Zobacz pełną wersję : [112l][holender] i zaś grzebałem w baniaku ;) str. 5
Tomasz Zawół
04-23-2005, 21:34
http://img83.echo.cx/img83/6517/15ii1.jpg (http://www.imageshack.us)
Zbiornik:
Wymiary akwarium: 80x35x40 o pojemności 103L wykonane z szyby 6mm. Start zbiornika 6.12.2004r.
Filtracja:
Zbiornik jest filtrowany filtrem zewnętrznym Eheim Ecco 2234 z wkładem Ehfisubstratem Pro oraz kaskadą AquaClear 200 .
Oświetlenie:
Światło to 2x18W - Philips 965 i Leuci DayLight oraz 2x24 T5 - Philips Master 865, wszystko na statecznikach elektronicznych VS (Elxc224) i TCI. 11h/dobę.
CO2:
Za gazowanie wody odpowiada butla wysokociśnieniowa 6 kg z reduktorem i dyfuzorem Eheim. Gaz jest podawany 24h/na dobę.
Parametry wody:
Ph 6,8 - 7, Kh 4, Gh 12 reszta bliska zeru. Wszystko grzane jest AquaEl-em 100W. Temp. 24 st. Podmiany 25L na tydzień.
Podłoże:
Żwir o granulacji 3-5mm. Bez żadnych dodatków.
Nawożenie:
Oryginalne TMG + PG PRO Macro (PG od nie dawna z małymi problemami).
Fauna:
5 x Rozbora klinowa (Rasbora heteromorphia)
4 x Neon czerwony (Paracheirodon axelrodi)
2 x Skalar wysoki (Pterophyllum altum)
1 x Zbrojnik weloniasty (czy coś takiego)
4 x Kosiarka (Crossocheilus siamensis)
4 x Gupik, pawie oczko ( Poecilia reticulata)
Flora:
Hygrophila polysperma
Glossostigma
Bakopa australis
Microsorium pteropus
Heteranthera zosterifolia
Limnophila aromatica
Ludwigia repens
Ludwigia spec. 'Cuba'
Rotala sp. "Green"
Rotala rotundifolia (R.indica)
Rotala rotundifolia
Vesicularia dubyana
Ten zbiornik jeszcze się zmieni. Ale jak na razie to jest mój 5 miesiąc z roślinami więc się na razie uczę.
Akwa fajnie wyglada chociaz ja bym bardziej odslonil tego "kamyczka" :D Co do obsady to to chyba nie sa altumy (na 100%) to weloniasta odmiana marmurka czy tez odmiany holenderskiej.
Theraphos
04-23-2005, 21:41
ładne bardzo mi sie podoba :D :D a masz moze wiecej fotek?
Akwa ładne, najwieksze wrazenie robi mi lewa strona. Ty masz najzwyklejsze skalary nie altumy :) Pozdr.
Tomasz Zawół
04-23-2005, 21:57
Skałka jest zasłonięta bo gdy udało mi się w końcu pożyczyć aparat to prawa strona była po przycince a lewa nie bo nie było czasu.
A co do skalarów to nie za bardzo się znam na nich więc po prostu porównywałem zdięcia na necie i w końcu doszedłem do wniosku, że to altumy. No i się pomyliłem. :D
A zresztą obsada do wymiany tylko jakoś mi ich szkoda.
