PDA

Zobacz pełną wersję : Powiedzieć co sądzicie o tym aparacie

Młyn
04-13-2005, 23:04
Mógłby mi ktoś doradzić i powiedzieć coś na temat Olympus C- 460 ZOOM
http://www2.olympus.pl/consumer/29_C-460_ZOOM.htm nie za bardzo się na tym znam :oops:

Emel Woo
04-13-2005, 23:34
Moja opinia na temat tego Olympusa: totalne dno. Za darmo bym go nie wziął. Jeśli mógłbym coś polecić to Minolta lub Nikon.

AdiG
04-14-2005, 07:13
Jeżeli chodzi o cyfrówki to polecam kompromis pomiędzy ceną i jakością robionych zdjęć: Nikon Coolpix 3200.
A tak wogóle to wszystkie aparaty dzielą sie na dwa rodzaje:
Nikon i inne :wink:

pozdrawiam,
Adrian
kiedyś Nikon F50 i F90X, obecnie F80 and LOMO ;-)

mapan
04-14-2005, 08:38

Raczej fotografowie dzielą się na dobrych i złych.

AdiG
04-14-2005, 11:53

Raczej fotografowie dzielą się na dobrych i złych.

IMHO fotografowie dzielą sie na pasjonatów :) i chałturników :evil:

:wink:
serdecznie pozdrawiam,
Adrian

daniel90
04-14-2005, 15:54
skoro piszesz, że za bardzo się nei znasz, sądzę, że jest to aparat do celów- zrobić zdjęcie przy zamku na pamiątkę, z urodzin, akwa popstrykać, z kumplami, rodziną.
skoro tak to dobre zdjęcia wychodzą już przy 2Mpx
najlepiej jak najwięcej.
do robienia zdjęć typu ptaszki, natura (sztuka robienie zdjęć) to cyfrowe na razie nie są do tego dobre (kliszowy aparat ma ok. 30Mpx, czyli cyfrowe najlepsze siadają :roll: )
polecam Tobie ok. 4Mpx (pogodzenie jakości z ceną).
dobre są Sony, Nikony, Canony teżnie są złe.
unikaj firm japońskich typu: Łotszimasi czy jakieś totalnie nie znane. (tąnazwę sam wymyśliłem, nie szukajcie jej na alegro :wink: )
u mnie w mieście widziałem Sony matryca 5Mpx za 1000 zł. myślę, że to nei drogo, a jakość zdjęć zdumiewająca

Emel Woo
04-14-2005, 17:12
do robienia zdjęć typu ptaszki, natura (sztuka robienie zdjęć) to cyfrowe na razie nie są do tego dobre (kliszowy aparat ma ok. 30Mpx, czyli cyfrowe najlepsze siadają :roll: )

Najlepsze cyfrowe nie siadają. Zobacz CANON EOS-1Ds Mark II.
Ma 16.7 milionów pikseli rozdzielczości, pełnowymiarową matrycę, odpowiadająca klatce 35mm. Takiego Tiffa robi na 50 MB przy 24 bitowej głębi. Kosztuje tylko 29 tys. pln.

Arkadiusz77
04-15-2005, 08:42
Nie jest to profesjonalny aparat ale chyba nie tego szukasz, więc odpowiada Twoim wymaganiom. Firmy Canon i Olympus jako nieliczne mają swoją własną firmową optyke wysokiej jakości. Dlatego inne są tańsze ponieważ kupuja optyke od podproducentów.
A chyba w aparacie optyka jest najważniejsza a nie Mpx, czy zoom.
Jako firma to Olympus jest gwarancja jakości wiem co mówię, a czy inne parametry ma takie jak chcesz to już sam musisz sobie odpowiedzieć.
Jeśli to Twoja pierwsza cyfrówka to mile Cię zaskoczy jakośc zdjęć możesz być pewien. A jeśli szukasz czegoś z full manualem to może Z3?

Emel Woo
04-15-2005, 10:42
Tak się fajnie składa, że mieliśmy okazję testować ten aparacik i nie polecam go z kilku powodów: przekłamania palety barw (zdjęcia przesycone), zdjęcia przy słabszym oświetleniu wychodzą niedoświetlone (+d.szumy), nie mówię już o zdjęciach nocnych,redukcja czerwonych oczu - praktycznie nie działa, długi czas ładowania lampy, olbrzymie zapotrzebowanie na prąd (aku2100), włączanie aparatu za pomocą odsuwanej klapki to jest porażka (chyb że ktoś lubi), długi start, ciężki i dosyć duży. Aha, jeszcze jedna wada: całkowity brak płynności na podglądzie LCD - podgląd poklatkowy w zasadzie eliminuje przyjemność robienia zdjęć/filmu w ten sposób. Za cenę tego C-460 można mieć naprawdę fajny aparacik Nikona lub Minolty nie posiadający wyżej wymienionych wad. Jeszcze zapomniałem o takiej ciekawostce: otóż aparat gdy kończą mu się baterie, potrafi normalnie zawiesić się (!) Na LCD robi się tzw. kolorowa kaszka i żaden przycisk nie działa - nawet zamknięcie klapki.

