PDA

Zobacz pełną wersję : [200l]Księżniczkarium ;)))

Maciek1
04-17-2005, 20:39
Tak właśnie wygląda roczne akwarium opanowane przez TERRORYSTÓW!!!
Kiedyś było to akwarium ogólne ale straszna rzecz się stała i terroryści zaczęli się rozmnażać. Po pewnym czasie wyjąłem wszystkie rośliny i wsadziłem piach i kamienie. Teraz to wygląda właśnie tak :-)Akwarium 200L OPANOWANE PRZEZ KSIĘŻNICZKI. ( Kto dał im taką nazwe w ogóle?? ) :-) A tak przy okazji. Czy ktoś nie był by zainteresowany kupnem młodych? Całą hodowle razem z rodzicami jestem w stanie sprzedać ;)
Post moderowany

Crespo
04-18-2005, 12:02
Ładne Akwa ale troche za ciemne zdjęcie zrobiłes :d POZDRO

lock1991
04-18-2005, 12:39
Strasznie ciemne to zdjęcie!!! A tak w ogóle to powiedz mi coś więcej o chodowli tych rybek!!

Młyn
04-18-2005, 12:50
Fajne akwarium, tylko strasznie Ciemne fotki zrobiłes

tomekł
04-18-2005, 19:09
ciemność widze! widze ciemność!, naprawde bardzo ciemne zdjęcia, po tak ciemnych fotkach nie da się ocenić

Stryjek
04-18-2005, 19:40
W każdym bądź razie księżniczka ładna :D

OLEJ
04-18-2005, 22:16
A tak w ogóle to powiedz mi coś więcej o chodowli tych rybek!!

Na forum i w necie jest bardzo duuuuuużo info o księżniczkach, nawet ja się pokusiłem o napisanie czegoś dla zainteresowanych, ale widać zainteresowani nie są zainteresowani szukaniem :lol: :?
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15645

Maciek1
04-19-2005, 07:35
Wiem, wiem, wiem. Fotki są ciemne ale nie rozszyfrowałem jeszcze tego aparatu a nie chce mi się kombinować w painciealbo w innych programach. Zrobie lepsze fotki to wystawie.

Szymek
04-19-2005, 08:54
brdzo fajne i naturalne akwarium. troche to tlo mnie razi, ja zmienilbym na czarny arkusz brystolu, no ale nie chce sie wtracac:) a tak poza tym to jak najbardziej trafia w moje wyobrazenia:)dobra robota

Maciek1
04-19-2005, 17:44
Mnie też to tło trochę razi :-) Ale jest przyklejone do tylnej szyby jakimś chamskim klejem ;) Mam zamiar zrobić kiedyś jak będe miał czas (czyli może na emeryturze) :) Tło wewnętrzne.

Maciek1
04-23-2005, 20:17
Teraz może coś widać :-)

galimedes
04-23-2005, 20:35
Wedlug mnie jedno z ladniejszych akwa.Wydaje sie zywcem przeniesione z natury ktora wcale nie jest taka"kolorowa" jak niektorzy sadza:)Powodzenia z chodowla ksiezniczek.Jezeli kiedys bede mial drugie akwa to zrobie cos w tym stylu.

OLEJ
04-23-2005, 20:56
W sumie to nie bardzo rozumiem, czym się tak niektórzy zachwycają. Dla mnie akwarium nie prezentuje się najlepiej. Jakby nie było tła, tylko np. biała ściana, to pustki raziłyby w oczy. Wydaje mi się, że księżniczki czułyby się lepiej w akwa z dużo większą ilością kamieni. Kiedyś wyczytałem, że w akwa z księżniczkami na tylnej ścianie powinna być ustawiona konstrukcja z kamieni, bo żyją one przy skalistych zboczach(choć i to niedokońca jest prawdą) i tak włąśnie użądziłem swoje akwarium(dla większości pewnie bardzo nienaturalnie :wink: ).

I nie wiem, w czym to akwa jest bardziej naturalne od innych.
Wydaje mi się, że według niektórych akwa najbardziej naturalne to woda i piach, przecież taki krajobraz góruje w tanganice, ale IMO nie o to chodzi.

