PDA

Zobacz pełną wersję : glonojady- kilka pytan

guruking
04-12-2004, 18:19
Witam
1. Dlaczego czasem widze ze glonojad wypuszcza banke powietrza i za chwile plynie na powierzchnie zaczerpnac, a filterek pracuje i puszcza babelki :)
2.Dlaczego glonojad (duma mojego akwarium) :lol: zjada jejeczka ktorych pilnuje ?? :? ostatnio uratowaly sie 3 male ale one wypadly z czaszki (bo tam byly wszystkie) lecz przyszla noc i wszystkie zniknely. CZy zjada on je bo ma zla diete?? :?
Pozdrawiam

eremenik.
04-12-2004, 20:54
Witam
1. Dlaczego czasem widze ze glonojad wypuszcza banke powietrza i za chwile plynie na powierzchnie zaczerpnac, a filterek pracuje i puszcza babelki :)
2.Dlaczego glonojad (duma mojego akwarium) :lol: zjada jejeczka ktorych pilnuje ?? :? ostatnio uratowaly sie 3 male ale one wypadly z czaszki (bo tam byly wszystkie) lecz przyszla noc i wszystkie zniknely. CZy zjada on je bo ma zla diete?? :?
Pozdrawiam

Z tego co mi wiadomo glonojad ma nerki i od czasu do czasu musi pobierac powietrze z atosfery jak kiryski :)

MaxRipper
04-12-2004, 20:56
Hmmm nie przypominam sobie żeby glonojady wcinaly swoją ikrę - no chyba że jest ona uszkodzona :? , a jaki masz gatunek glonojada?

guruking
04-12-2004, 22:55
Ancistrus dolichopterus (Zbrojnik niebieski)
:lol:

Katka
04-13-2004, 08:43

Zbrojniki (czyli tzw. glonojady) mogą pobierać powietrze atmosferyczne, ale robią to bardzo rzadko, jeżeli to zjawisko się nasila to z doświadczenia wiem, że jest to objaw pogorszającej się jakości wody lub choroby.
Sprawdź parametry wody, przyjrzyj się skrzelom zbrojnika czy nie zauważyłeś żadnych zmian (nalot, wydzielina, nie równa praca).

Klayman
04-13-2004, 13:15
Jesli chodzi o zjadanie ikry przez zbrojniki to zjawisko to nasila sie gdy zaczyna byc przerybione dno akwarium. Z opisu widze, ze masz 50 l. Napisz ile masz w takim razie zbrojnikow i jakiej one sa wielkosci. Poza tym anpisz jak amasz obsade dna !?!

Co do oddychania powietrzem atmosferyczny - Katka /bogini zbrojnikow :wink: / ma razje i w tym temacie bedzie najwiekszym autorytetem. Pogarszajacy sie stan wody /podmieniaj czesciej wode min ok 20 % na tydzien/ lub uszkodzone skrzela przez jakas chorobe. Jesli filtr natlenia wode mozna wykluczyc zle natlenienie.

mario_76
04-13-2004, 14:01
Mam zbrojnika i jest to mój ulubieniec obok kirysków. Obserwuję akwarium ostatnio po kilka godzin dziennie i podglądam nocami :lol:

Nie widziałem ani razu aby mój zbrojnik łapał powietrze z nad lustra wody. Czasami siedzi na filtrze ale 90% czasu buszuje pod korzeniem na kokosie i na dnie.

guruking
04-13-2004, 15:34
moja obsada to
3 glonojady:
samiec 10cm
samice po 8 cm

kirysek i mulojad wiec chyba nie jest za duzo na dnie :)

a co do glonojada to tylko jeden tak lyka powietrze, a moze to z przejedzenia mu sie "beka" bo on starsznie duzo je tzn. caly czas szuka jedzenie po dnie :lol:
moje glonojady nie potrafia usiedziec w jednym miejscu przez dluzszy czas no moze poza samcem ktory jest plochliwy i chowa sie w czaszcze :)
Pozdrawiam

Klayman
04-13-2004, 15:46
moja obsada to
3 glonojady:
samiec 10cm
samice po 8 cm

I tu moze byc pies pogrzebany. To dosc sporo dodajac jeszcze mulojada i kiryska. Zbrojniki najczescie w takich przypadkach po tarle wyrzucaja ikre z gniazda lub ja zjadaja. 50 l to dosc malo jak na taka obsade. Jesli chodzi o oddychanie z powierzchni .. przyjzyj mu sie dobrze czy nie ma uszkodzonych skrzeli. Jego plochliwosc moze byc takze wlasnie tym wywolana. Poza tym sprawdz parametry wody szczegolnie NO2 i NO3.