PDA

Zobacz pełną wersję : Labeotropheus trewavasae.

marking
04-11-2004, 21:38
Czym karmić, by te ryby szybko i ładnie się wybarwiły, bo mnie nie chcą się wybarwić samce Thumbi West. Pokarm urozmaicam, ale to i tak nie pomaga.

Kaez
04-16-2004, 07:06
Z tego co wiem to swoich pysi niekarmisz byle czym i nie sadze by przyczyna tkwila w pokarmach jakie im serwojesz. (imho) Przyczyna raczej tez nietkwi w rozmiarach akwarium poniewaz widzialem niejedno akwa (mniejsze od twojego nawet) z trevawsae gdzie samce byly wybarwione. U ciebie przyczyna moze tkwic w tym ze albo masz zamale te samce (z moich doswiadczen wynika ze samiec sie wybariwa po osiagnieciu okolo 8cm) albo poprsotu sa zbyt zdominowane.

Bartus_M
04-16-2004, 15:43
Twój problem może tkwić w kilku zeczach?
1). Twój samiec może być zdominowany przez inne ryby, a przez to nie osiągnie wymaganej barwy, może byc na drugim miejscu w drabinie, i tez juz nie będzie miał takiej bardzy jaką powinien mieć.
2). problem może tkwić w tym że nie ma w akwarium drugiego samca (!). , daltego że ten jeden poprostu nie ma przed kim, przybrac postawy imponującej, tzn pełnego wybarwienia. Między innymi dlatego też samice moga z nim nie przystępowac od tarła
3). sprawa karmienia Aby zdobył piękne wybarwienie i samopoczucie przedewszytkim muszisz zastosować wysoko roślinną dietę Spirulina w 80% diety, można się domysleć po budowie układu pokarmowego i pyska. Od czasu do czasu bardzo żadko dobrze jest podać jakieś skorupiaki. UWAGA stosowanie pokarmów wysokoproteionowych doprowadzić może do poważnych otłuszczeń narządów wewnetrznych, serca, wątroby, co może spowodować śmierć.
4). A ostatnia sprawa to jest wielkość akwarium, powinieneś mieć dla tych ryb co najmniej akwa ponad 160litrów lub w najgorszum wypadku 160, jest to ryba dość duża bo dorastając nawet do 16 cm, dlatego musi mieć odpowiednie warunki.

Stosowanie pokarmów takich jak Ichtio-vit, czy Ovo-vit doprowadzić może do klęski.

www.akwa.serwis.prv.pl www.republika.pl/msa1

marking
04-16-2004, 18:55
A więc tak:
- w akwarium są 2 samce.
- akwa jest za małe, ale jak pisał Kaes nie chodzi chyba o to.
- pokarm nie byle co bo Spirulina i Malawi.
- ryba nie jest zdominowana.
Macie jeszcze jakies propozycje. Bardzo mi na tym zależy. Acha ryba ma około 8 cm. więc hcyba powinna być już kolorowa tym bardziej że u osoby od której ją brałem była już wybarwiona. Czekam na dalsze pomysły i na jakąś pomoc.

danielj
08-04-2005, 16:24
pokarm nie byle co bo Spirulina i Malawi.

Marking przecież to jest minimum :!: :!: :!:
U mnie pysie dostają 9 rodzajów pokarmu , nie licząc mrożonek :D
A może to rozmiary akwa :?:

uwe87
08-04-2005, 22:51
pokarm nie byle co bo Spirulina i Malawi.

Marking przecież to jest minimum :!: :!: :!:
U mnie pysie dostają 9 rodzajów pokarmu , nie licząc mrożonek :D
A może to rozmiary akwa :?:

To ciekawe jak długo wysmukłe Ci ujadą na mrożonkach ??
Jak często dajesz??
Ja daje malawi, spiruline, tabletki (3 rodzaje) i teraz zamówiłem jeszcze jeden pokarm, a moje wysmukłe(choć nie są duże) nawet już ładnie wyglądają.
Przy okazji witam Barta :D :)
Pozdrawiam

danielj
08-05-2005, 11:04
To ciekawe jak długo wysmukłe Ci ujadą na mrożonkach ??
Jak często dajesz??
Ja nie mam wysmukłych tylko Fuelleborni :D , a mrożonki dostają co trzeci dzień , nie są to oczywiście tłuste mięcha tylko artemia wodzień i cyklop :D Z suchych w jadłospisie serwuję:
tetra phyll
sera flora
spirulina 36%tropicala
malawi tropicala
d-allio plus
biovit
sera granu green
tetra color
supervit tropicala
green algae wafers
A tak wyglądają moje małe fuelle:

uwe87