Kiedyś spotkałem się z bardzo krytycznymi komentarzami na temat korzenia w akwarium - tenganice. "przecież w tanganice nie ma korzeni, tylko są same kamienie" :?
Moje zdanie jest takie: tanganika to tak rozległe i zróżnicowane środowisko, że zarówno dobrym jego odzwierciedleniem jest sam piach i dwie muszelki; stos kamieni, ułożonych na sobie; czy korzeń na żwirowym dnie. Czasem odnosze wrażenie, że spora część osób oceniająca "naturalność" akwarium nie widziała ani jednego zdjęcia z tanganiki :?
Ale o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam

Szymek
04-23-2005, 22:11
W sumie to nie bardzo rozumiem, czym się tak niektórzy zachwycają. Dla mnie akwarium nie prezentuje się najlepiej. Jakby nie było tła, tylko np. biała ściana, to pustki raziłyby w oczy. Wydaje mi się, że księżniczki czułyby się lepiej w akwa z dużo większą ilością kamieni. Kiedyś wyczytałem, że w akwa z księżniczkami na tylnej ścianie powinna być ustawiona konstrukcja z kamieni, bo żyją one przy skalistych zboczach(choć i to niedokońca jest prawdą) i tak włąśnie użądziłem swoje akwarium(dla większości pewnie bardzo nienaturalnie :wink: ).

I nie wiem, w czym to akwa jest bardziej naturalne od innych.
Wydaje mi się, że według niektórych akwa najbardziej naturalne to woda i piach, przecież taki krajobraz góruje w tanganice, ale IMO nie o to chodzi.

Kiedyś spotkałem się z bardzo krytycznymi komentarzami na temat korzenia w akwarium - tenganice. "przecież w tanganice nie ma korzeni, tylko są same kamienie" :?
Moje zdanie jest takie: tanganika to tak rozległe i zrużnicowane środowisko, że zarówno dobrym jego odzwierciedleniem jest sam piach i dwie muszelki; stos kamieni, ułożonych na sobie; czy korzeń na żwirowym dnie. Czasem odnosze wrażenie, że spora część osób oceniająca "naturalność" akwarium nie widziała ani jednego zdjęcia z tanganiki :?
Ale o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam

Olej, jezeli chodzi o korzen - spoko, mozna do akwarium wstawic wszystko, ale pamietaj, ze korzen w 100l czy 200l to nie to samo co nawet cale, gnijace drzewa w jeziorze. A jezeli chodzi o naturalnosc, to to akwarium wlasnie najbardziej przypomina jezioro. poogladaj troche filmow i poczytaj dobre ksiazki. ksiezniczni to nie ryby takie jak naskalniki czy szczelinowce, one lubia raczej ton wody, oczywiscie w bliskim sasiedztwie raf skalnych. a piaskowce-ceglowki, poukladane na tylnej scianie akwarium jak parapety, to moim zdaniem pomylka. Sama woda i piach? czemu nie, duze akwarium, woda i piach, ale dla ryb takich jak Ectodus czy Ophtalmotilapia.
No i pisze sie " ZRÓŻNICOWANE":)
POZDRO!!

OLEJ
04-23-2005, 22:31
Filmy o tanganice oglądałem, na dobre książki niestety mnie nie stać. :?

Domyślam się, że chodziło Ci o to, że korzenie zakwaszają wodę. Ja nie miałem na myśli parametrów wody, chodziło mi tylko i wyłącznie o "naturalność" pod względem wizualnym. Parametry wody to zupełnie co innego.

Może troche nie jasno się wyraziłem. chodziło mi o to, że a naturalnym środowisku księżniczki pływają sobie przy wielkich zwaliskach kamieni (nawet na filmie to widziałem :D ), i w każdej chwili mogą się ukryć w szczelinach i grotach. Wiadomo, że nie można tego wiernie odzwierciedlić a akwarium, ale IMO lepiej jest poukładać "cegłówki" przy tylnej szybie niż mieć puste akwa. Księżniczki to ryby płochliwe i zbyt mała ilość kryjówek źle na nie wpływa.
Moje akwarium na początku wyglądało podobnie (brak "cegłówek"), ale potem zbudowałem "mur" i teraz księżniczki mają mnóstwo kryjówek, oraz miejsce do pływania w przedniej części akwarium i wydaje mi się, że takie urządzenie akwa dużo bardziej im odpowiada.

Akwarium Macika IMO bardziej pasuje do trofci, a nie do księżniczek.
Specjalistą nie jestem, więc nie obrażę się za zburzenie mojego spojrzenia na tanganike.

