PDA

Zobacz pełną wersję : jaka jest prawdziwa pojemnosc?

guruking
04-12-2004, 18:13
Witam
wlsanie spotkalem na 2 stronach 2 identyczne akwaria z profilowana przednia szyba o wymiarach 100X40X50 ale na jednej stronie pjemnosc podana 170, a na drugiej 200? moze mi ktos powiedziec dlaczego??
aha i jeszcze jedno pytanko odnosnie profilowanych baniakow, w ktorym miejscu jest mierzona szerokosc baniaka przy krawedzi czy na srodku gdzie akwarium jest najszersze?? (bo nie ma regularnego ksztaltu)
Pozdrawiam :roll:

Marta Podraza
04-12-2004, 18:32
To akwarium ma ok 170l, miałoby 200 gdyby dno było prostokątem ale właśnie po to aby przednia szyba była panoramiczna dno jest pościnane co zmniejsza odpowiednio pojemność akwarium. Szerokość o którą pytasz mierzona jest na środku w najszerszym miejscu.

guruking
04-12-2004, 18:45
a wiesz moze jaka jest roznica pomiedzy szerokoscia na srodku a krawedzia?

Marta Podraza
04-12-2004, 19:02
Niestety nie wiem ale myślę że około 30cm.

Barti
04-12-2004, 19:28
Niestety nie wiem ale myślę że około 30cm.

To raczej mało prawdopodobne. W moich 60 litrach profilowanych różnica (przy szerokości 30 cm) wynosi 7 cm, czyli na krawędzi 23 cm. Przy 40 cm szerokości (i odpowiednio większej niż w moim akwa długości) IMHO różnica nie będzie przekraczać 10 cm.

Ted
04-13-2004, 06:33
Witam,jak wytrzymacie do jutra to wam wszystko dokładnie pomierzę bo mam takie akwarium profilowane 100x40x50 profilowane
pozdrawiam Ted

Marta Podraza
04-14-2004, 07:02
Czekam na te pomiary bo jestem ciekawa ale myślę że wiele się nie pomyliłam, najwayżej o jakieś 2-3 cm. Osobiście zresztą odradzam takie akwaria(miałam dwa takie) bo przednia profilowana szyba zniekształca nieco obraz i żle się patrzy na rybki, zwłaszcza siedząc nieco z boku, poza tym ciężko np. zamontować w pokrywie dodatkowe oświetlenie, no i z szafką jest zawsze większy problem. Ryby też moim zdaniem czują się lepiej w normalnym akwarium. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy może miec inne.

Mregal
04-14-2004, 07:26
Czekam na te pomiary bo jestem ciekawa ale myślę że wiele się nie pomyliłam, najwayżej o jakieś 2-3 cm. Osobiście zresztą odradzam takie akwaria(miałam dwa takie) bo przednia profilowana szyba zniekształca nieco obraz i żle się patrzy na rybki, zwłaszcza siedząc nieco z boku, poza tym ciężko np. zamontować w pokrywie dodatkowe oświetlenie, no i z szafką jest zawsze większy problem. Ryby też moim zdaniem czują się lepiej w normalnym akwarium. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy może miec inne.
To prawda i tez sie z tym zgodze, a co najorsze jest pare litrów mniej (w zależności jak duży zbiornik) niż w baniaku zwykłym

Ted
04-14-2004, 07:33
Witam,a więc tak jak obiecałem długość 100cm szerokość na brzegach 33cm a w środku 40cm oczywiście są to wymiary zewnętrzne od tego odchodzi rubość szkła 8-10mm
pozdrawiam Ted

XAC
04-14-2004, 07:34
Dołożę jeszcze, że u mnie czyścik magnetyczny trzyma się szyby profilowanej przez 1-2 miesiące od kupienia (na prostej szybie 7-8 miechów) a i tak wyczyszczenie graniczy z cudem.

Ted
04-14-2004, 07:40
a ja sobie zrobiłem czyścik z czystej myjki do garów i kija bambusowego jak narazie nie mam z nim problemów może poza tym że trzeba pokrywę zdjąć.
pozdrawiam Ted

XAC
04-14-2004, 07:52
Ted chodziło mi raczej o to,że w profilowanych akwach jest trochę mniej możliwości. Ja sam nie używam kijów tylko biorę zmywak w łapę i czyszczę, bo moim rybkom to mniej przeszkadza.

Ted
04-14-2004, 08:01
zgadzam się ale jakoś lepiej wizualnie mi pasowało do komody a czy bedzie moja ręka przeszkadzać rybcią to się okaże narazie od miesiąca pływią testery gupiki ale jutro mam odebrać pyszczaki już sie nie mogę dodzekać
pozdrawiam Ted