Zobacz pełną wersję : [200l]moje akwa do waszej oceny
Witam
Czytam to forum już jakiś czas wkońcu postanowiłem się pochwalić swoim baniakiem jestem totalnym laikiem i mam akwa od 3 miesięcy obsada oprócz tenczanek się nie bawem zmieni jak żona pozwoli ;) czekam na wasza krytykę
Wymiary akwa
90x45x50h
Parametry wody
Kranówa nie mam pojęcia, jaki skład
Temperatura
26 28 C
W baniaku ryby
10 tenczanek
10 kardynałek czy jakoś tak
3 bystrzyki
2 glonojady
5 kirysów spichrzowych
Jakiś gubik;)
6 skalarów
3 mieczyki młode i chyba skarłaciałe od zakupu nic nie urosły :)
3 kosiarki
3 gurami mozaikowe
czyli totalny bałagan:):):)
WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA 1MACIEK1
POZDROWIENIA DLA PREZYDENTA??? ;););)
słuchaj stary... baniaczeka masz bardzo ładny, mnie się podoba ...
ale nad obsadą możesz popracować, pozmieniaj rybki załóż gatunkowe a będzię git (..) jak dla mnie..,.
pozdrawiam :)
mam tylko 2 malutkie uwagi, kirysek spiżowy (nie spichrzowy) i gupik (nie gubik) :wink: a poza tym aqua ładnie roślinkami obsadzone - trzeba tylko poczekać aż dorosną, zastanawiam sie też czy roślinki po jakimś czasie nie zasłonią Ci korzenia (?)
pozdrawiam,
Adrian
Witaj
Akwarium masz ladne, rybki maja duzo przestrzeni do plywania co do obsady to dokupil bym jeszcze pare sztuk Bystrzyka i pare sztuk gupika :) Ja na towoim miejscu umiescilbym troche wglebki lub pistie w akwarium bo cos pusto u gory :) a tak to wszystko wporzadku.
Napisz jeszcze co masz za oswietlenie :D
Pozdrawiam
chyba troszkę przerybione akwarium, a co dowygladu to podoba mi sie take ładne proste akwa bez konbinacji
veronika_van_halen
04-12-2005, 11:30
oddaj kardynałki, bo nie pasują do reszty obsady - potrzebują zimnej wody, a reszta ryb woli cieplejszą. poza tym pewnie niedługo zostaną zezarte przez skalary i gurami. akwa jest przyjemni dla oka :)
Miło popatrzeć na kolejne akwariu łodzianina :), bardzo ładnie wygląda :11:
Gratulacje.
Ps. Jeśli chcesz mogę Ci dać Limnophili sessiliflora (tak wygląda ta roślinka - http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/images/Scrophulariaceae/Limnophilasessiliflora , napisz na PW jak ją chcesz bo czeka ją kosz a trochę szkoda)
damian120
04-12-2005, 13:03
Akwarium bardzo ładne tylko obsada fatalna.Popracuj nad nią według mnie wywal głupiki,mieczyki i kardynałki.
POZDRO
moze ale niebawem bedzie zmieniona obsada ale wszystko powoli
Jeśli chodzi o wyglad to przydałaby się jakaś roślinka która zapewniłaby w pewnej cześci akwarium strefe cienia. Niektóre rybki lubia się czasem schronić w takim miejscu.
Witam ponownie pokazuje nowe zarosnięte akwa co wy na to
co to za rybka prosze o polska nazwe i moze jakis link
pedro1975
05-19-2005, 16:56
Jak na laika bardzo ładny zbiornik.
Spuszczać rybek w kibel nie musisz daj ogłoszenie na forum to je ktoś od Ciebie zabierze.
Pozdrawiam
Ps.
A propo's spuszczania w kibel jest jeden taki fachowiec na forum (tzw WC killer) :D
No wiesz pedro1975 rybki już rozdane, ale widzę ze nie tylko ja jestem początkujący, bo tez zaczynałem od zbiorniku 30 l i jakie to małe koszta i bardzo dobre wspomnienia oj jak to dawno było ;) pozdrawiam
andrzej adam
05-19-2005, 17:57
akwa spoko tak trzymaj,mam nadzieje że zmodyfikowałeś też obsade?
