PDA

Zobacz pełną wersję : filtr zewnetrzny

Konradzik
04-10-2004, 18:57
proponuje wam wykonanie prostego filtra zewnetrznego zawieszaneg na bocznej sciance akwarium.
potzrebne bedzie :(wymiary w centyetrach)
3 x plytka szklana o wymiarach 6x16
2 x plytka szklana 18x16
rurka szklana o wysokosci 20 i srednicy 1,5
rurki o srednicy 1 i wysokosci 22
rurki szklanej o srednicy 0,15 i przywylocie zwezajacej sie do okolo 0,1
rurka o krztałcie duzej litery L ( jak na ryzunku) wymiary zalezne od akwa
oraz 2 paski aluminowe o wymiarazh 5x2 i grubosci okolo0.2
worek waty do filtra
gabke wkłąd do filtra
ceramike
wezyk
pompke do dotleniacza
siatke budowlana
nastepnie sklejamy szybki tworzac zbiornik.nastepnie do przygotowanego zbiornika na dno wkłądamy pasek siatki plastikowej z oczkami moze byc taka która zakłąda sie na rusztowania z drobnymi oczkamii zakrzywiamy w dół tworzac luk nstepnie na siatke nakłądamy pasek gabki na gapke nakłądamy ok 2,5 centymetrowa warstwe wegla aktywowanego albo ceramiki na to nakłądamy wate do filtrów az do samej góry zostawiajac przrwe od górnej krawedzi okolo 3 cmi zakrywamsiatka . nastepnie do pierwszej rurki wkłądamy 2 i 3 takaby koncówka 3 byłą włozona od dołu w 2. całosc zawieszzamy na akwa na dwóch paskach aluminiowych które przyklejamy dofiltra i. Do poczatku 2 podpinamy wezyk od pompki a 4 rurke zatapiamy w akwa aby napełniła sie owda przytrzymujemy jedenk koniec palcem i w kłądamy do filtra to wszytko:))

przepraszam jesli opis mało dokłądny i za niestaranne rysunki jak cos to piszcie odpowiem

eremenik.
04-10-2004, 22:04
sporo bedzie trwala budowa ale moze ktos zrobi sobie taki filtr:)

Konradzik
04-11-2004, 08:54
eeeeee tam dlaczego sporo szybko go mozna zrobic i sprawdza sie miałem go w starym akwa i czyscił naprawde dobrze :)

Olo
04-11-2004, 10:42
Hehhe, za moich początków zabawy w akwa były tylko takie :D :D :D
Wadą jak dla mnie jest dość mała wydajność.....

Konradzik
04-11-2004, 11:13
ja wiem czy mała wydajnsc jak umnie praiw wszytko zatrzymywało sie na wacie a reszta wtedy na weglu a przepływ wody tez był niczego sobie :D

Olo
04-12-2004, 12:32
Chodziło mi o wydatek przepływu wody, u mnie bąbelki nie wyrabiały....
Co zreszta nie jest problemem bo zawsze można domontować jakąś używana turbinkę za 5 pln i gra muzyka :D