PDA

Zobacz pełną wersję : Przez kompakty mam glony?

Mregal
04-09-2004, 16:53
Witam

Sprawa jest następujaca:

W akwa (54L) mam dwie zarówki energooszczędne (2*21W) i cała pokrywe (własnej roboty) od środka mam opklejoną folią auluminiową (tzn niejest to folia którą sie używa w kuchni np. do pieczenia, gdyż ta miałą postac szerokiej taśmy samoklejacej) i cały czas mam problem z glonami:
- Nitkowatymi
- Pędzelkowatymi te ostatnio znikneły
- Zielenice - ostatnio się pojawiły po opklejeniu pokrywy folią

W akwa mam sporo roślinek, robie co 4 dni podmianke wody z odmulaniem dna, rybek ma tylko 2 guarami, kosiarke i dwa otoski, nawoże PGC + żelazo i oczywiście Co2.
Filtr mam wew. połaczona do niego jest deszczownica
Żadnych parametrów wody nieznam...

Czytam dużo informacji, i naprawde staram sie walczyć z glonami jak tylko moge, ale sił powoli brakuje... Niemam aż tylu glonów że zasłaniają mi całe akwarium ale jest ich troche... Usuwam je mechaniczne, ale ile mozna...

Czy kompakty sa odpowiedzialne za powstawanie glonów?

Adam
04-10-2004, 08:36
tak zarówki kompaktowe zwięksają wzrost glonów miałem tak w moim małym( 100litrowym) akwa chciałem zwiększyć oświetlenie i dodałem dwie żarówki po trzech dniach miałem szyby w tych miejscach strasznie zielone wyskrobałem je bo pomyślałem ze to tylko chwilowe ale następnego dnia było to samo, więc jeśli chcesz mieć spokuj z glonami to pozbądź się tych zarówek nie mam pojęcia od czego to zależy ale myślę że od temperatury światła .Pozdrawiam .

El Habanero
04-11-2004, 10:17
Może wystarczy zmienić kompaktówki na inne - o innej temperaturze barwowej (bo są w handlu niebieskawe oraz "daylight").

Ale moim zdaniem to nie od światła - raczej chodzi o zbyt żyzną wodę. Kiedy przy mocnym świetle jest dostatecznie dużo azotu i fosforu, a mało CO2 - glony wygrywają z roślinami.

Ja spróbowałbym robić częstsze podmiany wody, troche ją zmiękczyć i trochę zakwasić (oj, nie lubią tego glony), nie stosować uniwersalnego nawozu a tylko taki bez azotu i fosforu.

El Habanero
04-11-2004, 10:24
Chociaż -faktycznie robisz podmiany wody często, już częściej nie ma sensu.

Musisz po prostu poznać parametry wody.

A to że po obklejeniu folią (czyli zwiększeniu oświetlenia) pojawiły się zielenice, to dowód że światła jest dość.

Ciekaw jestem jaką wodą robisz podmiany - kranówą ?

Mregal
04-11-2004, 10:38
woda na podmiane to odstana kranówka 50% i zdemineralizowana 50% :shock: