PDA

Zobacz pełną wersję : Ile kropel ?

Raffy
04-12-2004, 17:59
Ile kropel nawozów do przerybionego akwa 25 l. co tydzień ?

aqua plant ... ?
ferro aktiv ...?
kobaltosan ....?
aqua plant b ....?

Mregal
04-12-2004, 20:18
Ile kropel nawozów do przerybionego akwa 25 l. co tydzień ?

aqua plant ... ?
ferro aktiv ...?
kobaltosan ....?
aqua plant b ....?

Przerybione akwarium...... 25 L...

Powiem tak, że 25 L to malutko i niejest to najlepsze miesznko dla rybek... (żadne akwarium niebędzie takie jak naturalne środowsko no ale 25L....) a do tego przerybione?.......

Najlepiej nic tam niewkładaj (nie wlewaj kropli) tylko wyjmi pare rybek..... To roziwązanie jest anjbardzije humanitarne...

Hammer
04-13-2004, 07:42
AquaPlant i Aqua Plant b różnią sie tylko tym że AquaPlant B nie zawiera azotu i fosforu, i jest polecany przy przerybionych akwariach. Dlatego zwykłego AquaPlantu WOGÓLE nie powinieneś używać!!! Będziesz mieć problemy z glonami i to poważne!

Więc jeśli na opakowaniu pisze 10ml na 100L podziel to przez 4 i wlewaj z każdego po 2,5ml czyli to jakoś 5 kropelek, (nie pamiętam jaki tam jest kroplomierz) I naprawdę zainwestuj w większy baniak z tym będziesz miec tylko same problemy, i na koniec pamietaj nie używaj AquaPlant i Aquaplant B RAZEM!!! to jest bez sensu......

Raffy
04-13-2004, 08:06
aha ... dlatego mam glony .... :? ale i tak mój Fredek pozbawi sie glonów raz i dwa :wink:

wieć -
ferro aktiv - 10 kropel
aqua plant - 6 kropel
kobaltosan - 6 kropel

:?:

Hammer
04-13-2004, 09:19
Przeranalizowałem dokłądnie dawkowanie tych środków, i do twojego zbiornika proponuje
Ferro Activ - 3 krople na tydzień
AwquaPlant -3 krople na tydzień
Kobaltosan - 3krople na tydzień

I to wszystko wlewaj do wody przy podmianie!!! Co tydzień przy twoich 25L musisz wymienić tak z 30-40% bo masz przerybione akwa!~I nie lej więcej bo to tylko zaszkodzi roślinom i rybkom!

Klayman
04-13-2004, 12:42
Przeranalizowałem dokłądnie dawkowanie tych środków, i do twojego zbiornika proponuje
Ferro Activ - 3 krople na tydzień
AwquaPlant -3 krople na tydzień
Kobaltosan - 3krople na tydzień

I to wszystko wlewaj do wody przy podmianie!!! Co tydzień przy twoich 25L musisz wymienić tak z 30-40% bo masz przerybione akwa!~I nie lej więcej bo to tylko zaszkodzi roślinom i rybkom!

Mala poprawke bym zastosowal - AquaPlan zastapilbym AquaPlantem B. Jesli nawozisz CO2 proponowalbym lekkie zwiekszenie tej dawki do 150 % normy. Poza tym jedna kropla na litr wody /1ml na 10 l wody/ Najlepiej dawkowanie odmierzac strzykawka. Poza tym FerroActiv mozesz stosowac w wiekszej ilosci.

Napisz jeszcze jaka masz obsade ryb i roslin no i czy mocno masz 'zarosniete' akwarium. Bedzie latwiej pomoc bo slowo ;przerybione' moze wiele oznaczac.

Raffy
04-13-2004, 14:38
no .. wstyd mi powiedzieć i prosze się na mnie nie wkurzyć. w moim akwa pływa zbrojniś niebieski Fredek, 7 gupików, 6 kirysków, bojek (ale jakoś go rzadko widać), 5 załobniczek ...akwa do 3/4 zarosnięte i niedługo bede miał nowe rosliny a w wakacje kupię 112 l. a do wakacji niedaleko :wink:. Woda w moim akwa jest ZAWSZE krystaliczna... no wieć ile kropel nawozów najlepiej do akwa lac :?:

Klayman
04-13-2004, 14:48
Nie jest az tak zle tzn widzialem gorsze przerybienia. Obsada fakt - dosc spora.

No wiec tak - polecam od razu zmiane na Aqua Plant B i to kategorycznie !!! Zero Aqua Plantu !!!! I tak masz juz problem z glonami czyli nadmiar fosforanow i azotanow.

Jesli masz duzo roslinek to na pewno nadmiar NO3 zurzyja przy dobrym oswietleniu i o to nie masz co sie martwic. Gdyby co polecam zrobienie testow NO2 i NO3. NO2 powinno byc nie wiecej niz 0.5 a NO3 ok 20-30 mg/l. ForroActivu mozesz lac troszke wiecej. Roslinkom polepszy sie a rybkom nie zaszkodzi. Przy silnej obsadzie roslin ok 120-130% nominalnej dawki po podmianach wody.