Zobacz pełną wersję : jaka jest prawdziwa pojemnosc?
guruking
04-12-2004, 18:13
Witam
wlsanie spotkalem na 2 stronach 2 identyczne akwaria z profilowana przednia szyba o wymiarach 100X40X50 ale na jednej stronie pjemnosc podana 170, a na drugiej 200? moze mi ktos powiedziec dlaczego??
aha i jeszcze jedno pytanko odnosnie profilowanych baniakow, w ktorym miejscu jest mierzona szerokosc baniaka przy krawedzi czy na srodku gdzie akwarium jest najszersze?? (bo nie ma regularnego ksztaltu)
Pozdrawiam :roll:
Marta Podraza
04-12-2004, 18:32
To akwarium ma ok 170l, miałoby 200 gdyby dno było prostokątem ale właśnie po to aby przednia szyba była panoramiczna dno jest pościnane co zmniejsza odpowiednio pojemność akwarium. Szerokość o którą pytasz mierzona jest na środku w najszerszym miejscu.
guruking
04-12-2004, 18:45
a wiesz moze jaka jest roznica pomiedzy szerokoscia na srodku a krawedzia?
Marta Podraza
04-12-2004, 19:02
Niestety nie wiem ale myślę że około 30cm.
Niestety nie wiem ale myślę że około 30cm.
To raczej mało prawdopodobne. W moich 60 litrach profilowanych różnica (przy szerokości 30 cm) wynosi 7 cm, czyli na krawędzi 23 cm. Przy 40 cm szerokości (i odpowiednio większej niż w moim akwa długości) IMHO różnica nie będzie przekraczać 10 cm.
Witam,jak wytrzymacie do jutra to wam wszystko dokładnie pomierzę bo mam takie akwarium profilowane 100x40x50 profilowane
pozdrawiam Ted
Marta Podraza
04-14-2004, 07:02
Czekam na te pomiary bo jestem ciekawa ale myślę że wiele się nie pomyliłam, najwayżej o jakieś 2-3 cm. Osobiście zresztą odradzam takie akwaria(miałam dwa takie) bo przednia profilowana szyba zniekształca nieco obraz i żle się patrzy na rybki, zwłaszcza siedząc nieco z boku, poza tym ciężko np. zamontować w pokrywie dodatkowe oświetlenie, no i z szafką jest zawsze większy problem. Ryby też moim zdaniem czują się lepiej w normalnym akwarium. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy może miec inne.
Czekam na te pomiary bo jestem ciekawa ale myślę że wiele się nie pomyliłam, najwayżej o jakieś 2-3 cm. Osobiście zresztą odradzam takie akwaria(miałam dwa takie) bo przednia profilowana szyba zniekształca nieco obraz i żle się patrzy na rybki, zwłaszcza siedząc nieco z boku, poza tym ciężko np. zamontować w pokrywie dodatkowe oświetlenie, no i z szafką jest zawsze większy problem. Ryby też moim zdaniem czują się lepiej w normalnym akwarium. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy może miec inne.
To prawda i tez sie z tym zgodze, a co najorsze jest pare litrów mniej (w zależności jak duży zbiornik) niż w baniaku zwykłym
Witam,a więc tak jak obiecałem długość 100cm szerokość na brzegach 33cm a w środku 40cm oczywiście są to wymiary zewnętrzne od tego odchodzi rubość szkła 8-10mm
pozdrawiam Ted
Dołożę jeszcze, że u mnie czyścik magnetyczny trzyma się szyby profilowanej przez 1-2 miesiące od kupienia (na prostej szybie 7-8 miechów) a i tak wyczyszczenie graniczy z cudem.
a ja sobie zrobiłem czyścik z czystej myjki do garów i kija bambusowego jak narazie nie mam z nim problemów może poza tym że trzeba pokrywę zdjąć.
pozdrawiam Ted
Ted chodziło mi raczej o to,że w profilowanych akwach jest trochę mniej możliwości. Ja sam nie używam kijów tylko biorę zmywak w łapę i czyszczę, bo moim rybkom to mniej przeszkadza.
zgadzam się ale jakoś lepiej wizualnie mi pasowało do komody a czy bedzie moja ręka przeszkadzać rybcią to się okaże narazie od miesiąca pływią testery gupiki ale jutro mam odebrać pyszczaki już sie nie mogę dodzekać
pozdrawiam Ted