PDA

Zobacz pełną wersję : Malawi - pytanie o parametry wody - pomóżcie

Amandil
04-24-2005, 19:16
Witam serdecznie.

Przeglądam to forum już od ładnych paru dni. Czytam artykuły i posty dotyczące akwarium w stylu Malawi. Marzy mi sie aby założyć takie. Obecnie mam 100l akwarium towarzyskie. Chciałbym jednak zakupić większe ok 240 l.

Przeczytałem już wiele. Dręczy mnie jednak kilka pytań odnośnie parametrów mojej wody. "Moja kranówka" ma ph~8 i TwO=11.9. Podobno do akwarium z pyszczakami woda powinna mieć twardość ogólną w granicach 6-10.

1. W jaki więć sposób spowodowac padek twardośći?

2. Czy po włożeniu do akwarium różnych łupków, piasku koralowego czy wapieni, twardośc z 11 zrobi sie jeszcze wyższa?

3. Czy pH jakie ma moja woda jest odpowiednie?

Dzięki za wszelkie porady, pozdrawiam.

The Green Fairy
04-25-2005, 14:19
pH masz idelane moze byc nawet wyzsze do 8,5 ale 8 jest ok
co do twardosci to sie nie przejmuj masz odpowiednia do hodowli malawijskich pyszczakow bodaj podobna twardosc panuje w jez malawi :] ale pysie spokojnie zniosa twardosc nawet 20 czy 25 two
podsumowujac nic nie zmieniaj na sile bo masz bdb wode do malawi
gdyz uzyjesz jako wystoj wapieni i marmurow bede ci ladnie buforowaly poziom pH

Efendi_rekin
04-25-2005, 23:25
Pyszczaki sa wytrzymale i bardzo latwo sie przystosowywuja do warunkow znacznie odbiegajacych od ich "domowych" warunkow a Ty masz prawie idealne wiec spokojnie mozesz sie szykowac do malawi.

Amandil
04-26-2005, 10:56
Dzieki wielkie za rady. Przynajmniej o parametrach wody już sporo wiem.

Teraz chciałbym sie poradzić jakie filtry kupić(wew i zew). Jakbyście mogli to podajcie jakieś propozycje połączeń filtra biologicznecgo i mechanicznego. NIgdy przedtem nie uywałem filtra zewnętrznego więc jestem w tym temacie zielony. Dodam że akwarium - 240l

Pozdrawiam

Damian*
05-08-2005, 23:35
Co do parametrów wody - to im mniej kombinujesz tym lepiej. Jak już zaczniesz majstrowac to najczęściej inne parametry też się pozmieniają, a utrzymać je na stałym poziomie to pewna sztyuka. Ja do malawi leje zwykłą kranówkę. Zakładam życie 2-3 tyg wczesniej, a jak się to ruszy to wpuszczam ryby - tak było na początku i jest teraz. Ryby się mnożą, a ja cieszę sie ich widokiem.

Do akwa o poj 240 l. Polecam Fluval 304 lub 404.