Sorki za tego ortografa, już poprawiłem :oops: (w tym poście pewnie też jest nie jeden ort. ale już nie mam sił na ten temat dyskutować)

MariooT
04-23-2005, 23:08
Wszystko jest fajnie poza tłem, które wogóle nie pasuje lepiej załóż za tylną szybę pomięty papier pakowy. Dorzuć pare kamieni, ale niedużo

Maciek1
04-24-2005, 00:11
Jeżeli uważasz że w moim Akwarium jest za mało kryjówek to zapraszam na łowienie maluchów za miesiąc :-) hahaha

OLEJ
04-24-2005, 07:44
Uwierz, masz mało kryjówek :)

Ja pewnie się mylę, ale kiedyś wyczytałem, że księżniczki żyją przy skalistych zboczach i tylna ściana zbiornika powinna być zastawiona kamieniami (było to mocno dawno, w jakiejś starej książce). Ile w tym prawdy to nie wiem, ale wizja tak użądzonego akwa tak silnie mi się w głowie zakorzeniła, że nie mogę od niej odstąpić.

Ale z mojej obserwacji wynika, że jednak wolą one tą ściane z kamieni. 2/3 mojego akwa to ściana z kamieni, a reszta jest pusta(bez kamieni przy tylnej szybie). No i ryby do tej wolnej części akwarium w ogule nie podpływają, tylko trzymają się swoich kamieni. Niechowają się one w tych kamieniach, ale pływają przed nimi, na całej wysokości akwa. Jak jeszcze nie miałem pojęcia, co to internet :D to właśnie tak sobie wyobrażałem akwarium-tanganike z księżniczkami, i tak już mi zostało. :D Poza tym mam troche niesprzyjające wymiary akwarium (30cm szerok.), ale i tak sądze, że Twoje akwarium niczym nie wyprzedza w naturalności wielu innych z tego forum. :wink:

Szymek
04-24-2005, 09:07
Olej - jak uwazasz, ale zobaczysz, ze jak sie wciagniesz, to jeszcze sie z siebie bedziesz smial:) ja tez mialem w akwarium parapety:) a co do tych ksiazek, w ktorych wyczytales, to autorowi pewnie chodzilo o wyrazna charakterystyke biotopu, o ostre odciecie od np. azji czy ameryki pd. i stad opis : np. usypisko kamieni z duza iloscia kryjowek skalnych:) pozdro

OLEJ
04-24-2005, 09:41
Szymek pewnie masz racje, bo w tanganice się za dobrze nie oriętuję, ale i tak pozostane przy swoich parapetach :twisted: :D , bo wydaje mi się, że księżniczkom całkiem to odpowiada.
Wciągnięty raczje już jestem(zaczęło się 10 lat temu), a jeśli chodzi o tanganike, to niestety będę musiał pozostać przy księżniczkach, ewentualnie muszlowce (jeśli uda mi się znaleść nowy dom dla mojego żółwia). Tropheusy, odłów, F1 takie pojęcia to nie na moją kieszeń. Jak kiedyś zamieszcze moje parapety w galerii to napewno dam Ci znać i licze na szczerą i konstruktywną krytykę. :D

Maciek1
04-24-2005, 12:29
Olej ja uważam że kryjówki (jak sama nazwa wskazuje) są po to żeby się chować. :-) Ryby chowają się tylko w momencie zagrożenia. Czym innym jest miejsce składania ikry. Jeżeli twoje księżniczki regularnie się trą to napewno dobrze wiesz jak wygląda całe przygotowanie domku dla maluchów. U mnie to wygląda tak.
Na początek kopią W PIASKU!!! między kamieniami dziurę aż do samego dna. W naturze kopią bardzo głębokie dziury dlatego piachu powinno być jak najwięcej. Jakbym miał wyższe akwarium to napewno zamiast wsadzać kupę kamieni wsadził bym kupę piachu ponieważ obserwuję te ryby nie od dziś i wiem że to im jest potrzebne. Jama nie jest jednak gdzieś w samym środku zwaliska kamieni. Jest to powiedzmy w takim miejscu żeby ryby prosto z jamy mogły wypłynąć na otwartą przestrzeń a w razie zagrożenia się schować. Księżniczki nie pływają między kamieniami lecz w toni wodnej. Musisz wziąść pod uwagę że w moim akwarium 200L jest tylko jedna para księżniczek + potomstwo. Jeżeli maluchy dorsną to i tak będę się ich musiał pozbyć z tego powodu że rodzice i tak nie dopuszczą do tego żeby ich terytorium się zmniejszyło. Dlatego rodzice odpędzają młode w momencie kiedy są już na tyle duże aby zakładać własne rodziny. Tak jak z ludźmi. To chyba tyle narazie :-)

OLEJ
04-24-2005, 18:23
Na początek kopią W PIASKU!!!