Witaj,
Akwarium bardzo fajne i gratuluje :11:
Ale co z tymi skalarami :?: 50 cm akwa minimum dla nich :roll:
Michał J
04-24-2005, 09:57
No no. Wspaniałe akwa :) O tysiąc razy lepsze niż ostatnio ;). Naprawdę bomba. Widać że wszystko jest przemyślane, a ta skała pasuje idealnie :). Mówiłem, że wystarczy troszkę cierpliwości ;)
Akwa bardzo ładnie się prezentuje - jest po prostu "wypasione" :D
Mam jedno pytanko - jakie roślinki i jak je sadzić, aby powstał taki ładny trawniczek :)
Pozdrawiam :wink:
Bardzo łądne akwarium.Piękne skalary :D
Tomasz Zawół
04-24-2005, 11:41
Ale co z tymi skalarami :?: 50 cm akwa minimum dla nich :roll:
Spoko skalary może w tym tygodniu zostaną zamienione na małą ławicę rozbory. :)
Mam jedno pytanko - jakie roślinki i jak je sadzić, aby powstał taki ładny trawniczek
Oczywiście Glossostigma. Ale tak szczerze mówiąc z bliska to tak wspaniale nie wygląda. Małe problemy z glonami. :wink:
Ps. Michał wielkie dzięki za pomoc. Nie ma jak ktoś coś doradzi. :wink:
Akwarium wygląda ciekawie. Altumy to nie są, a wymiana na razbory to IMO świetny pomysł.
Pozdro.
Witam :wink: Akwa robi wrażeni, dobrze przemyślane widać, że się znasz na rzeczy ( wystarczy poczytać Twoje posty z radami). Tak trzymaj. :D :) Pozdrawiam :wink:
Witam :wink: Akwa robi wrażeni, dobrze przemyślane widać, że się znasz na rzeczy ( wystarczy poczytać Twoje posty z radami). Tak trzymaj. :D :) Pozdrawiam :wink:
ben.i.am
04-24-2005, 19:35
No raczej "1st step" to to nie jest ;) Roślinki wyglądaja bardzo dobrze, jedno mnie razi: ten kamień po lewej stronie.. Jakos on mi tam nie pasuje :? Po prawo spróbowałbym zrobic łagodniejsze przejście bo jest niski mech i nagle wysoka rotalka i bacopa. Ogółem jest bardzo dobrze, tak trzymac ^^
Akwa świetne wal w stronę naturalnego będzie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam Krasa
Tomasz Zawół
04-25-2005, 14:41
jedno mnie razi: ten kamień po lewej stronie.. Jakos on mi tam nie pasuje :? Po prawo spróbowałbym zrobic łagodniejsze przejście bo jest niski mech i nagle wysoka rotalka i bacopa.
Co do prawej strony to między mchem a bacopą i rotalą była skała ale ją wywaliłem abyzostawić jeden punkt centralny. A nim właśnie jest kamień po lewej. Teraz chę żeby heteranthera obrosła ten kamień także z lewej strony, dzięki czemu schowa się on w jej cieniu.
Akwa świetne wal w stronę naturalnego będzie jeszcze lepiej.
Chciałbym ale nie wiem jeszcze jak to zrobić.
Theraphos
04-25-2005, 15:07
szlafrok to ty masz tak słabe oświetlenie? bo ja własnie jutro zakłądam holendra z krwi i kosci i boje sie ze ebde miał za słabe:/ mam 2x15W na 125L i wąłsnie boje sie że rosliny bedą mi kiepsko rosły. Jak sadzisz bedzie dobrze czy lepiej kupic mocniejsza?
P.S mam zamiar kupic mocniejszą switlówke ale narazie wole zainwestowac w rosliny :wink:
Tomasz Zawół
04-25-2005, 15:28
szlafrok to ty masz tak słabe oświetlenie? bo ja własnie jutro zakłądam holendra z krwi i kosci i boje sie ze ebde miał za słabe:/ mam 2x15W na 125L i wąłsnie boje sie że rosliny bedą mi kiepsko rosły. Jak sadzisz bedzie dobrze czy lepiej kupic mocniejsza?
P.S mam zamiar kupic mocniejszą switlówke ale narazie wole zainwestowac w rosliny :wink:
Ja wiem czy słabe :wink: W opisie jest napisane: "Światło to 2x18W - Philips 965 i Leuci DayLight oraz 2x24 T5 - Philips Master 865". Co daje 0,81 W/L i 55 Lm/l. To nie jest mało. :)
Raczej zainwestuj najpierw w oświetlenie a później w rośliny.
