PDA

Zobacz pełną wersję : podłoże keramzytowe

El Habanero
04-11-2004, 10:03
Zachęcony superlatywami jakie przeczytałem w sieci na temat podłoża keramzytowego zastosowałem je w dwóch niewielkich akwa.

W jednym zainstalowałem filtr denny Hagena z brzęczykiem, przy czym okazało się to kompletnym niewypałem. Woda robiła się bardziej mętna przy filtrowaniu niż bez. Założenie filtra gąbkowego klarowało wodę, ale i tak skończyło się na wymianie podłoża na kwarcowe. Muszę zaznaczyć że to podłoże keramzytowe było "no name" i w sposób widoczny rozpadało się na glinę.

W drugim akwa zastosowałem markowe podłoże keramzytowe, z którego byłem zadowolony przez kilka miesięcy (filtr wewnętrzny AquaEl) - dopóki nie nabyłem grupki kirysków. Ma się rozumieć rybki grzebały wciąż w dnie powodując brak klarowności wody. Wymiana podłoża na drobne kwarcowe rozwiązało sprawę. A więc ten keramzyt też się rozpadał, tylko w sposób mniej widoczny :(

Moje wnioski:
Podłoże keramzytowe jest przereklamowane. Może i zapewnia właściwą żyzność, ale w sposób wybitny utrudnia utrzymanie klarowności wody w akwa.

AdamAGP
04-11-2004, 13:15
Kolega pordził mi włożyć keramzyt jako wkład biologiczny do filtra kubełkowego. Może zabrudzać wodę?

El Habanero
04-13-2004, 13:07
Wg mojego doświadczenia - może. Jeżeli zastosujesz kulki średnie lub duże - nie wiem, ale wydają się trwalsze.

AdamAGP
04-13-2004, 18:01
a co innego zastosowac jako dobry wkłąd biologiczny oprózc ceramiki bo to już mam, podobno biobale mają małą powierzchnie filtracujną

XAC
04-14-2004, 09:24
Od ceramiki lepsze jest ... więcej ceramiki.