdzone...
Michał J
04-13-2004, 09:21
To samo mówila mi sprzedawczynie w sklepie. Wygotowac marchewke i wsadzic do akwa. Jakos zupelnie o tym zapomnialem :oops: . Zrobie to dzisiaj i zobaczymy co z tego wyjdzie :D
hmm, ja mam żabkę i jakoś nie zauważyłam żeby jadła ślimaki. Prawdę mówiąc nawet rureczniki muszę jej pod sam nos podtykać bo straszny z niej ślepak i jak jej się coś wyraźnie nie rusza przed samym pyszczkiem to nie ma szans żeby to zauważyła ;)
hmm, ja mam żabkę i jakoś nie zauważyłam żeby jadła ślimaki. Prawdę mówiąc nawet rureczniki muszę jej pod sam nos podtykać bo straszny z niej ślepak i jak jej się coś wyraźnie nie rusza przed samym pyszczkiem to nie ma szans żeby to zauważyła ;)
Masz tylko jedną żabkę? W jak dużym akwarium? Pamiętaj, że u mnie dwie żabki trzymam w 21 litrach. Żaby żerują głównie wieczorem i w nocy. Pooglądaj je kiedyś tuż przed zgaszeniem światła - wtedy można zobaczyć jak polują :) Żaba nie tylko widzi ruch (poruszana penseta z robaczkiem przed pyskiem) ale ma też rozwinięty zmysł powonienia - tak też znajduje pokarm. Potrafi żywe rureczniki i ochotkę wyciągnąć z podłoża. Spróbuj kiedyś po zgaszeniu światła wrzucić trochę mrożonych robaków - nad ranem ich już nie będzie :)
A czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co te żabcie (Karliki Szponiaste) jedzą, jak duże rosną i czy wymagają jakiś specjalnych warunków hodowli??
http://terrarium.com.pl/karlikszponiasty.php
http://mike-edwardes.members.beeb.net/Amphibiary/Hymenochirus.html
Od wielu lat mam w jednym akwarium zarówno karliki szponiaste (znałem je dotychczas jako żabki śpiewające) jak i ampularie. Nigdy nie zauważyłem żeby żaby wykazywały jakiekolwiek zainteresowanie ślimakami, a bywały w moim akwarium również różne ślimaki krajowe. Mam o karlikach podobne zdanie jak Kasiek. Ślimaki są chyba zbyt zwinne, żeby toto mogło na nie zapolować :lol:
Pewnie je przekarmiacie. Podobnie jak z kosiarkami, jak ktoś im pod pysk jedzenie podpycha, to po co mają się wysilać i szukać czegoś innego ;) Ja je karmię bardzo nieregularnie - czasami nawet tydzień nie dostają jedzenia, co zresztą w przypadku tych żab jest normalne.
Ampularii faktycznie nie ruszają, pewnie są za duże dla nich. Jak już wcześniej powiedziałem, u mnie wytępiły pozostałe ślimaki praktycznie do zera. Zresztą nie tylko u mnie - znalazłem już kilka podobnych opinii.
Masz tylko jedną żabkę? W jak dużym akwarium? Pamiętaj, że u mnie dwie żabki trzymam w 21 litrach.
Mialam 2 żabki, ale jedna zdechła niestety :cry: Przestała jeść i po 2 dniach już jej nie było, nie mam pojęcia co się stało.
A ile cm żabki powinno przypadać na litr wody? ;). Na razie trzymam żabcię w 45 l, ale jak urządzę duże akwa to ją przeniosę i dokupię drugą.
Co do żerowania to póki co nie zauważyłam u mojej instynktu lowcy ;). Najbardziej lubi siedziec wciśnięta za filtrem i jak podtykam jej żarełko na patyku pod nos. :D
Ja mam 2 żaby w 90 l. Ampularie lęgną się u mnie jak króliki, więc żaby mają pełen przegląd wielkości - od takich świeżo wysypanych z kładki jajowej (ze 2 mm średnicy) po dorosłe i żadnymi się nie interesowały.
Hm, myślisz Nicpek że za dużo żarcia? Ja moją karmię co 3-4 dni. Dostaje porcję rurecznika na patyku i tyle. Sama nie potrafi znaleźć, obawiam sie że gdyby byłą zdana tylko na siebie to by zdechła z głodu. ;).
No ale poeksperymentuję i zrobię jak mówisz. Mam tylko nadzieję że żabucha wytrzyma na tej diecie :)
Slyszalem ze mozna wrzucic do akwa maly kawalek ugotowanej marchewki. Ponoc czesc slimakow zwabiona dobra szama zostanie na marchewce i wtedy hop siup do kibla. Oczywiscie bocja to jedno z lepszych rozwiazan. Nie wiem tylko czy ta zabka nie opyli jakis malych rybek?
Nie wiem tylko czy ta zabka nie opyli jakis malych rybek?
Ludzie!!! Przeczytajcie cokolwiek na temat, na który zamierzacie się wypowiadać. Ja bym się bardziej bał o żabki, jeżeli ktoś ma bardziej drapieżne ryby w akwa :wink:
Nie wiem tylko czy ta zabka nie opyli jakis malych rybek?
Ludzie!!! Przeczytajcie cokolwiek na temat, na który zamierzacie się wypowiadać. Ja bym się bardziej bał o żabki, jeżeli ktoś ma bardziej drapieżne ryby w akwa :wink:
Zabki swobodnie daja sobie rade nawet z pielegniczkami i nawet nei za bardzo konkuruja o pokarm. Q ma racje :) sam uzywalem zabek do tepienia 'plagi' gupikow i powiem, ze z efektu bylem zadowolony :wink:. Niestety co do slimakow - moje nie przepadaly widocznie za kuchnia francuska. Nie zauwazylem, zeby kiedykolwiek rzucaly sie na slimaczki, nawet wtedym gdy ktorys na nia wlazl :wink:
ja zstosowalem u siebie nawozenie co2 i po dwuch dniach wszystkie slimaki poszly spacz na wiecznosc oczywiscie rybek juz nie mialem ale widac zaskutkowalo to na sliaki(swiderki)