Theraphos
04-25-2005, 21:08
nie zauwazyłem tych 2x24:/ kurcze no zobaczymy narazie kupie rosliny i wszystko apozniej sie zastanowie nad switlówka :oops: widziałem akwa co miało 0,2w/L! i roslinki rosły niesamowicie :D
Akwarium bardzo ładne... aż głupio spojrzeć za siebie :) (mam moje za plecami)
Trzymaj tak dalej (oczywiście jak będzie lepiej to nic nie zaszkodzi:))
Pozdrawiam
Mirek
Piękne akwarium - gratuluję!
damian120
04-27-2005, 16:07
Piękne akwa tylko ja bym troszke odsłonił ten kamy jeszcze kilka dni i wogule niebendzie go widać.Pozdro
Paweł napisał zbiornik naprawde super wszystko ok .
Mateusz ma rację! Ludzie, czy wy nie rozumiecie że dla Skalarów absolutne Minimum to 50cm !!! ??? Poza tym akwa piękne. Daję 5
Tomasz Zawół
05-25-2005, 19:20
Dzięki wielki za wszystkie opinie.
Patryś skalarów już dawno nie ma.
Baniak się bardzo zmienił. Postaram się za jakiś czas coś pokazać.
Akwarium jest świetne, dobrze jest czerpać wiedzę od mistrza. A mi właśnie padła kolejna rybka ,samiczka gubika :cry: NIestety nie mogę poradzić sobie z tą wodą .POZDRAWIAM
Siema. Mam pytanie czy ta roślina po prawej rosnąca w kępie na dole to jest Mech Jawajski?? :lol: SUPER akwa.
30l
1 skalar
2 mieczyki
1 molinezja
2 danio
2 kiryski
Kotnik:
8 l
25 malutkich mieczyków
Fauna:
NIe znam nazw wszystkich roślin.
:cry: Mam kilka roślinek ale one wolno rosną. I jedna roślinka wypuszcza czerwone liście.co to znaczy??:/
A co to za roślinka po prawej stronie na dole?? Czy to nie jest mech jawajski??
chesterek
06-11-2005, 10:22
Akwarium bardzo sympatyczne. qkrzych, a co to za roślinka? Niektóre mają czerwone liście:)
Akwarim gratuluje jak najbardziej! :)
Mam zas pytanie co do Heteroanthery i skalarow, czy nie podzeraja Ci one jej? mi moj skubie jak nic, wogole nie daje jej rosnac, nie tylko odrywa jej liscie,ale i te liscie potem zjada. Nie wiem,czy mi sie trafil taki mutant czy co ;)
Dowiem się co to za roślinka po prawej stronie na dole?? Bo mi to wygłąda na mech jawajski.
Spoko akwarium. Ładnie się prezętują skalary. Bardzo dobrze ułożone roślinki. Widze że policzyłeś pojemność akwa i odjąłes obiętość szkła. Jak jesteś taki dokładny to odejmij jeszcze sylikon, miejsce bez wody, tło, żwirek, dodaj obiętość filtra i odejmij plastik itd., odejmij ryby, rośliny i co tam jeszcze masz. Potem powiedz na forum że masz skalary w 80 l. :1:
hehe ja mam akwa 30 litrów i skalara też mam w nim. To by wychodziło że mam tego skalara w 24 litrach ?? :D
Tomasz Zawół
06-12-2005, 16:59
Sorki ale dawno mnie tu nie było. :)
Dzięki za opinie.
Siema. Mam pytanie czy ta roślina po prawej rosnąca w kępie na dole to jest Mech Jawajski??
Tak oczywiście to mech jawajski.
