Zobacz pełną wersję : [40l] pierwsze niby roslinne
Witam!!!
Jestem juz jakis czas na forum wiec pomyslalem iz trzeba w koncu przedstawic swoj zbiornik( przedstawie tylko ten ktory zmiescil sie w kadrze aparatu w telefonie) :). Oto moje 40l okolo 1 miesiąć po zalozeniu.
Zbiornik 60x23x30
Oswietlenie- 2x13w 1x15w 1x8w
Filtracja- kaskada aquaszut z gąbką i aquaszut turbo 8w z zamontowanym koszyczkiem od turbofiltra 1100 a w koszyku ceramika.
Woda
ph 7-7,5; 25 stopni C i nic innego nie mierze.
Flora:
Rogatek, mech jawajski, wgłębka, glossia, Hydrocotyla nerkolistna, jakas Hygrophilia, hetheranthera zeostrofilia, Heniek( ten wyzszy)
Fauna:
15x neon inessa
2x mała kosiarka(jak podrosną to będe zamienial na mniejsze)
1+1 bojek
2x Amano
duzzooo swidrow.
Jezeli moznaby ten zbiornik nazwac roslinnym to jest to moj pierwszy takowy :) Co o tym myslicie??
Ps.
Sorry za jakosc zdjecie z telefonu :)
gęsto, ale fajnie ;) ja teraz też zabieram się za rośline =]]
A jeszcze nawozenie:
Nawoz na bazie PMDD z osobno dawkowanym KNO3 i CO2 z bimbrowni.
Mnie sie podoba. Spędzanie czasu przy takim akwarium na pewno sprawia ci dużo przyjemności. Co do jakości fotografi to jak na fotke robioną telefonem to rewelacja.
w obsadzie masz bojka i neonki czy bojki nie robia sobie uczty z twoich neonkow ????
w obsadzie masz bojka i neonki czy bojki nie robia sobie uczty z twoich neonkow ????
Ostatnio był poruszony przezemnie ten temat na forum i z doswiadczen innych forumowiczow wynikało ze nic raczej nie powinno sie stac. Ja sam tez nie zauwazylem atakow na neony :).
Czekam na dalsze opinie, krytyki i wskazowki :)
Jak na pierwsze roslinne to świetne... :wink:
Pozdrawiam
mirek
daniel_c1
04-26-2005, 16:44
nic dodać nic ująć.
Super
chesterek
04-26-2005, 17:30
Jak na pierwsze roślinne to całkiem niezłe. Chociaż ja zastąpiłbym te wysokie rośliny jakimiś średnimi. Ta "ściana" robi takie troche przytłaczające wrażenie.
A jakie rosliny proponujesz, ktore będą rosły w takich warunkach??
Najczęszczym pytaniem w takim akwa gdzie znajduje się bojek:(nie gryzie neonków)
chesterek
04-27-2005, 08:06
A jakie rosliny proponujesz, ktore będą rosły w takich warunkach??
Hmm jest mnóstwo rołsin, które by się nadawały. Możesz na przykład spróbować z eleocharisem, jakimiś kryptokorynami albo np. Hygrophila difformis. Ale sam musisz coś dobrać bo to Tweoje akwa a nie moje. A tak przy okazji: czy nawozisz CO2 bo w opisie nie zauważyłem?
Nawoz na bazie PMDD z osobno dawkowanym KNO3 i CO2 z bimbrowni
damian120
04-27-2005, 10:36
bardzo ładne akwa tylko trohe nienaturalnie ta ściana wysokich roślin wygląda najpierw masz trawniczek a potem odrazu wysokie roślinki przydałoby sie coś średniego.Pozdro
bardzo ładne akwa tylko trohe nienaturalnie ta ściana wysokich roślin wygląda najpierw masz trawniczek a potem odrazu wysokie roślinki przydałoby sie coś średniego.Pozdro
Wlasnie nad tym pracuje :)
Blendinka
04-27-2005, 10:49
Niezłe, chociaż pewnie byłoby łatwiej coś mądrego powiedzieć, gdyby zdjęcia były lepsze (większe i wyraźniejsze).
chesterek
04-27-2005, 11:12
IMO najlepiej by było w ogole zrezygnować z wysokich roślin i obsadzić niskimi i średnimi. Mam akwa dokładnie o tych samych wymiarach i wiem że ciężko zrobić tu trzy plany.
Prosze zaproponujcie mi cos. Jakie rosliny mam konkretnie zasadzic. Z www.holenderskie.pl/baza nie moge sie na nic zdecydowac. Co dosc sredniego bedzie dobrze roslo w takich warunkach i nie bedzie wypuszczalo bocznych wodnych "korzeni"??
Witam,
Akwarium juz mi sie podoba :D Ma w sobie takie cosik :wink:
Bardzo ladnie zarosniete i wogule.
Gratuluje :11:
Mam tylko pytanko Jak sie nazywa ta roslinka z przodu po lewej co robi taki ladny jasnoizielony trawniczek :?:
Wiem ze podawales obsade flory :roll:
Flora:Rogatek, mech jawajski, wgłębka, glossia, Hydrocotyla nerkolistna, jakas Hygrophilia, hetheranthera zeostrofilia, Heniek( ten wyzszy)
Pozdrawiam Mateusz 8)
chesterek
04-27-2005, 19:21
Mateusz ta rołsina to wgłębka wodna Riccia fluitans. A co do roślin na tył to mógłbyś np spróbować z Hygrophilą difformis+ np. jakaś rotala. Druga opcja jest taka żeby spróbować z jakimiś zwartkami np. Cryptocoryne Wendtii. Ale tak jak pisałem musisz sie sam zdecydować bo wtedy będziesz miał najwięcej satysfakcji.
BAAARDZO Ciekawy busz! Podoba mi sie że na takim małym litrażu coś udało ci się stworzyć.ogólnie akwa wygląda na większe! Pozdro for all