Zobacz pełną wersję : są młode Red Cherry -> już rosną :) -> str.2
witam
zauważyłem ze moje małe pupile noszą jajeczka
są to Red Cherry (F1 w moim zbioriku)
niektóre produkują jajeczka "na karku" i malutkie żółte kuleczki wędrują pod odwłok gdzie rosną
czy tak powinno to przebiegać?
obsada przez ostatnie 2 miesiące potroiła mi się, jednak dopiero teraz zaobserwowałem taki rozwój zarodka
kiedy mam się spodziewać maluchów?
daniel90
04-25-2005, 19:05
a masz akwa tylko z krewetkami?
jak tak to nic im nie grozi, więc się nie przejmuj. jak cię interesuje przebieg i rozwój "ciąży" http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html
powinno coś tu być :wink:
akwa 40 l
są w nim tylko krewetki Red Cherry
2 meisiace temu było 10
teraz jest ok 25 (min 5 samic nosi jajeczka)
NApewno ci sie coś wykluje :D sam mam zamiar rozmnożyć red cherry ale narazie ma jedną bo więcej w sklepie nie było:(
Tommygun.
04-26-2005, 07:56
też się spodziewam :)
wczoraj dostrzegłem 2 samicę z jajkami
za jakiś tydzień pierwsza samica powinna wypuścić młode na wolność, nie mogę się doczekać
u mnie przyrost nie jest szokujący
z miotu przerzywa mi ok 3 maluchów, więcej nigdy nie widziałem, niewiem co sie z esztą dzieje :roll:
Dragann - w krewetkarium? Same krewetki i tak niewielki miot? Ja w ogólniaku mam co najmniej 8 z jednego miotu. Krewetki nie jedzą krewetek - więc może masz złe parametry wody? Może sie mylisz i one gdzieś tam są? Dużo kryjówek im zapewniłeś? Kreweciątka naprawdę POTRAFIĄ się schować... (Mówimy o Red Cherry cały czas, tak? Przemiana niezupełna?)
(Mówimy o Red Cherry cały czas, tak? Przemiana niezupełna?)
dokładnie tak. przez ostatnie 2 miesiące z 10 mam teraz ok 25
ok 5 samic nosi jajeczka
przyrost neiwielki
zobaczyy jak bedzie sie rozwijac dalej
kryjuwek mają sporo
No to ja się poddaję. Mogłabym jeszcze obstawiać, że tylko jeden samiec "dojrzał" do ojcostwa i nie wyrabia z zapładnianiem, ale to by nie tłumaczyło tak dużej śmiertelności maluchów LUB ich nie wykluwania się. To już do większych speców (http://www.akwaria.pl/krewetki/kontakt.html) trzeba uderzać.
nie ma pośpiechu
waże ze jest jakis przyrost
tearz małe już dorosły i noszą piersze jajeczka
zobaczymy ile sie wykluje i ile ich bedzie :)
Tommygun.
04-26-2005, 19:12
a ja się pochwalę, że jak wróciłem z pracy to krewcie grzecznie się pasły na żwirku i dostrzegłem 3 ciężarną samicę, któremuś samcowi to się chyba piwo należy :) zreszą wszystkie krewcie to jeszcze młodziaki i to są pierwsze mioty
Wczoraj miałem w akwa burzliwe zaloty, a dziś patrzę a jedna z samiczek nosi czarne jejeczka pod odwłokiem. Ciekawe czy coś z tego będzie bo samiczka jest młoda i to jej pierwsze jajeczka. :D
samiczek z jajeczkami coraz więcej :)
czy jest mozliwe żeby slimaczki które mam w awka zjadały jajeczka?
