Zobacz pełną wersję : Mam nowe akwarium - Nie jestem w temacie - help!!
grandfso
04-12-2004, 21:37
Witajcie, to jest moj pierwszy post, wiec na poczatek chcialem sie moze przywitac! Witam! Aha, jeszcze chcialbym nadmienic ze akwarium to zachcianka mojego mlodszego brata, ktory dostal akwarium i poszedl do sklepu zoologicznego wydac troche pieniedzy, wiec powybieral rybki ktore mu sie podobaly, jakies roslinki i inne duperele. Dlatego ja teraz staram sie to jakos usystematyzowac, i zrobic porzadne akwarim.
A teraz do rzeczy:
Jestem akwarystom(na stadium poczatkujacy amator-ja i brat), ktory kilka dni temu kupil akwarium, jakies rybki i pare roslinek. Aaa i bylbym zapomnial o osprzecie.
Oto lista:
1x Gurami dwuplamisty
4x Neon innes
2x Gupik
2x kirysek
1x costam klinowy
1x brzanka rekina
1x bojownik wspanialy
1x mieczyk
1x costam...
Mam takrze pare roslinek, ale nie podam wam nazw, poza jedna -moczarka
Osprzet, to:Akwarium 50l (45x34x32 - szer x wys x gleb)
Filtr kaskadowy
Grzalka
Termometr
Pompka powietrza
Moje pytanie jest nastepujace:
Po pierwsze: czy ta kompozycja rybek jest odpowiednia? co powinienem ewentualnie oddac lub wymienic.
Po drugie: Chcialem prosic o jakis szablon uzielenienia akwarium, znaczy liste roslinek do jakiejs kompozycji.
Po trzecie: Chcialem sie dowiedziec jak zmontowac przykrywke na akwarium z wbudowana lampa(nie moge tego kupic, poniewaz akwarium jest podobno niestandardowych rozmiarow)
I chcielam ogolnie prosic o jakies praktyczne porady.
Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam,
grandfso 8)
Technika wykonania pokrywy dział DIY
WYmień brzankę rekinią i gurami na 2-3 kiryski, 4 neony.
Na początek zainwestuj w proste roślinki, np walisnerię, mikrozorium, po co Ci mają zdychać.
I zainwestuj w sprzęt do podmiany wody :wink: się przyda
Na początek proponuję lekturę "Mini-kompedium dla ...." w dziale ogólnym (szczególnie linki zaznaczone na czerwono).
Proponuję oddać lub wymienić (oczywiście to tylko propozycja):
1. brzankę rekinią, mieczyka, razborę klinową, bojownika, gurami i dokupić 6-8neonów, 3kiryski i ewentualnie zbrojnika niebieskiego
2. brzankę rekinią, mieczyka, razborę klinową, gurami, neony, gupiki i dokupić 3samice bojownika.
Postaraj się "złożyć" jeden biotop. Neony i razbory klinowe to rybki stadne i potrzebują grupki 8-10sztuk.
przydałoby się sprzecyzować to 1cośtam :D
Pokrywę można zbudować ze sklejki lub spienionego PCV (zobacz w dziale DIY). Jako prowizorkę można przykryć akwa szybą a na szybie położyć jakąś świetlówkę...ewentualnie możesz zastosować lampkę biurkową.
Co do roślinek to bez światła nie masz dużego pola do popisu więc nic Ci nie mogę doradzić.
Moja rada: uświadom brata że ma przerybione akwarium i błędem jest kupowanie rybek z różnych środowisk i wrzucanie ich do jednego akwarium. Najpierw czytamy o rybkach, które nam się podobają a następnie wybieramy te które pasują do naszej wody i akwarium.
Aha....podstawy akwarystyki to: cierpliwość :D i systematyczność
Szczerze to nie wczytywalem sie w twojego posta ale mam zasadnicza rade. W zasadzie to powinienem utawic to jako staly opis.
Nic nie robcie w pospiechu. Najlepiej poczekac i zaplanowac wszystko. Jezdzic po sklepach pytac na forum. Bedziesz wszystko wiedzial wtedy bierz sie do roboty. Naprawde to pomaga
grandfso
04-13-2004, 08:48
Po godzinie poszukiwan w internecie, wracam ze swoja zdobycza! Wydaje mi sie ze '1x cos tam' to jest ---> ?alobniczka.
