Zobacz pełną wersję : Gdzie na śląsku napełnić butlę CO2 ?
Marta Podraza
04-12-2004, 12:09
Zaraz po świętach odbieram zamówioną z ogłoszenia butlę co2 1,5 kg z reduktorem (za 150 zł). Co jeszcze potrzebuję i za ile to kupię, oraz gdzie potem będę mogła na śląsku tę butlę napełnić ? Bardzo proszę o pomoc.
na pewno napełnisz w Siemianowicach na ulicy Żeromskiego jest tam zakład KZWM sa i firma Bisgaz tam napewno napełnisz od ręki wiem że za napełnienie użej butli takiej 7kg kosztuje jakiesz 35zł
Lord Paszka
04-13-2004, 09:59
Zaraz po świętach odbieram zamówioną z ogłoszenia butlę co2 1,5 kg z reduktorem (za 150 zł). Co jeszcze potrzebuję i za ile to kupię, oraz gdzie potem będę mogła na śląsku tę butlę napełnić ? Bardzo proszę o pomoc.
Do tego będziesz jeszcze potrzebować dyfuzor/reaktor CO2 oraz jakiś precyzer bąbelków. Ostatnio kupiłem dyfuzor JBLa i działa bez zarzutu. Koszt takiego urządzonka wynosi nie więcej niż 80pln. Jest modułowy i można samodzielnie dopasowywać do naszych potrzeb.
Licznik bąbli można zrobić ze zwykłego peta i 2 metrów wężyka akwarystycznego oraz silikonu akwarystycznego. Miałem taki jednak po tygodniu pracy była mała awaria co kosztowało mnie jednodziennym przestojem w pracy nawożenia CO2 (na szczęście tylko tak się to skończyło bo mogło być o wiele gorzej) i zainwestowałem w profesjonalny precyzer firmy Aqua Medica. Kosztował niecałe 50pln.
Marta Podraza
04-13-2004, 17:32
Bardzo dziękuję za informacje chociaż trochę zmartwił mnie fakt że do butli muszę jeszcze sporo dołożyć. Mam nadzieję że przynajmniej moje rośliny mi to wynagrodzą i będą rosły tak szybko że nawt zbrojniki nie dadzą im rady.
dziadekk
04-13-2004, 18:22
Marto, nie wiem czy nie będziesz miała bliżej w Sosnowcu na ul Dęblińskiej, mniej więcej na wysokości wylotu ul. Towarowej
Jest tam punkt z gaśnicami, tam nabijają i legalizują. Nabicie 1,5 kg ok 6-7 PLN.
licznik bąbelków możesz dać z kroplówki za 1,20 PLN. (mogę podesłać Ci zdjęcia jak to zamontować).
Marta Podraza
04-14-2004, 10:11
Serdeczne dzięki za informację na Dęblińską mam rzeczywiście najbliżej i najwygodniej, bardzo też proszę o te zdjęcia bo dalej nic nie wiem. Nie mam nikogo znajomego kto by mi pokazał jak to ma wyglądać w praktyce.
Mam jeszcze pytanie. Posiadam taką bimbrownię Sery, której wcale nie używam bo nie chce mi się codziennie przygotowywać tych drożdży. Czy mogłabym te rynienki wykorzystać do podawania C02 w moim akwarium ?
dziadekk
04-14-2004, 14:25
Zerknij tutaj:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1499
zdjęcia wysyłam na prv.