PDA

Zobacz pełną wersję : [72l][tanganika]muszlowce /zdjecia juz dzialaja/

guruking
04-13-2005, 20:35
oto moja mala tanganika, 4 muszlowce wielopręgie, akwarium 72litry duzo piasku jak widac w akwarium plywaja jeszcze 2 male glonojady i 2 ampularie, oswietlenie zarowka 11W wlaczana na kilka godzin dziennie czasem wcale.
pH:ok8
twardosc weglanowa ok30
temp: 25st.
w akwarium sa piaskowce.
filtracja aqua clear 150 zastosowany prefiltr z gabki na wlocie a pojemnik wypelniony ceramiką filtusa,
grzałka 100W skalar
wszelkie opinie mile widziane i pytania :)
Pozdrawiam
P.S
moze ktos rozpoznaje plec rybek?

guruking
04-14-2005, 12:06
nikt sie nie chce wypowiedziec? :cry: :cry: :cry:

Emel Woo
04-14-2005, 12:26
Ja nie jestem w tanganice obeznany, ale to co widzę przypomina mi starożytną Świątynię Karnak w Luxorze - dokładnie, nawet widać tam obeliski i kolumny, a piasek dodatkowo potęguje wrażenia z Afryki. Nie znam się, ale wygląda odjazdowo :)

zipke
04-14-2005, 13:08
No tak szczerze to te kamienie pionowo powbijane to tak nie za bardzo wiesz starsznie nienaturalnie to wyglada...
popracuj tez nad tlem.

mati
04-14-2005, 13:13
Ja bym zmienił tło na jakieś beżowe i inaczej ułożył kamienie, bo przypominają krawężnik. Napewno będzie ładniej. :wink:

veronika_van_halen
04-14-2005, 15:02
ładne rybcie, co do kamieni zgadzam się, szczególnie ten kanciasty wygląda bardzo nienaturalnie.

guruking
04-14-2005, 15:18
jako tlo mysle nad styropianem powytapianym rozpuszczalnikiem a co do kamieni to mam zamiar jechac do ogrodowego po jakies lupki bo te mi tez sie niezbyt podobaja :) , pozyjemy zobaczymy :)

Pozdrawiam

pedro1975
04-21-2005, 10:48
Przymierzam się właśnie do muszlowców mam już wszystko tylko zastanawiam się nad piaskiem mam biały bardzo drobnej granulacji.
Jak jest z utrzymaniem czystości podłoża; jak możesz daj mi jakieś wskazówki na priv.
Poza tym twoje akwa podoba mi się ale nie pasują mi te roślinki jeżeli już się na nie decydujesz chyba lepiej wyglądałby anubias bądź mikrozorium, ale to tylko moje zdanie a każdy ma swój gust.
Pozdrawiam

głodny
04-21-2005, 12:33
Mulitiki nie leją ci ampulari? Zastanawiam się nad podobnym zestawem w akwa, a zależy mi na "normalnym" zachowaniu ampulari.

guruking
04-21-2005, 17:49
Przymierzam się właśnie do muszlowców mam już wszystko tylko zastanawiam się nad piaskiem mam biały bardzo drobnej granulacji.
Jak jest z utrzymaniem czystości podłoża
raz w tyg. odmulam jesli tak to mozna nazwac bo filtr swietnie dziala wiec nie ma wiekszego problemu z utrzymaniem czystosci.

Mulitiki nie leją ci ampulari? Zastanawiam się nad podobnym zestawem w akwa, a zależy mi na "normalnym" zachowaniu ampulari
nie ampularnie smigaja po calym zbiorniku i nic sienie dzieje zadnej agresji :)

Pozdrawiam

Matrix
05-09-2005, 21:10
ten kamien przypomina mi fallusa zrob cos z nim :roll:

guruking
05-09-2005, 21:18
ten kamien przypomina mi fallusa zrob cos z nim
:shock: :shock: :shock: :shock:

heheheheheheheh :wink:
NO COMENT :)

Spinja
05-09-2005, 21:42
Pytania do obsady:
- piszesz, że masz cztery muszlowce; docelowo ma być harem / dwie pary / jeszcze coś innego / zdajesz się na nie / będziesz wymieniał jakby co?
- jakie masz wymiary dna?
- "dwa małe glonojady" - kto to? I czy im tam nie będzie za twardo i zbyt alkalicznie?

Pytania do dekoracji:
- czy to muszlowce tak przekopały muszle pod same kamulce? Czy też to Ty je tak poukładałeś?
- czy nie obawiasz się, że muszliki podkopią kamienie i je obalą? Masz pod podłożem styropian dla bezpieczeństwa?

Warto by rzeczywiście zmienić kamulce, bo te wyglądają b. sztucznie. Choć z drugiej strony niektóre kształty potrafią pobudzić wyobraźnię akwarystów (konkretnie jednego akwarysty, ale i to dobre na początek :11:)

Matrix
05-09-2005, 21:53
mysle ze wiecej osob mialo to skojarzenie tylko ja odwazylem sie o tym napisac (no coz spojrzcie na zdjecie muszlowce widok lewo.jpg )

porosze moderatorow o skasowanie tego postu jako ze nic nie wnosi do dyskusji.

guruking
05-09-2005, 21:53
piszesz, że masz cztery muszlowce; docelowo ma być harem / dwie pary / jeszcze coś innego / zdajesz się na nie / będziesz wymieniał jakby co?

wymienic chyba nie da rady jakby co bo nie mam poprostu gdzie zostawie takjak jest.

jakie masz wymiary dna?
60x35

"dwa małe glonojady" - kto to? I czy im tam nie będzie za twardo i zbyt alkalicznie?
juz ich tam nie ma byly tymczasowo :)

Pytania do dekoracji:
- czy to muszlowce tak przekopały muszle pod same kamulce? Czy też to Ty je tak poukładałeś?
to robota rybek

- czy nie obawiasz się, że muszliki podkopią kamienie i je obalą? Masz pod podłożem styropian dla bezpieczeństwa?
zrobily tak po pierwszym tyg. co spowodowalo zmiane ulozenia kamieni bo staly na piasku, teraz stoja na szkle ale bez obawy ze cos peknie bo sa leciutkie a na dnie w przyszlosci znajdzie sie styropian bo mam zamiar dac wiecej kamieni, innych sklaniam sie ku łupkom.

Pozdrawiam

paletka6
05-10-2005, 17:59
ładnie wygląda akwarium z taką ilośćią piasku :shock:
ładniej akwarium by wyglądało jak byś kupił takie piaskowce które sięgały by lustra wody.Ja bym posadził jeszcze kilka anubiasów i microzorium :):
ogulnie akwarium mi się podoba ale może być lepiej :)

Crespo
05-10-2005, 20:14
Akwa mi się nie podoba wybierz albo piasek albo akwarium piasku nawaliles jakbys piaskownice robil

guruking
05-10-2005, 20:16
Akwa mi się nie podoba wybierz albo piasek albo akwarium piasku nawaliles jakbys piaskownice robil
piasku tyle po to zeby rybciom dobrze bylo, a oczywiscie moze sie nie podobac :)

Pozdrawiam