Mam zas pytanie co do Heteroanthery i skalarow, czy nie podzeraja Ci one jej? mi moj skubie jak nic, wogole nie daje jej rosnac, nie tylko odrywa jej liscie,ale i te liscie potem zjada. Nie wiem,czy mi sie trafil taki mutant czy co
U mnie nic takiego się nie działo. Ale skalarów się już pozbyłem bo mi Razbory dziwnie znikały.
Spoko akwarium. Ładnie się prezętują skalary. Bardzo dobrze ułożone roślinki. Widze że policzyłeś pojemność akwa i odjąłes obiętość szkła. Jak jesteś taki dokładny to odejmij jeszcze sylikon, miejsce bez wody, tło, żwirek, dodaj obiętość filtra i odejmij plastik itd., odejmij ryby, rośliny i co tam jeszcze masz. Potem powiedz na forum że masz skalary w 80 l.
Normalnie boki zrywać. Kładę się ze śmiechu. Popatrz na siebie zanim zaczniesz wytykać komuś takie bzdety.
P.S. Akwarium przeszło dużą modernizację i wiele się w nim zmieniło. Tylko mam problem z aparatem (po prostu go nie mam) i nie mam jak wystawić nowych fotek. Ale już nie długo.
robeon20
06-12-2005, 18:23
hehe ja mam akwa 30 litrów i skalara też mam w nim. To by wychodziło że mam tego skalara w 24 litrach ?? :D
no wychodzi że ludzka nieMĄDROŚĆ nie ma granic :evil:
Czym doczepiłeś ten mech??Ja chcę zrobić u siebie taką trawkę z niego. Ale dopiero wczoraj go przywiązałem do korzenia. :lol: Jak ty go przycinasz?? Nie pływają ci potem kawałki?? Ja będe go wyjmował i w misce z wodą ciął.
Post dostosowany do wymagań regulaminu (szlafrok2)
no wychodzi że ludzka nieMĄDROŚĆ nie ma granic :evil:
Skalara się pozbywam. KupiłemGO malutkiego i nie wiedziałem że aż taki urośnie. ATeraz jest ogrowmny.
Tomasz Zawół
06-13-2005, 10:05
Czym doczepiłeś ten mech??Ja chcę zrobić u siebie taką trawkę z niego. Ale dopiero wczoraj go przywiązałem do korzenia. :lol: Jak ty go przycinasz?? Nie pływają ci potem kawałki?? Ja będe go wyjmował i w misce z wodą ciął.
Post dostosowany do wymagań regulaminu (szlafrok2)
Obwiązałem go dookoła korzenia za pomocą żyłki. A co do przycinania to kiedyś go strzygłem na zewnątrz akwarium ale ostatnio w ogóle mi się nie chciało i sobie tak rósł.
Tydzień temu usunąłem go całkowicie i zasadziłem od nowa gdyż partie do których nie dochodziło światło zgniły. Ale za miesiąc będzie znowu ładnie wyglądał. A przynajmniej mam taką nadzieję. :)
JAmam go mało. I czy on urośnie przy małym oświetleniu??
Dzisiaj kupuje jakiś nawóz w tabletkach sery.
Sebastian_S
06-13-2005, 12:04
Witam.
Altumy od pospolitych skalarów bardzo łatwo odróżnić po wyglądzie, no chyba, że są to rybki dopiero co po wylęgu, ale jak osiągną pewny rozmiar to już wsyzstko jasne.
scalare:
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00278
altum:
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00277
Jak ktoś się już uprze, że się nie da za młodu, to cena rybki wszystko Ci powie, altumy są dużo droższe.
-masz na dodatek odmianę weloniastą
akwa w sumie bardzo ładnie się prezentuje, ale rybki przez gęstwinę mają mało miejsca do pływania :wink:
Wczoraj sprzedałem skalara. i kupiłem roślinke i nawóz w tabletkach trochę drogi bo 2.50zł za tabletke ale podobno dobry "sery:
Tomasz Zawół
06-14-2005, 10:40
Ja mam go mało. I czy on urośnie przy małym oświetleniu??