Ja mam takie informacje że, księżniczki żyją w litoralu skalno-żwirowym, więc ten piach to wcale nie jest konieczność i napewno księżniczki nie będą się gorzej czuły w akwarium z drobnym żwirkiem.

Księżniczki nie pływają między kamieniami lecz w toni wodnej.

Jestem tego w pełni świadomy. :D Powiedz mi, czy Twoje księżniczki pływają po całym akwarium, czy tylko w pobliżu tych kamieni???? U mnie pływają tylko w tej części akwarium, gdzie są kamienie (jest to większa część akwarium).

Jeżeli maluchy dorsną to i tak będę się ich musiał pozbyć z tego powodu że rodzice i tak nie dopuszczą do tego żeby ich terytorium się zmniejszyło. Dlatego rodzice odpędzają młode w momencie kiedy są już na tyle duże aby zakładać własne rodziny. Tak jak z ludźmi. To chyba tyle narazie :-)

Chyba musisz doczytać troche o N.brihardi :D Właśnie w tych rybach to jest najciekawsze, że one nie odpędzają swoich "dorosłych dzieci". Poszerzają one terytorium i młode dobierają się w pary i wcale to nie przeszkadza pierwotnej parze. Polecam wspaniały opis tego gatunku autorstwa jakiegoś mądrego człowieka :wink: :lol: :D
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15645&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Pozdrawiam :D

Szymek
04-24-2005, 19:43
oj Olej Olej:) nie doszukuj sie takich wogole nieistotnych szczegolow w tym co gdzies przeczytasz:) to o czym piszesz tak naprawde nic nie zmienia. po co zawalac polowe akwarium skalami, skoro ani to ladne ani rzeczywiscie potrzebne. a jezeli chodzi o poszerzanie terytorium to jak wyobrazasz sobie to na przestrzeni 100 na 40 cm? w tym przypadku predzej czy pozniej rodzice zaczna przeganiac, jesli nie nawet atakowac mlode. wszystko ma swoje granice - haremowe zachowanie rowniez.jedna rada - niektore wiadomosci, nawet z pozornie wiarygodnych, zrodel trzeba korygowac doswiadczeniami wlasnymi i znajomych;)pozdro

OLEJ
04-24-2005, 22:18
Chyba jestem na straconej pozycji :cry: Nie ma jakiś zwolenników parapetów :?: :?: :!: :!: :D Co do tego poszerzania terytorium i relacji między rodzicami i podchodzącymi do tarła młodymi nie będę się sprzeczał, bo jeszcznie nie doświadczyłem tego w swoim akwarium.

Czy kamienie zakrywające tylną ściane ładnie wyglądają, to już kwestia gustu, a czy jest to naturalne to już inna sprawa, ale....

jedna rada - niektore wiadomosci, nawet z pozornie wiarygodnych, zrodel trzeba korygowac doswiadczeniami wlasnymi i znajomych;)pozdro

Tego jestem w pełni świadom. W końcu chyba po to powstało to forum(i inne). I dlatego drążę tą dyskusję. Wbrew pozorom wyciągam z niej jakieś wnioski :D :D

Maciek1
04-24-2005, 22:33
Dokładnie :-)

daw7
11-14-2006, 15:07
fajne nawet lubieksiezniczki

czarny011
11-14-2006, 15:44
a moze jakis update foto :) jak wyglada teraz baniak ..?:> bo jak wiem i byłto byłbardzo naturalny za co wielki plus :) czekam na nowe foto :)

ZOO-SKLEP.PL
11-14-2006, 23:06
Ja proponuję koniecznie zmienić fototapetę na wewnętrzne tło, imitujące kamienie.

cegielka111
11-15-2006, 14:40
A mi na początku wydawało się, zę ta fototapeta, to normanlna roślinka i jakoś nie zauważtyłęm że to tło dopuki nie przeczytałem wsaszych postów. Hehe i powiem szczerz -mi się podoba z tym tłem. Ale zależy jak to widać na żywo, bo zrób zdjęcie z profilu, wstaw je i zmienie zdanie hehe. Poprostu ciekawi mnie, czy na żywo jest pusto...
Gratulacje - mi się podobam, nic bym nie zmieniał i parzył się na akwa tylko z takiego profilu jakiego robiłeś pierwsze foty ;) :D :D :D :D :D
Ahhh, gusta i guściki...

Pozdrówki