PDA

Zobacz pełną wersję : Parka czy moze dwa samce - muszlowce

ZILO
04-27-2005, 17:16
2 miesiace temu zalozylem male akwa z domniemana parka muszlowcow krotkich (Neolamprologus brevis) Od niedawna zaczynam sie zastanawiac czy to napewno samiec i samica :-) Na zdjeciu nr 1 przypuszczalny samiec - wiekszy i bardziej ubarwiony. Na zdjeciu nr 2 rybka drobniejsza i jakas taka blada :) Wieksza przegania czaso mniejsza czy to przy jedzeniu czy od tak z braku zajecia. po przegonieniu mala wraca czasami i czajac sie tak jakby chial skubnac wieksza ale jakos nie umie sie przemoc ;] - zdarza sie to jednak zadko. Przewaznie ucieka za kamien i wyplywa po niedlugim czasie. Nie wiem czy nieumieja sie do siebie przekonac czy to moze 2 samce tylko jeden wyrosniety bardziej. Dlatego prosze o jakies podpowiedz bo ja ich nie potrafie rozroznic :)

http://zilo25.webpark.pl/rybka_1.jpg

http://zilo25.webpark.pl/rybka_nr2.jpg

http://zilo25.webpark.pl/rybki_razem.jpg

chmiel
04-27-2005, 18:45
Ano właśnie.... Z brevisami widać tak jest. Sam szukałem parki brevisów i w kilku sklepach akwarystycznych mieli problemy z rozróżnienim płci po wyglądzie. Pozostaje chyba tylko przy zakupie dobrze poobserwować zachowanie w akwa i w ten sposób dobrać parkę...

ZILO
04-27-2005, 18:52
z tym bylo ciezko bo kupowalem ryby od hodowcy i jak podjechalem po nie to czekaly juz w woreczku na mnie. mam nadzieje ze hodowca sie nie pomylil ale zdarzyc zawsze sie moze :) tez napewno celowal ;]

Znalazlem taki artykul:
"... Najprostszą metodą odróżnienia płci u dorosłych muszlowców jest porównanie wielkości ryb. Samce rosną większe, dorastając do 4-6 cm, podczas gdy samiczki osiągają rozmiar 3-4 cm i rosną zauważalnie wolniej od samców. W ten sposób też, obserwując różnice w szybkości wzrostu narybku w jednakowym wieku, z dużym prawdopodobieństwem można już często nawet u młodych ryb rozpoznać płeć. Innym, wiarygodnym kryterium rozpoznania płci u dorosłych ryb jest porównanie długości płetw brzusznych. U samców pierwszy promień tych płetw jest wyraźnie dłuższy, o około 3 mm wystając poza płetwę. U samic długość tego samego promienia jest nie większa od długości całej płetwy o 1-1.5 mm...."

Wedlug wielkosci by szlo rozroznic bardzo latwo ale co do pletw to ja nic nie widze :D

Unicorn
04-28-2005, 10:37
brevisy to wyjątkowe muszlowce, których parka żyje razem w jednej muszli.
przyuważ, czy w chwili zagrożenia chowają się do tej samej muszli, czy nie.
jeśli do tej samej to parka, jeśli nie, to pewności jeszcze nie ma ;)

może mi się wydaje : ale te rybcie jak na moje oko - to nie są wzorowe brevisy z wyglądu :|

TooOld
04-28-2005, 18:53
2 miesiace temu zalozylem male akwa z domniemana parka muszlowcow krotkich (Neolamprologus brevis)

oczywiście moge nie mieć racji ale na 1 zdjęciu moim zdaniem to samiczka

Jaca
04-29-2005, 12:51
mnie też się tak wydaje, że to samica,
wnioskuje tak po zabarwieniu brzucha,
jeśli wielkość ma maksymalnie 4,5-5cm i jest dorosła to jest to raczej samica na 95%,

ZILO
04-29-2005, 14:50
a to Ci ;] Wychodzi na to ze wieksza to samiczka hmmm nawet by pasowalo bo jak czytalem to wychodzilo na to ze samiczki sa bardziej plochliwe a ta rybka raczej bardziej sie chowa niz mala. Ale czy mala to bedzie samiec czy tez samiczka - chyba bedzie czeba poczekac :) chyba ze ktos cos wywnioskuje jeszcze.

A tak z ciekawosc jakie zabarwienie brzucha ma miec samiec?