Dzisiaj kupuje jakiś nawóz w tabletkach sery.
Urośnie ale wiadomo, że będzie potrzeba więcej czasu. A co do tabletek nawozowych to służą one do nawożenie roślin przez korzenie (tzn. daje się je w podłoże) więc na nie wiele one ci się zdadzą (jeżeli chodzi oczywiście o mech).
Sebastian_S dzięki za konkretne wyjaśnienie. Po prostu nie jestem zbyt mocny w rybach.
Skalary juz oddałem ale było mi ich bardzo szkoda. Były naprawdę ładne. Ale po polowaniu jakie sobie urządziły na Razbory (z 15 zostało 7) musiałem się na coś zdecydować. A jako, że baniak jest trochę niski więc poszły w dobre ręce.
[/quote]Urośnie ale wiadomo, że będzie potrzeba więcej czasu. A co do tabletek nawozowych to służą one do nawożenie roślin przez korzenie (tzn. daje się je w podłoże) więc na nie wiele one ci się zdadzą (jeżeli chodzi oczywiście o mech)..[/quote]
OczywiścieŻe ten nawóz nie jest dla mchu :wink: Mam jeszcze pytanie bo mam taką roślinke która wygląda jak kulka jest bardzo ziel;ona i filtruje wode ale nie pamiętam jak się nazywa. Morzoszesz mim?? 8)
Akwa jest suuuuuper,piękne rośliny.Pozdrawiam. :wink:
Tomasz Zawół
07-01-2005, 21:04
Dzięki za wszystkie komentarze. Ale może w końcu coś pokażę.
Myślałem, że się wiele zmieniło w baniaku ale jak patrzę na fotki to wszystko wygląda po staremu. :D
Wielkie dzięki chemickowi za zrobienie fotek.
http://img202.imageshack.us/img202/4158/nowy116bw.jpg (http://www.imageshack.us)
Zbiornik:
Wymiary akwarium: 80x35x40 o pojemności 103L wykonane z szyby 6mm. Start zbiornika 6.12.2004r.
Filtracja:
Zbiornik jest filtrowany filtrem zewnętrznym Eheim Ecco 2234 z wkładem Ehfisubstratem Pro oraz kaskadą AquaClear 200 .
Oświetlenie:
Światło to 2x18W - Philips 865 oraz 2x24 T5 - Philips Master 865, wszystko na statecznikach elektronicznych VS (Elxc224) i TCI. 11h/dobę.
CO2:
Za gazowanie wody odpowiada butla wysokociśnieniowa 6 kg z reduktorem i dyfuzorem Eheim. Gaz jest podawany 24h/na dobę.
Parametry wody:
Woda po RO – od nie dawna. Więc na razie dochodzę do stabilności parametrów. Wszystko grzane jest AquaEl-em 100W. Temp. 24 st. Podmiany 30L na tydzień.
Podłoże:
Żwir o granulacji 3-5mm. Bez żadnych dodatków.
Nawożenie:
PG PRO + KH2PO4, K2SO4.
Fauna:
17 x Rozbora klinowa (Rasbora heteromorphia)
4 x Neon czerwony (Paracheirodon axelrodi)
1 x Zbrojnik weloniasty (czy coś takiego)
4 x Kosiarka (Crossocheilus siamensis)
2 x Gupik, pawie oczko ( Poecilia reticulata)
Flora:
Hygrophila polysperma/Rosanervig
Glossostigma
Bakopa australis
Heteranthera zosterifolia
Limnophila aromatica
Rotala sp. "Green"
Rotala rotundifolia (R.indica)
Rotala rotundifolia
Vesicularia dubyana
Lilaeopsis brasiliensis
Aponogeton crispus
Eleocharis acicularis
Blyxa japonica
No i jak to teraz wygląda? Teraz można sobie poużywać :D
eee no spoko wygląda :) zielska mnogo, fajnie to wygląda :) gratulacje takiego baniaka
Zajefajne spoko dzungla gratuluje takiego akwa pełen wypas
Fajne!!! Uwielbiam gęste, zielone akwaria... :D
No ja jestem troche innego zdania niż poprzednicy, szczegolnie nie pasuje hygrophila (chyba) posadzona dookoła korzenia, rotala z tyłu też nie ciekawe wygląda. Ja na twoim miejscu zdecydował bym się na wywalenie kilku gatunków, a posadzeniu innych w grupach. Np. zostawil bym samą hetere po lewej stronie, rotale po prawej bym przyciął i posadził do samej przedniej szyby (czym bliżej szyby tym niższa). No ale to twój zbiornik.