te ślimaczki są malutkie (1-2 mm) z okrągłą muszeklą
to "samosiejski" przyszły z meszkiem :idea:
to raczej nie mozliwe dlateg obo skorupiaki nosza wlasnie jajeczka pod odwlokiem
Dragann - ślimaki nie jedzą ikry krewetek z w/w powodu. Te ślimaczki co masz to pewnie zatoczki albo "polskie zatoczki". Jeśli nie chcesz mieć plagi - rozgniataj je (darmowe żarło), wyławiaj, poluj na nie. Mnożą się niebywale prędko. A, IMHO, jako jedne z niewielu ślimaków słodkowodnych trafiających do akwa są BRZYDKIE. (trochę oftopowo, ale... )
PS. U mnie mnożą się jak głupie (krewetki, nie zatoczki :D ). Założę chyba Stowarzyszenie Na Rzecz Trzymania Krewetek Karłowatych w Akwa Ogólnym z Rogatkiem :D
przez ostatnie ponad 2 miesiące wcale mi sie nie mnozą te zatoczki
było ich pare nad ich pare jest
czasem widze jakies malutkie ale mi to nie przeszkadza :)
2 krewetki noszą pod odwłokiem sporo jajeczek :D
demolition
10-26-2005, 14:59
uhh a ja mam 22 krewetki i z tego okolo 15 samic... :shock: i wszystkie mają siodelka czyli bedą jajeczka... jak patrzysz na akwarium to cieżko zobaczyć samca... wszedzie zapłodnione samice... :P pozdrawiam
u mnie troche czasu minęło i się trocjhe namnożyło
jest pełno krewetek
ze 150 ponad :D:D:D
jednak jest zmartwienie :cry:
młode jakoś nie rosną, moje pierwsze mają ok 2 cm a te kolejne mioty są małe (ok 1cm) i nie chcą rosnąć
nawet jak są kilku miesięczne to i tak nie rosną
dokarmiam i mają dlony i pełno mchu ale jakos nie rosną :?
Co jest :?:
dodam ze akwa 40 l
tylko red cherry w nim
filtracja kaskada
woda 50/50 (kran/RO) wiec miękka w pH ok 7,1
mnożą się, najstarsze samiczki noszą jajka ale młode (nawet kilkumiesięczne) są małe (1cm)
demolition
10-26-2005, 18:45
to chyba jakos zle je barmisz ze takie male :lol: moje mają niecaly miesiąc a juz ok 1,5 do 2 cm :D
a czym je karmisz?
ja daje im płatki i mają pełno mchu z glonkami :)
demolition
10-27-2005, 12:14
a widzisz ja podeje im jeszcze marchew i banana... codziennie :wink: poza tym widze ze często zjadają małe zatoczki ktore ja wcześniej rozgniotłem o szybe i opadly na dno ^_^ zawsze zjadają swoje pancerzyki bo jak wychodze ze szkoly nad ranem to widze że leży a jak wracam to juz zadnego nie ma ^_^ Pozdrawiam
Bojowniczka Skalarynka
11-18-2005, 20:28
gratuluje potomstwa
jak uda mi sie samej cos odchowac to si tez powiedziel ta doba nowina :)
maluszki już rosną :D
przyczyną był brak dokarmiania
widocznie na samych glonach z masy mchu nie rosły za szybko, jednak tearz jak im raz dziennie sypne płatków to zjadają z apetytem i lepiej rosną :wink:
Bojowniczka Skalarynka
11-18-2005, 22:23
a jakie to platki ?
takie dla rybek czy cos dla krewetek spcjalnego ???
a probowales banana i marcew ... ( nie wiem czy do wszystkich krewetek sie to sotsuje ale slyszalam ze ktos tak odkarmiala na tym forum)
Też jestem ciekaw jakie to płatki?
pewnie że banana im dje czasem jak sam jem :)
strasznie go lubią :lol:
płatki takie jak dla rybek (podbieram z płatków dla Neonek :) ) bodajże Sera san i coś z Tetry
Marta Podraza
11-20-2005, 16:04
Krewetki muszą dostawać spirulinę, najlepiej dobrej jakości. Poza tym cos na pancerzyki np. Astacolor Tropicala. Ja dolewam też do wody Tetra Vital żeby krewetki miały witaminki.
dzięki za wskazówki
slirulinę Tropicala 36% mam dla Trofci i też krewetkom ją podaje
a co do witamin to bede musiał rozpatrzeć sprawe
A ile upływa czasu od momentu kiedy zaczynają nosić jajeczka do wylęgu małych kreweci?
demolition
11-20-2005, 21:04
3-4 tygodnie :wink:
niegdy nie liczyłem ale chwila i można podziwiać śmigające po akwa maluchy :D
a simulansy zjedzą maluchy kreweci, bo nie wiem czy odławiać?
ja mam tylko krewetki w akwa wiec sie nie wypowiem ale może ktoś ma jakies doświadczenie z kolegów...
