Zobacz pełną wersję : Gupik Nie chce rodzić!
FanTomas
04-12-2004, 07:52
Witam wszystkich i pozdrawiam. Problem brzmi tak: Mam 2 Gupiki samice,obie ciężarne, problem w tym, ze są już takie ciężarne spory okres czasu i pytanie sie naradza: dlaczego nie chca urodzic? :(
Mam 5 neonów, bocje wspaniałą, skalara [małego], 2 księżniczki i 2 kosiarki. Wszystko to w akwarium 72 litry, duzo roslin, naświetlenie jasne.
Kolega mi mówił, ze Gupikom nie pasuje jakiś współlokator - bocja, bo jest bardzo ruchliwa i to jest stresuje. Czy to prawda? A jeżeli tak,to jaki?
Chłopie, nie stresuj się.....ona jak będzie miała urodzić to urodzi, przeciezx nie może trzymać małych wsobie, rozerwały by ją.... :wink: zostaw wszystko naturze i poczekaj, jeźżeli ryby ja stresują urodzi w nocy, kiedy nikt jej nie będzie przeszkadzać, choć jakiś kokos też byłby mile widziany.....
To nie choroba - gupiki potrafia nawet ok 10 dni wstrzymac kocenie sie. Poki sa grube, zwawe i nie ma zadfnych objawow choroby, to nie ma czym sie martwic. Gupiki maja mlode co 26-30 dni - zaleznie od temperatury wody. Napisz co to za ksiezniczki /zaintrygowalo mnie to/ i jak dlugo sie gupiki juz nie koca.
mala_lady_pank
04-12-2004, 11:18
Tak zgadza się. To wszystko normalne :wink: Podobnie jak mówi mój przedmóca, wpływa na to temperatura,itd. Jestem pewna że niedługo puszczą :wink:
Ja też właśnie od kilkunastu dobrych dni czekałam na poród gupisi. A urodziła dzisiaj. Kiedyś też samica nie chciała puszczać, a zaczęła rodzić małe jak zaczęłam robić porządek w akwa i się zestresowała :wink: Wpływa na to wiele czynników i rybka nie może rodzić z dokładnością co do dnia :)
Życzę wytrwałości w czekaniu :wink: Ale napewno już niedługo :wink: Pozdrawiam.
Chciałem się zapytać co to za księżniczki?? Bo jeśli to te z Burgundi to całkowicie nie pasują do reszty obsady :!: Tej rybie potrzeba twardej wody, kamieni i jest agresywna. Bocje powinieneś trzymać w grupach bo jak urośnie to stanie sie agresywna :!: Pozatym ta ryba dorasta do znacznych rozmiarów i powinna mieć wiekszy zbiornik zresztą tak samo jak kosiarki które rosną do 15 cm :)
Moim skromnym zdaniem trzeba u Ciebie pomyśleć nad zmianą obsady
oczywiście nie mówie tego złośliwie :)
FanTomas
04-12-2004, 17:50
Ludu! Ta ciąza trwa juz ponad miesiac! Eh... To są księzniczki z burgundii. Poki co nikt sie nie atakuje i wszystko jest ok. Moja obsada sie nie martwcie. Pozdrawiam all. :D
mala_lady_pank
04-12-2004, 19:31
Tzn ile ponad miesiąc?? 8)
Ciąża gupików trwa normalnie miesiąc ale może się przedłużyć...więc spoooko 8)