Dobra robota :11:
Zdrowe roslinki :)
Chemik spoko fotki :)
pozdrawiam
Bardzo ładne, zadbane akwarium. Wprawdzie Twoje skalary też mi się podobały, ale teraz zbiornik wydaje się dużo większy :D
Gratuluję :wink: ,
Amelka
Tomasz Zawół
07-02-2005, 08:12
eee no spoko wygląda zielska mnogo, fajnie to wygląda gratulacje takiego baniaka
Zajefajne spoko dzungla gratuluje takiego akwa pełen wypas
Dzięki za wszystkie komentarze. :D
No ja jestem troche innego zdania niż poprzednicy, szczegolnie nie pasuje hygrophila (chyba) posadzona dookoła korzenia, rotala z tyłu też nie ciekawe wygląda. Ja na twoim miejscu zdecydował bym się na wywalenie kilku gatunków, a posadzeniu innych w grupach. Np. zostawil bym samą hetere po lewej stronie, rotale po prawej bym przyciął i posadził do samej przedniej szyby (czym bliżej szyby tym niższa). No ale to twój zbiornik.
A więc tak: Rotala zielona wygląda niezbyt ponieważ za bardzo wyrosła a nie mam czasu na przycinkę. Sama Heteranthera już mnie nie bawi. Za szybko rośnie i ciężko ją opanować więc pewnie pójdzie całkiem out.
A ogólnie to jest problem z roślinami które rosną do połowy wysokości baniaka i dla tego w środku jest Hygrophila żeby nie było dużego skoku (a poza tym to ona pierwsza dostaję w kość jak czegoś zaczyna brakować).
Mam plan którego się trzymam tylko brak mi materiału. A poza tym zdjęcia były robione wieczorem kiedy rośliny już się częściowo złożyły i nie widać ich tak bardzo. :wink:
Bardzo ładne, zadbane akwarium. Wprawdzie Twoje skalary też mi się podobały, ale teraz zbiornik wydaje się dużo większy
Dzięki. A Skalary po tym jak urządziły sobie polowanie na Razbory musiały odejść. Szkoda mi ich było no ale niestety.
Jacek Pawłowski
07-02-2005, 08:23
Witam
Ładniutki holender :) ,ale mam jedno ale :wink:
Szkoda ,że nie masz więcej blyxy ,przydał by się drugi plan z tej roślinki.(jest niski trawniczek, a potem wysokie rośliny-brak środka).
Tomasz Zawół
07-02-2005, 08:33
Witam
Ładniutki holender :) ,ale mam jedno ale :wink:
Dzięki za sprecyzowanie zbiornika. Bo nie wiedziałem pod co go podczepić :)
Szkoda ,że nie masz więcej blyxy ,przydał by się drugi plan z tej roślinki.(jest niski trawniczek, a potem wysokie rośliny-brak środka)
No właśnie w tym jest problem. Wszystko co jest w baniaku to z allegro. A jak ostatnio kupiłem 5 szt. blyxy to tylko jedna przeżyła drogę.
Może jeszcze raz spróbuję. Po prawej chciałem Microsorum narow ale nie ma narazie.
