PDA

Zobacz pełną wersję : Zielony osad

Q
04-12-2004, 22:27
W obrebie zwirku na przedniej szybie, mniej wiecej na srodku pojawil sie zielony osad. Prawdopodobnie jakies glony zielenice czy jakos tak. Jak sie pozbyc tego, mechanicznie??? Mam jak to kazdy problemy z glonami

Czy to prawda ze obnizajac poziom fosforu (nie jestem pewien czy o ten skladnik chodzi, moze o inny) w pelni mozna pozbyc sie glonow?

Jak to zrobic

Lord Paszka
04-13-2004, 09:06
Czy to prawda ze obnizajac poziom fosforu (nie jestem pewien czy o ten skladnik chodzi, moze o inny) w pelni mozna pozbyc sie glonow?

Nie do końca. Prawdą jest, że głównym czynnkiem mającym wpływ na wzrost glonów jest fosfor, ale nie jednynym. Obniżając poziom PO4 można zmniejszyć ich intensywność występowania i szybkość ich wzrostu, ale na pewno nie wyeliminować.

Klayman
04-13-2004, 13:19
Na pewno gromadza sie glony w miejscu gdzie podajesz pokarm rybkom. Zalego on i rozklada sie, przez co w tym miejscu lepiej uzyznia. Glony najlepiej usunac mechanicznie przy podmianie wody poprzez poruszenie zwirku. Zalecalbym w takim razie podawac nawozenie bez fosforasnow i azotanow, ktorych jak sadze masz pod dostatkiem. Obnizenie tych skladnikow na pewno troszke przyhamuje rozwoj glonow.

Q
04-13-2004, 17:46
A czy sa jakies srodki na obnizenie PO4. Najlepiej nie chemia.