Marcinus
04-15-2005, 11:03
Ja również planuje zakup cyfrówki,widzę,że niektórzy mają jakieś pojęcie o tym sprzęcie :wink: ,więc jeśli byście mogli,jaki aparat byście mi polecili w cenie 1000-2000PLN?? ja się kompletnie na tym nie znam a w sklepach tyle tego jest ,że głowa boli,może Wy coś pomożecie.

Maran
04-15-2005, 13:50
Osobiście jestem użytkownikiem Olympusa C-745 (kupiłem go za 990pln, co było chyba dobrą ceną) i jestem raczej zadowolony. Pare lat temu C-4000 został uznany (wsród amatorów) za najlepszy aparat do robienia zdjęć akwarium. O C-460 nic nie wiem możesz poszukać opini o nim np. tutaj - http://www.olympusclub.pl/

Arkadiusz77
04-15-2005, 13:55
Tak się składa że miałem ten aparat w rekach i choć nie jest to żadne cudo to za 700 zł nie ma co oczekiwać cudów. To typowy aparat dla amatora . Dopiero w drugim poście rzeczowo opisałeś wady tego aparatu, ale w tej cenie każdy je ma, nie te to inne. A jeśli chodzi np o przekłamania barw to chyba Minolta dzierzy cały czas palmę pierwszeństwa .
Klapka- jest po to aby łatwo zabezpieczyć obiektyw bez szukania dyndającego gdzieś na sznurku krążka.
Prądożerność- zgoda
Zawieszanie się- pobawiłeś się i już zepsułeś. Jakoś mojej ciotce się nie wiesza.

Aha generalnie nic nie mam do Minolty, ba nawet lubię cykać foty ich aparatami, ale są znacznie bardziej awaryjne i zdecydownie nie są wolne od wad.
A nikon za 700 zł też nie będzie jakimś cudem tak że zawsze to będzie kompromis i zawsze w tej cenie nabędziesz aparat z jakimiś minusami.

Powiem jedno jak na typowy kompakt to ma bardzo dobre auto, przez co zdjęcia robione przez amatora potrafią być naprawdę ładne-a skoro ma byc to aparat dla amatora to jest to bardzo ważna cecha.
Aparat jest mały i poreczny i można go wszędzie zabrać w kieszeni ;)
Powiem szerze że nie fotografowałem nim akwarium i nie wiem jak sobie poradzi z takim zadaniem, pewnie niegorzej niż inne automaciki, ale bez rewelacji zapewne.
Zwróć uwage na opinię o tym i innych apratach na forach typowo fotograficznych gdzie wszyscy bardzo wysoko oceniają zarówno jakość wykonania Olympusow jak i na ich bezawaryjność (wyzszą nawet od Canonow nie mówiąc o Kodakach, czy Minoltach) , dla mnie to akurat ważna cecha. Bo naprawy cyfrówek są drogie i często po naprawie aparat już nie jest tak samo dobry jak przed.
Z tanich kompaktów można jeszcze polecić C-310 naprawdę sprytny aparacik. I do tego tani.
A tak poza tym to powinieś taki watek stworzyć na forum typowo fotograficznym a nie akwarystycznym.

Emel Woo
04-15-2005, 22:43
mowa o zdjęciach z tego wątku (ładowane z serwera akwarystyki, nie z linku)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13828&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Pytanie: Ile można uploadawać na serwer akwarystyki (wielkość jednego obrazka) ?
Odpowiedź: max 60 kb
Pytanie: Jakie są wymiary obrazka?
Odpowiedź: 560px na 281 px
Pytanie: Jaki jest stopień szczegółowości obrazka?
Odpowiedź: duży

Pytanie dla Arka: Czy przy takich parametrach obrazka można uzyskać piękną ostrość i szczegółowość?

Dodatkowe wyjaśnienia:
Zdjęcia 2.jpg i 3.jpg nie są moje i kiedyś już to tłumaczyłem, nie wiem czemu ale po aktualizacji forum do nowej wersji, coś tam się posypało Tomkowi i wskoczyły zamiast moich cudze. Jakiś taki overwrite. Moje zdjęcia to 0.jpg i 1.jpg

Zdjęcia robione żadną rewelacją - aparatem Minolta E323 z ręki i bez żadnych filtrów.