Jacek Pawłowski
07-02-2005, 08:43
Dzięki za sprecyzowanie zbiornika. Bo nie wiedziałem pod co go podczepić :)
Nie ma za co :wink:
No właśnie w tym jest problem. Wszystko co jest w baniaku to z allegro. A jak ostatnio kupiłem 5 szt. blyxy to tylko jedna przeżyła drogę.
Może jeszcze raz spróbuję. Po prawej chciałem Microsorum narow ale nie ma narazie.
Wysłałem Ci na priva info do kogo masz się zgłosić na allegro po blyxe.
Dwa razy kupowałem od tej osoby i dwa razy przyszła w stanie bardzo dobrym.
Fajnie krzaczki!!
Ale jak na mój gust to brakuje czegoś w czerwieni, ale jak kto woli!!
Pozdrawiam
Mam plan którego się trzymam tylko brak mi materiału.
Skąd ja to znam ;), jeśli chodzi o blyxe to kup od pana o nicku HOLENDER H-1, kupowalem od niego wiele razy blyxe i byla zawsze zdrowa i cala. Pzdr.[/quote]
dla mnie bąba gratuluje zbiorniczka i pozdrawiam wszystkich
Tjereszkowa
07-04-2005, 16:00
Fajny gąszcz :), chociaż w stosunku do poprzedniej wersji straciło głębię i przez to wydaję się trochę... plaskate :)
Pozdrawiam
szczfany lis
07-24-2005, 22:35
Naprawde rewalacyjnie podoba mi sie ta harmonia
Tomasz Zawół
08-07-2005, 18:46
http://img10.imageshack.us/img10/5795/untitled29av.jpg (http://imageshack.us)
Jak zwykle dzięki za komentarze.
A oto nowa odsłona mojego baniaka. Mieliście rację wcześniejsza wersja była płaska jak płytka chodnikowa :1: Może teraz będzie lepiej. Trochę brakuje mi głębokości w tym baniaku, jednak 35 cm to stanowczo za mało. Więc zaczynam zbierać na nowe szkło :wink:
Front zbiornika jest po wczorajszym koszeniu a to wszystko przez strasznie wybijającą się glosie no i przez to wyszedł trochę łyso. Za nie długo rotala czerwona i aromatica wylecą z tego zbiornika gdyż jakoś mi tu nie pasują.
Obecnie jestem bardzo zadowolony z wyglądu roślin i ze stabilności zbiornika. W przeciwieństwie do mojej 56-stki.
Mam takie pytanie. Czy moje Microsorium to wersja narrow? Bo jakoś mi się zdaje, że nie.
Jak zwykle proszę o ocenę.
Akwa superek, najbardziej podobaja mi sie te szpiczaste trawki na przodzie :)
Bardzo ładnie to się komponuje ze sobą.Akwarium bardzo mi się podoba :)
TristaNeo
08-07-2005, 20:52
Piękne akwarium. Napisz coś o parametrach wody, naworzeniu oświetleniu itd.
Gratuluje
Pozdrawaim
Tomek
Całkiem ładne masz to akwarium Tomku, ale jak narazie mnie najbardziej podoba się zdjęcie z kwietnia, aktualnie rośliny (przynajmniej na zdjęciu) wciąż tworzą ścianę. Proponuję bardziej odważnie używać nożyczek, ok to tyle mądrowania się :lol:
Idziesz w dobrą strone, tak trzymać. Co do microsium to nie wiele widze na zdjęciu, ale to chyba jednak wersja narrow.
akawarium super, ciekawy wystroj ale szkoda mi neonek i rozborek troszke ich jest za malo przeciez to stadne rybki a ich kolega skalar nie zaczepia
Brdzo ładna kompozycja tylko ja bym dorzucił coś z czerwonych rośli by stworzyć "mocny punkt".Ale to tylko moje "widzimisię"Ogólnie bardzo ładne-GRATULUJĘ :!:
Brdzo ładna kompozycja tylko ja bym dorzucił coś z czerwonych rośli by stworzyć "mocny punkt"
Ja bym tego nie robił, zielona harmonia wygląda znacznie lepiej i naturalniej, po usunięciu rotali z lewej i zastąpieniem jej czymś zielonym akwa nabierze świetnego klimatu.