Marta Podraza
11-22-2005, 14:49
Czy simulanse to neony zielone ? Jeżeli tak to pewnie będą zjadac krewetki. Wszystko zależy od tego jak karmisz ryby, jak duże akwarium i ile masz i jakich roślin. Jeżeli roślin i kryjówek jest dużo a simulansów mało to krewetki mają jakąś szansę. Przynajmniej kilka sztuk z każdego miotu powinno przeżyć.
Wszystko zależy od tego jak karmisz ryby, jak duże akwarium i ile masz i jakich roślin.
Marta a jak karmić ryby by nie jadły krewetek bo nie bardzo rozumiem? Akwa ma 80l trochę roślin też jest
Marta Podraza
11-22-2005, 17:26
Trzeba je karmić dobrze, dawać im często mrożonki to nie będą sie tak łapczywie rzucały na żywy miesny pokarm. najlepszy przykład to żyworódku, jak sa dobrze karmione to nie zjadaja swoich małych, a jak wygłodniałe to owszem.
A tak przy okazji to kupiłam wczoraj nowy pokarm dla krewetek: Crus Tabs Tropicala. Czy ktoś może tym karmi swoje krewcie. Proszę o opinie.
Ale hodowałaś kiedyś simulansy? One mają pyszczki jak łeb od szpilki. Dorosłe krewetki nie robią na nich najmniejszego wrażenia. Ktoś z Was ma może simulansy wraz z krewetkami?
Marta Podraza
11-22-2005, 17:49
Nigdy nie miałam simulansów. Myslę że możesz spokojnie zaryzykować. Możesz też poczekać kilka dni bo u mnie lada dzień będą nastepne małe. Zobaczę ile ich się uchowa.
więc co do tego to u mnie lada dzień również będą małe, dlatego zależy mi na czasie :)
Marta Podraza
11-23-2005, 07:55
Jedyne co moim zdaniem powinieneś zrobić to dokupić roślin, zadbac o jakość wody (zero azotanów) i czekać. Trzymam kciuki i napisz koniecznie jak się małe krewcie urodzą.
Bojowniczka Skalarynka
11-23-2005, 13:17
skoro juz rozmowa troszke zboczyla to ja mam tylko jedno pytanie mam ( przeklete) mieczyki - 2x parka i 4 samce gupikow czy one mi z krewetami zrobia "harakiri" ?? czy raczej beda obojetne ( oczywiscie beda kryjowki) ale chodzi mi o dorosle i o maluchy krewetek...
dzięki za wskazówki
slirulinę Tropicala 36% mam dla Trofci i też krewetkom ją podaje
a co do witamin to bede musiał rozpatrzeć sprawe
Ja podaje:
- TETRA WAFERS MIX (bdb pokarm z wit.,mikroel. i duuzo SPIRULINY.. ) :lol:
- MIKROVIT TROPICAL (Drobny pok dla narybku)
PS. Marchew przed podaniem trzeba sparzyc czy podgotowac :?:
A sparzenie co da? Tak samo podgotowanie. Trzeba porzadnie zagotowac zeby byla miekka, jak z zupy. Krewetki nie poradza sobie ze byt twarda marchewa.
Marta Podraza
11-26-2005, 08:38
Stwierdzam (i pewnie zaraz odezwą się głosy sprzeciwu) że krewetki wcale nie lubią marchewki. Może ją jedzą jak nie dostają innych wartościowych pokarmów. To samo tyczy się również bananów. Za to obydwa te produkty potwornie brudzą i zakwaszają wodę. Ponieważ krewcie jedzą mało warto im kupić dobre pokarmy np firmy Hikari które są doskonałej jakości i prawie wcale nie brudzą wody.
Bojowniczka Skalarynka
11-26-2005, 13:28
a cena jaka ???? bo moze faktycznie warto wykosztowac sie raz na jakis czasi miec z glowy :)
Stwierdzam (i pewnie zaraz odezwą się głosy sprzeciwu) że krewetki wcale nie lubią marchewki. Może ją jedzą jak nie dostają innych wartościowych pokarmów. To samo tyczy się również bananów. Za to obydwa te produkty potwornie brudzą i zakwaszają wodę. Ponieważ krewcie jedzą mało warto im kupić dobre pokarmy np firmy Hikari które są doskonałej jakości i prawie wcale nie brudzą wody.