Klapka- jest po to aby łatwo zabezpieczyć obiektyw bez szukania dyndającego gdzieś na sznurku krążka.
Aha, tylko pokaż mi te setki aparatów amatorskich-kieszonkowych z klapką dyndającą na sznurku. Wyjaśniam: obiektyw jest chowany/zakrywany automatycznie.

No cóż, zgodzę się z tym że nie ma aparatu doskonałego i takie dywagacje na forum co jest lepsze do niczego nie doprowadzą, jednak spośród tej różnorodności starajmy wybrać coś naprawdę dobrego. Coś z czego każdy będzie zadowolony. Czego wszystkim z całego serca życzę :)

Marcinus-> ten Nikon 3200 wg mnie jest bardzo dobry.

Marcinus
04-15-2005, 22:51
A czy mieliście do czynienia z aparatem SONY T3??

Emel Woo
04-15-2005, 23:01
Ja nie miałem. Może ktoś inny. Jak chcesz dam ci link do forum o aparatach cyfrowych i nie tylko. Może coś ci się przyda. Opinie użytkowników są różne, każdy swój ogonek chwali.

Tu jest link.
http://foto.swiatobrazu.pl/
Jest tam sporo ludzi z dużą wiedzą. Miłej lektury.

Marcinus
04-15-2005, 23:08
Dzieki za link napewno skorzystam. pozdro.

Arkadiusz77
04-16-2005, 13:26
Śmiejesz się, że obrazy rozmazane... hmmm...Może pośmiejemy się z braku twojej wiedzy.
Pytanie: Ile można uploadawać na serwer akwarystyki (wielkość jednego obrazka) ?
Odpowiedź: max 60 kb
Pytanie: Jakie są wymiary obrazka?
Odpowiedź: 560px na 281 px
Pytanie: Jaki jest stopień szczegółowości obrazka?
Odpowiedź: duży

Pytanie dla Arka: Czy przy takich parametrach obrazka można uzyskać piękną ostrość i szczegółowość?

Zajadów dostałem ze śmiechu patrz oto mistrzu fotografii jakie koleżanka z forum zaprezentowała amatorskie zdjęcia, amatorskim aparatem
robione z reki i beż żadnych filtrów
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8275&highlight=

Zdjęcia robione żadną rewelacją - aparatem Minolta E323 z ręki i bez żadnych filtrów.

(Maran)

Młyn
04-16-2005, 15:13
Kurcze no własnie sie tak obawiałem, że cos wyniknie z tej kłutni :? a ja sie chciałem tylko dowiedziec jakie sa zdania na temat tego aparatu i czy warto w nigo inwestować :?

Emel Woo
04-16-2005, 16:33
Kurcze no własnie sie tak obawiałem, że cos wyniknie z tej kłutni :? a ja sie chciałem tylko dowiedziec jakie sa zdania na temat tego aparatu i czy warto w nigo inwestować :?

(tamtego posta Arka już nie komentuję, bo każdy widzi co tam się dzieje)

Młyn ->Należą ci się przeprosiny z naszej strony. Po prostu tamten zaczął mnie wyzywać i tak się potoczyło, a więc przepraszam.

Arkadiusz77
04-16-2005, 18:10
Przepraszam za zamieszanie, aż sam się sobie dziwie że dałem się wciągnąć w coś takiego...

Młyn
04-16-2005, 19:04
Spoko chłopaki :) niema sprawy tak wyszło :)

Michał1
04-17-2005, 14:54
Ja osobiście polecam Olympusa c-5000 ZOOM
-ładne zdjęcia
-5MPX
-tryb macro i super macro
-gorąca stopka
-programy tematyczne- są bardzo pomocne dla laików takich jak ja :oops:

pynia
04-23-2005, 11:32
Ja osobiście polecam Olympusa c-5000 ZOOM
-ładne zdjęcia
-5MPX
-tryb macro i super macro
-gorąca stopka
-programy tematyczne- są bardzo pomocne dla laików takich jak ja :oops:
Czy posiadasz ten aparat? Chciałabym się dowiedzieć, jak się sprawuje, bo trochę przeczytałam negatywnych opinii.

Tak ogólnie to zastanawiam się nad Canonem A510, a Olympusem C-5000. Chciałabym móc ingerować w ustawienia ale mieć też programy tematyczne, które oba aparaty zapewniają. A510 jest tańszy (około 750zł), C-5000 droższy (850 do 999zł). Czy warto dopłacić za 5MP, ładowarkę i pilota? Zdjęcia większe niż 10x15 mam zamiar robić sporadycznie, a makra często :P .
Poradźcie mi proszę.