Witam :wink: Duze zmiany w porównaniu do ostatniego wystroju, wygląda bardzo ładnie, ale roslinki jakoś tak w jednej linii, nad tym bym sie zastanowił :?: :D Pozdrawiam
Tomasz Zawół
08-08-2005, 19:11
Dzięki za komentarze.
Piękne akwarium. Napisz coś o parametrach wody, naworzeniu oświetleniu itd.
A więc tak.
Oświetlenie to 2x18W - Philips 965 i Leuci DayLight oraz 2x24 T5 - Philips Master 865.
Parametry ph 6.8; Kh 2-4. Resztę przestałem już mierzyć. Jakoś nie wierzę już testom.
Nawożenie. Woda pochodzi w 100% z RO. Podmiana to 30l na tydzień a jest preparowana jednorazowo przez PGP Hydro Mineral 9ml i PGP Micro 9ml no i Ferro 4 ml/dzień. Do tego własne makro: N 5ppm ; K 9ppm; P jak stwierdzę, że brakuję; Mg ok 5g. A to wszystko pochodzi z KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4*7H2O.
Jeszcze się uczę stosowania tych soli ale już zaczyna mi to nawet dobrze wychodzić.
Całkiem ładne masz to akwarium Tomku, ale jak narazie mnie najbardziej podoba się zdjęcie z kwietnia, aktualnie rośliny (przynajmniej na zdjęciu) wciąż tworzą ścianę. Proponuję bardziej odważnie używać nożyczek, ok to tyle mądrowania się :lol:
No z tą ścianą to mam jakiś problem Marcinie :wink: A jak biorę do ręki nożyczki to jakoś mi się szkoda robi tych roślin. Ale obiecuje poprawę. Teraz będzie ostro :lol:
akwarium super, ciekawy wystrój ale szkoda mi neonek i rozborek troszkę ich jest za malo przecież to stadne rybki a ich kolega skalar nie zaczepia
Neonek jest 7 a Razbor 17 więc raczej nie czują się samotnie. A skalarów już dawno nie ma :wink:
Brdzo ładna kompozycja tylko ja bym dorzucił coś z czerwonych rośli by stworzyć "mocny punkt".Ale to tylko moje "widzimisię" Ogólnie bardzo ładne-GRATULUJĘ
Jakoś teraz przestały mi się podobać czerwone rośliny. Może za jakiś czas coś wprowadzę. Ale jak na razie zielono mi :D
Brdzo ładna kompozycja tylko ja bym dorzucił coś z czerwonych rośli by stworzyć "mocny punkt"
Ja bym tego nie robił, zielona harmonia wygląda znacznie lepiej i naturalniej, po usunięciu rotali z lewej i zastąpieniem jej czymś zielonym akwa nabierze świetnego klimatu.
A ja sie nie zgadzam z ta wypowiedzią,bo moim zdaniem te czerwone rosliny co są to wogóle są niewidoczne w tym kacie więc i nie są tam potrzebne,ale gdyby je przenieść gdzies bliżej środka tak aby były otoczone zielenia miało by to"rece i nogi" :!:
Takie jest moje zdanie :D
te czerwone rosliny co są to wogóle są niewidoczne w tym kacie więc i nie są tam potrzebne
Sa niewidoczne jedynie na zdjeciu, w rzeczywistosci nie jest tak zle :)
Czesto zdjecie nie oddaje prawdziwego wygladu akwarium, zazwyczaj jest ciemniejsze (szczegolnie na bokach zbiornika), no i brak mu glebi. Oczywiscie jest to wina fotografujacego :wink: