Zobacz pełną wersję : Jak poznac ze inkubuje
jak zauwaryzc w poczatkowym stadium ze samica inkubuje
Bartus_M
04-19-2004, 15:26
Najczęsciej kiedy samica inkubuje, w tym czasie nie przyjmuje jakichkolwiek pokarmów, także jeżeli karmisz ryby, ona najczęsciej nie jje.
Dodatkowo inkubująca samica, oddala sie od stada. (stroni od ich towarzstwa), najczęsciej albo chowa się za filtr, albo gdzieś za kamieniami, nie pływa razem z innymi rybami.
Jezeli masz typowo agresywne ryby np. Melanochromis chipokae- samiec pomoże Ci w rozpoznaniu inkubującej samicy. Ponieważ w tym czasie jest on wybytnie agresywny.
U inkubujących samic najczęsciej jeszcze nie ma tak bardzo wychylonego podgradla, dlatego też trzeba przyjrzeć się jak ryba oddych czy "coś" tam ma w środku, lub jeżeli jest to mała ryba, poprostu to widać. Wygląda to tak jak by napchała pysk masą pokarmu.
Kiedy ryba nie inkubuje najczęsciej (nie jest to reguła), przebywa z innymi samicami, kiedy inkubuje inne samice zaczynają rónież ją przeganiać, ale oczywiście tak nie musi być
Ryba podczas inkubacji często ma opadnięte, zwisające podgardle. W początkowym stadium ciężko to rozpoznać, ale obserwując codziennie nasz zbiornik i jego mieszkańców, zobaczymy na pewno różnicę w zachowaniu inkubującej samicy.
uważam podobnie jak Bartus_M. Samiczka ktora zaczeła inkubacje, chowa sie przeważnie, i raczej nie podpływa po jedzenie i maja tak jakby rozepchany pyszczek, ktory z czasem staje sie coraz większy :)
zależy jakie masz ryby moje Trofy podczas inkubacji pobierają pokarm, natomiast faktycznie starają się stronić od reszty :) Po co mają być nękane :cry:
Mario co to za kamienie w twoim akwa ? serpentynity?
część kamieni to tuf, a pozostałe te białe przyznam, że sam nie wiem. Kupiłem je jako wapienie, ale nie są nimi. Może ktoś wie i ja też się dowiem. :4: Napiszcie :?:
JA SIE ZASTANAWIAM NAD WYMIESZANIEM W MOJEJ 375 PIASKOWCA ZOLTEGO Z WAPIENIEM? CO TY NA TO? CIEKAWE JAK BY TO WYGLADALO WIZUALNIE DWIE ROZNE SKALY?
wizualnie nieżle, ale po pewnym czasie piaskowiec pokryje się "brudnym" mchem i bardzo nieestetycznie wygląda. :4: Ja po dwóch miesiącach usunąłem piaskowce. Ale jak chcesz to kombinuj może masz inne oświetlenie i nie siądzie ten brzydki glon. :11: