PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka krotkich pytan

Borys
04-09-2004, 11:55
A mianowicie:

1. Slyszalem,ze czarny nalot... na odblysnikach najlepiej czyscic wodnym roztworem octu. I pytanie pewnie glupie,ale... czy taki odrazu kupuje sie w sklepie? czy poprostu trzeba kupic ocet i zmieszac w domu z woda? jesli zmieszac to w jakich proporcjach?

2. Czy lepiej zastosowac na 116l akwarium kombinacje swietlowek:

18W Philips 840 (1350luminow) x2

czy

18W Philips 840(1350lm) + 18W SERA Plant Color
(wiem,ze ogolnie lepiej wiecej,ale mam narazie tylko to do wyboru, chyba,ze doradzicie jeszcze jakies inne swietlowki).
Oczywiscie obydwie sa z odblysnikami.

3. Dopiero bede zaczynac bawic sie w robienie pomiarow wody... jakie na poczatek (np.3) testy najlepiej kupic? wiem,ze zooleka, ale jakie? PH, twardzosc... ?

XAC
04-09-2004, 12:21
To co się kupuje w butelce z napisem OCET to właśnie roztwór wodny, stężenie do czyszczenia jak najmniejsze byle zlazło. Testy Zooleka no cóż mam ich test na twardość węglanową i dawał sporo za wysokie wyniki dopiero jak go skalibrowałem (szpilką zrobiłem większy otwór) to jest ok.(trzyma ustawienia). IMHO kup testy na twardość , NO3 i jak masz zamiar nawozić CO2 to jeszcze ph.

wolfik
04-09-2004, 12:21
1. w sklepie mozna kupic ocet 30% lub 10 % (% octu w wodzie) i juz nie trzeba rozcienczac

2. ja ci polecam komplet swietlowek arcadii : fresh water i tropical sun

3. ph,twardosc ogolna,weglanowa, azotyny, azotany - pozniej co tylko Ci w rece wpadnie i na co kieszen pozwoli:)

Borys
04-09-2004, 12:33
A co od tych swietlowek, to obecnie mam 2x philipsa 840, a mialem wczesniej jedna zwyczajna i sera plant color.

Jak troche czytalem na forum... to postanowilem zmienic na philipsa obydwie i tak wlasnie mam w tej chwili. Czy te dwie fresh water i tropical sun bylyby bardziej wydajniejsze? i ile kosztuja?

i dlatego pytaslem czy lepiej zrobic Sery+ philipsa czy 2xphilips? bo te mam w tej chwili w domu swietlowki. Co bedzie lepsze dla akwarium, dla roslinek.

wolfik
04-09-2004, 12:40
arcadia w swietlowkach to tak jak eheim w filtrach tudziez jager w grzalkach - nie umiem inaczej wytlumaczyc:)nigdy nie mialem innych, na poczatku byl to przypadek a pozniej juz wybor swiadomy.
za "parke" musisz sie liczyc z wydatkiem okolo 100 PLN (zakladajac ze masz rozmiar 80cm)