Narazie czytam FAQi i sie dowiaduje ciekawych rzeczy, jednak nadal nie mam (i nie bede miec zbyt szybko) pojecia o akwarystyce. Mam wiec do Was jedna prosbe. Prosze, powiedzcie mi co !MAM! zrobic, bo same sugestie to za malo. Mam wrazenie ze rybki w tym akwarium sie raczej mecza, niz ciesza zyciem(oba gupiki maja poobgryzane ogony, a i pewnie temperatura ktora pasuje jednym nie podoba sie innym rybkom - 26-27 stopni). Z gory dziekuje za pomoc.
Michał J
04-13-2004, 09:14
Ciezko jednoznacznie odpowiedziec na twoje pytanie. Najpierw powinienes zdecydowac sie jakie chcesz rybki. Bo narazie to masz niezly mix :D Powiedz co cie interesuje a potem mozna cos pomyslec. Co do wystroju akwa, to przegladaj galerie :)
Masz tu par linków. Jak uwaznie przeczytasz to napewno dowiesz sie duzo ciekawych rzeczy :)
http://www.akwarium.org.pl/
http://www.wszystkooakwarystyce.friko.pl/
http://www.akwarium.prx.pl/
http://www.akwa.aip.pl/
Poza tym co ci podale to poprzegladaj forum. Jest podanych duzo wiecej stron o akwarystyce
Powodzenia :!: :D
Konkretna rada - korzystaj z sugestii. Najlepiej oddaj wszystkie ryby za wyjątkiem kirysków i neonów (nie będę cię zanudzał szczegółami dlaczego) dokup 4-5 neonów i 2-3 kiryski (za jakiś czas możesz coś dołożyć do obsady) po oddaniu bojownika skręć temperaturę do ok 24-25 stopni dodaj kultur bakterii (kupisz w sklepie) podmieniaj delikatnie wodę na odstaną (lepiej nie uzdatniaj chemią) 5 litrów co 2-3 dni akwa przykryj jak najszybciej, oświetlaj możliwie od góry czymkolwiek i kombinuj normalne ośweitlenie, pożółkłe części roślin usuwaj natychmiast, karm ryby 3-4 razy dziennie małymi ilościami pokarmu, kup mrożonego oczlika (cyklop) i podawaj 1/10 - 1/8 kostki na karmienie, płatki podawaj co najmniej 2 rodzaje roślinne i wieloskładnikowe, obserwuj ryby - sklejone płetwy, kropki na ciele płetwach, dziwne ruchy, probemy z oddychaniem ocieranie się o dno przedmioty rośliny itp świadczy, że coś może być nie tak i wtedy pytaj. Pozatym filtr czyść tylko wtedy gdy wyraźnie spadnie przepływ najlepiej przemyć delikatnie w wodzie z akwarium (oczywiście nie w akwarium a odlanej i nie wlewaj jej z powrotem, ostatecznie może być kranówce ale ok 25-30 stopni, to materiał filtracji biologicznej tzn gąbka, ceramika,biokulki, elementy inne w tym materiały filtracyjne jak wata itp mocno pod bieżącą wodą elementy mechaniczne też - nie stosój mydła itp.
grandfso
04-13-2004, 10:41
dzieki, zastosuje sie do tych rad. Mam jeszcze jednak nadal pytania :shock: . Mojemu bratu podaba sie bardzo Gurami, i czy moglby ewentualnie zostac?
Najlepiej oddaj wszystkie ryby za wyjątkiem kirysków i neonów (nie będę cię zanudzał szczegółami dlaczego) dokup 4-5 neonów i 2-3 kiryski (za jakiś czas możesz coś dołożyć do obsady)
Jakie rybki powinienem dodac pozniej do obsady, i w jakiej ilosci?
I jak moge zbudowac jakas prosta przykrywke? Sama szyba jest nieladna i wolalbym raczej cos bardziej profesjonalnego, a jednoczesnie prostego w budowie. Z gory dzieki. 8)
Temat pokrywy samoróbki był wałkowany sporo razy - szukajcie a znajdziecie. Gurami to spora rybka i trochę będzie się męczyć a pozatym powinno się trzymać w parach a to już zdecydowanie za dużo do twojego baniaka. Czasami zdarzają się osobniki agresywne i to też może być spory problem. Z drugiej strony widziałem w pracy guramka w 60l. i był już mocno dorosły jak się przyjmowałem 8 lat temu i zdechł pod koniec zeszłego roku. Możesz dodać wiele gatunków ale na to jest czas. Poczytaj i dobrze się zastanów. Ja w podobnym zbiorniku mam platki (razem z neonami i kiryskami). Gurami i bojowniki to ryby labiryntowe i wymagają ciepłego (ok 24-26stopni)powietrza nad wodą bo się przeziębią.