czym nawozisz i jakie masz oświtlenie :?: :?:
co2
100w zaledwie
nawóz od niedawna roślinex lecz nie jestem z niego zadawolony dawkuje 1/2 dawki tego co jest w instrukcji więcej sie boje rosliny dostały jakiś dziwny nalot brązowy na swiezych liściach jednym słowem nie polecam tego nawozu
pedro1975
05-19-2005, 18:17
...... ale widzę ze nie tylko ja jestem początkujący, bo tez zaczynałem od zbiorniku 30 l i jakie to małe koszta i bardzo dobre wspomnienia oj jak to dawno było ;) pozdrawiam
Ja zaczynałem w roku 1987 od akwarium 180l z parą pielęgnic pawiookich, które przyniósł mi ojciec z pracy, a skończyłem dziś jak widać z dwoma akwariami: 72l ogólne z kąsaczami i 30l z brevisami. Niestety mieszkam w bloku i poza brakiem miejsca faktycznie koszty mnie zjadały. Niedawno zlikwidowałem 200l z paletami bo rachunki za prąd płaciłem kosmiczne (mam dosyć chłodno w domu i grzałka 250 W chodziła non stop, do tego filtr, oświetlenie)
A wracając do Twojego akwa naprawdę mi się podoba. Widać że włożyłeś w nie dużo pracy i kasy. Nie wygląda na akwarium jak się nazwałeś "laika"
Zyczę Ci powodzenia i utrzymania akwa w tak dobrym stanie jak jest teraz.
Pozdrawiam
ja tez mieszkam w bloku :( to kiepskie miejsce na akwa niestety sie z tobą zgadzam a moze będzies mugł mi pomóc pomóc co to za rybka na 2 i 3 zdięciu ale tą 30 masz naprawde swietna co to za kamień
pedro1975
05-19-2005, 18:42
Ta rybka na zdjęciu to moim zdaniem Pielęgniczka Agassiza (Apistogramma agassizii) ale mogę się mylić bo nie jestem fachowcem w pielęgniczkach, miałem tylko raz ramirezki.
Ten kamień w mojej 30 to wapień drążony (przynajmniej tak był nazwany taki sam w sklepie)
Pozdrawiam
Akwarium jak dla mnie bardzo ładne, ale taki typowe :wink:
Jeśli chodzi o tą rybę to nie mam pojęcia co to jest, ale na 100% nie jest to Pielęgniczka Agassiza. Napewno jest to pielęgnica, ale jaka to nie wiem, ale raczje nie pasuje do reszty Twoich ryb.
Ta rybka na zdjęciach to chyba apistogramma viejita
plastyk7
05-19-2005, 23:16
Bardzo ładne bravo.............................
Jesli znudza Ci sie małe rybki moze coś spapugujesz z mojego akwa....będzie mi miło.Mam na mysli rybki większe i ineligentne.
Zobaczhttp://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=121946#121946
No masz naprawdę świetne akwa łał, ale żeby sprecyzować ta rybka ma jakieś 7~8cm a ponoć to coś, co kupiłem z nią to samica i ma jakieś 4 cm są bardzo spokojne kakadu je przegania :) miałem nadzieje ze trochę samca kakadu mi utemperuje, ale niestety sa niesamowite jak to cos to znaczy samica do niego podpływa wije się jak wąż??? Niesamowite, ale to chyba nie to, choć podobne w 90% a kupiłem od kolesia, co hoduje tylko małe, pielęgniczki takie jak ramirezki kakadu agassizzi mówił mi, jaka to nazwa, ale zapomniałem a chciałem cos o nich znaleźć w necie
pedro1975
05-20-2005, 10:19
Ta rybka na zdjęciach to chyba apistogramma viejita
Jednak chyba się myliłem to raczej nie Pielęgniczka Agassiza ale to co napisał autor którego cytuję. Chociaż Agassiza młoda i nie wybarwiona wygląda podobnie (sugerowałem się zdjęciem z atlasu). Tak jak mówiłem nie znam się na pielęgniczkach.
Pozdrawiam
Jak samica wije się przed samcem to może oznaczać zaloty :wink:
akwa ładne,dużo roślin a ja lubie gąszcz :D
bardzo ładnie zarosło.
Ma swój klimacik.
Daj jeszcze kilka fotek
Jak ja bym miał taki akwa to bym zrobil malawi ale te też jes fajne :)
Kropek1234
01-25-2006, 19:25
Jeżeli zieniłeś obsadę, to jest spoko. Bo akwa wygląda ładnie :wink:
fajnie wygląda.aby tak dalej i powodzenia w hodowli
borutan23
01-27-2006, 20:35
Bardzo ładny zbiorniczek!!! a do tego tak pieknie kolorowy - jest czego pozazdroscic :) POZDRAWIAM
Witam ponownie pokazuje nowe zarosnięte akwa co wy na to
a wydaje mi się że tragicznie to wszystko wygląda, mimo twych chęci 8)
:arrow: przerybione
:arrow: total misz-masz
:arrow: nawrzucałes ryb do swojego baniaka jak do słynnej potrawy na winie (czyli, wrzuca się do niej wszystko co się w danej chwili nawinie pod ręką)
:arrow:
Bardzo ladne Akwa roślinki, ladny zywy zielony kolor.Super.
Witam i niemoge po tylu latach został mój baniak ja przez 5 lat siedze w szkoji akwarystyką niezajmuje sie wcale chodz na swieta synomi zona kupiła :D i sobie przypomniałem jakie to były czasy az łeska sie w oku zakreciła super rewelka
pozdrawiam wszystkich forumowiczu bo dzieki wam i ludzi co to wszystko prowadza wielkie wielkie pozdrowienia