Potwierdzam, banana u mnie sprobowala tylko jedna babaluti, red cherry nie tknely, a do marchewki to zadna nawet nie podeszla.
Marta Podraza
11-26-2005, 16:55
Cieszę się że niektórzy się ze mną zgadzają w tej sprawie.
Hikari np SINKING WAFERS - tabletki dla glonojadów chętnie zjadane przez krewetki : cena 8 zł za 25g. Dla moich krewetek starcza na pół roku, albo dłuzej. Jezeli chodzi o ceny innych produktów to wystarczy wpisać HIKARI w wyszukiwarce i mozna przejrzeć ceny różnych firm.
Bojowniczka Skalarynka
11-26-2005, 19:37
cena 8 zł za 25g.
no to nie tak zle .. ja myslalm ze przynajmniej z 30 zl :)
no marchewka na pewno wplywa na ubarwienie bo z niezlym skutkiem stosuje sie ja u yorkow by wybarwialsie ladnie kolor zloty , ale u kreweci to ta spirulina czy cos chyba dziala podobnie. a moze sie mysle . jesli tak to niech mnie ktos poprawi ??
Cieszę się że niektórzy się ze mną zgadzają w tej sprawie.
Hikari np SINKING WAFERS - tabletki dla glonojadów chętnie zjadane przez krewetki : cena 8 zł za 25g. Dla moich krewetek starcza na pół roku, albo dłuzej. Jezeli chodzi o ceny innych produktów to wystarczy wpisać HIKARI w wyszukiwarce i mozna przejrzeć ceny różnych firm.
Moje zywia sie glonami bo maja ich pod dostatkiem, ale czasem wrzuce im spiruline w tabletkach tropicala (mam dla maluchow kreweci) to sie po prostu rzucaja :)
Marta Podraza
11-27-2005, 08:37
U mnie glonów niestety nie ma wcale, pewnie oświetlenie za słabe - tylko jedna świetlówka.
Bojowniczka Skalarynka
11-27-2005, 14:10
Marta a ty masz tam jakies rosliny w swoim akwa z krewetkami ??
Ja wlasnie dzisiaj nasadzilam roslinki ale caly czas jeszcze nie mam dobrego swiatla ( czytaj. swietlowek) no i tutaj zaczynam sie bac .. bo roslinki mi nie pojda ...
jak wymienie swatlo to mam nadzieje ze glonu od razu tak szybko nie rusza bo czekam az mi akwa zarosnie dobrze by dopiero wpuscic krewetki
Marta Podraza
11-27-2005, 17:19
Mam roślinki: mech jawajski, mikrosorium, kryptokorynę (jakiś mały gatunek, moczarkę, anubiasa, różdżycę i wgłębkę. Jakoś to wszystko rośnie, zasilane nawozami chelatowymi. Ale świetlówkę mam jedną na akwarium 73l to po prostu nędza.
A tak przy okazji może ktoś zna na śląsku kogoś kto by dorobił mi drugą świetlówkę w pokrywie. Będę bardzo wdzięczna za informacje.
Ja moze sie nie znam na krewetkach ale mysle o ich azkupie i dlatego przeglada mto forum i widze ze nazekacie na brak glonow to mozna rozwiazac w bardzo prosty sposob ja choduje glony dla narybku ruznych rybek z nastepujacy sposob a wiez biore jakis duzy przezroczysty pojemnik nalewam wody wkladam cos na czym sa glony (chociz nie duzo)i dolewam florovity dla roslin ogrosdniczyc i glony rosna jak glupie
potem tylko lapie sitkiem i susze pozdro
a jak wyglada życie krewetek z ampulariami w akwarium? czy te ślimaczki jakoś im szkodzą? pozdrawiam i czekam na odp
Między krewetkami a ampulariami nie ma nigdy konfliktów. Jeżeli nie licząc bitwę o jedzenie jako konflikt. Wtedy przeważnie wygrywa krewetka uciekając z jedzeniem gdzieś pod korzeń.