Michał J
04-13-2004, 11:24
Ja odradzalbym chemie. Co do karmienia. To nie ka|dy ma czas aby karmic 4 razy dziennie. Ja bym radzil 2 razy. Akwa jest zamale na gurami (tak jak poprzednik pisal).
Sposobow na pokrywe to masz od zalania :!: :) wystarczy poszukac :D
Generalnie ja też jestem przeciwnikiem chemii, ale czasami się bez niej obejść nie da. Nie przypominam sobie żebym wspominał coś o chemii w poście. Kultury bakterii są tylko po to żeby wspomóc naturę bo w tym akwa są już ryby. 4 razy dziennie (no może być 3) tylko dlatego,że to świeże akwarium i będzie mniej resztek(mniejsze porcje) a lepiej uniknąć dodatkowego obciążania systemu.
grandfso
04-13-2004, 11:37
dziekuje wam bardzo za pomoc, jak bede mial jeszcze jakies pytania lub watpliwosci to sie odezwe.
ps. bedzie zle jak zostawie gupiki? maja nieco obgryzione ogony, i pewnie juz ich nie przyjma w sklepie... :?
Michał J
04-13-2004, 11:38
Z chemia to poprostu napisalem , zeby nic mu nie wciskali w sklepie (bo tak jak dosc czesto bywam w sklepach to praktycznie kazdy sprzedawca wciska jakies gowna) A co do tych kultur bakterii to tez raczej bym sobie darowal. Ja nic nie dodaje i nie dodawalem i wszystko jest G :)
Chemie to uwazam, ze powinno sie stosowac przy chorobach. To tak jak z ludzmi. Jak sie stosuje tylko metody naturalne to czesto konczy to sie gorzej dla pacjenta.
Gupiki owszem jak najbardziej możesz zostawić nie napisałeś tylko czy to dwaj panowie gupik czy pan i pani (najlepiej 1pan i dwie panie) i nie martw się ogonki szybko odrosną.
grandfso
04-13-2004, 11:58
prosze powiedzcie mi jak sie nazywaja te roslinki, i czy do kazdego akwarium sie nadaja.
i moze czy sa w zasiegu kieszeni czlowieka z przecietnymi zarobkami?
Z tego co zaznaczyłeś jedynie roslinki z ostatniego akwarium dadzą sobie jako tako radę (kryptokoryny4 i echinodorusy5 ) oraz 1b(jakiś nużaniec..trudno ocenić). Pozostałe jak np. glosia (ten niski trawniczek w akwa nr3) potrzebuja naprawdę spoooooro światełka (w twoim akwarium to byłoby około 40W lub więcej). Wszystkie rośliny z czerwonymi liśćmi ze względu na wysokie zapotrzebowanie świetlne również odpadają.
grandfso
04-13-2004, 12:25
a wglebka by sie nadawala na trawniczek?
oraz zaznaczylem jeszcze kilka interesujacych mnie roslinek ^_^
I zgory chcialem podziakowac za tak ogromne poswiecenie wlasniego czasu, oraz szybka i fachowa pomoc. naprawde to jest swietne forum. Kiedys jak bede jednym z najlepszych akwarystow na swiecie to nie zapomne o was :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
http://grandfso.daho.biz/img/sadsad.jpg
Karol Kaniewski
04-13-2004, 12:29
a wglebka by sie nadawala na trawniczek?
Tak jak najbardziej nadaje sie :wink:
W dziale Ogrodnikow jest nawet tetamt z tym zwiazany.
Proponuje go poczytac:
Trawnik z wgłębki wodnej?...
Efekty sa piorunujace :wink:
Michał J
04-13-2004, 12:29
4. akwa 1. roslina jest sztuczna :D
grandfso
04-13-2004, 12:31
jedynka jest sztuczna?
Michał J
04-13-2004, 12:33
Z tego co pamitam to facet pisal, ze filtr zakryl sztuczna roslinka :D
grandfso
04-13-2004, 12:42
aha, a ja myslalem ze na tym ostatnim zdjeciu z (sadsad.jpg) 1 jest sztuczna ^_^
jakie to sa roslinki i czy sie nadaja?