PDA

Zobacz pełną wersję : [54l]- co dodac,ujac,zmienic :)Nowe foty-str2

shiria
04-11-2005, 16:45
Oto moj baniaczek po gruntownym remoncie:)Wiec proszę o uwagi co dodac ujac zamienic czy coś w tym stylu :P

->filtr;Quick Filter 301
->swiatełko;Power-Glo 15v
->rzałka: Aquel 80W z termostatem

No i ekipa dość liczna :)

->2 welonki ( malutkie jeszcze )
->3 kiryski pstre-długopłetwe
->2 molinezje
->2 brzanki wysmukłe
->4 kardynałki
->3 gupiki
->2 glonozjady:P
->1 bystrzyk

piotrekkk
04-11-2005, 17:11
Super akwa! Mam pytanko: co to jest ta jakby "butelka" ktora jest w akwarium? Ja nie dawno taka mialem i w niej znajdowal sie narybek :D , drugie pytanie jak sie nazywa ta roslina pod ta "butelka"??

shiria
04-11-2005, 17:18
No własnie butelka to kotnik, ktory zamieszkuje niestety tylko jeden 3 dniowy kirysek :P
A co do tej roslinki to niestety niemam pojecia :(.Roślinki kupilam przypadkowo i niestety nieznam ich nazw..

Pozdro :D

Theraphos
04-11-2005, 17:19
ja bym dodał jakies roslinki z prawej strony akwa lub jakis fajny korzeń. Ale jeżeli ci sie podoba to mozesz zostawic.

sims78
04-11-2005, 17:21
No jest git :) Tak tylko moim skromnym zdaniem, to w prawym tylnym rogu brakuje mi jakiejś większej roślinki, chociażby takiej, jaka jest po lewej stronie, zasłaniająca prawdopodobnie filtr.

Vildi
04-11-2005, 17:48
Ja bym zmieniła to tło i wrzuciła na tył kilka wysokich roślinek.Ale poza tym akwa jest spoko :D

shiria
04-11-2005, 17:59
Nom chce dodac jeszcze jakiegos małego kokoska ijakis maly dywanik z roslinek :).A co do tego tła chciala bym jakies wewnętrzne ale niezabardzo wim co i jak :)

pw1989
04-11-2005, 18:16
Oj dywanik to chyba odpada bo masz za slabe oswietlenie....

sims78
04-11-2005, 18:24
Nom chce dodac jeszcze jakiegos małego kokoska ijakis maly dywanik z roslinek :).A co do tego tła chciala bym jakies wewnętrzne ale niezabardzo wim co i jak :)

Uważaj z tym "kokoskiem", to już niedaleko do "garbusika", zameczku, nureczka z bąbelkami z rureczki:) Oczywiście żartuję, jednakże patrząc na Twoje akwarium, widzę tam pewną spójność, a taki kokos może popsuć cały efekt. Co do tła, to widziałem świetny projekt tła zewnętrznego, wykonanego własnoręcznie, coś na zasadzie obrazu – ramka, tło pomalowane na czarno i do tego przyklejone korzenie oraz kilka sztucznych roślinek.

Marcinus
04-11-2005, 18:25
Trochę mało roślin masz w baniaku,przez co jest dosyć pusto w akwarium,brakuje jakiś wysokich,kokosa włóż koniecznie,będzie ładnie wyglądał,o dywaniku zapomnij,chyba,że zmienisz oswitlenie.

Obsada zle dobrana.

chesterek
04-11-2005, 19:36
Hmm co do akwa to ja bym zmienił tło na jakieś jednolite albo strukturalne. Gorzej jest jednak z obsadą, która jest źle dobrana. Welonek się pozbądź. Brzanki titteya to rybki stadne, tak samo jak bystrzyki i kardynałki. Podsumowując ja zostawiłbym np. stadko gupików, 6 bystrzyków oraz 5-6 kirysków i jednego glonojada. To tylko propozycja ale pomyśl o zreduykowniu obsady, a raczej uporządkowaniu jej.

mati
04-11-2005, 19:41
Wszyscy chwalą, ale ja trochę skrytykuję :wink:
->2 welonki ( malutkie jeszcze )
->3 kiryski pstre-długopłetwe
->2 molinezje
->2 brzanki wysmukłe
->4 kardynałki
->3 gupiki
->2 glonozjady:P
->1 bystrzyk

Welony są rybami zimnowodnymi, natomiast cała reszta żyje w ciepłych wodach. Na twoim miejscu bym je oddał, bo rosną duże, a twoje akwarium jest małe.

3 kiryski: na twoim miejscu dodałbym chociaż jednego, to są stadne ryby.

Brzanki, kardynałki i bystrzyki też są stadne. Radzę ci zdecydować się na jeden gatunek, np 10 brzanek wysmukłych. W parach lub co gorsza pojedynczo nie czują się dobrze.

Glonojady: nie wiem, jakie masz, ale niektóre rosną bardzo duże. Najpopularniejsze zbrojniki niebieskie dorastają do ponad 10 cm. Pewnie masz właśnie je. Jeśli to dwa samce, to gdy dorosną mogą być agresywne wobec siebie. Poza tym wcale nie lubią jeść glonów (mój dostawał co wieczór liść sałaty :) ) i wydalają duże ilości związków azotowych, które są trujące dla ryb, dlatego oddałbym jednego z nich.

Gupiki i molinezje szybko się mnożą, więc jeśli masz samce i samice, to będziesz miała problem z oddaniem narybku.

Na twoim miejscu zrobiłbym taką obsadę: 4 kiryski, 10 stadnych (brzanki, kardynałki lub bystrzyki) i 2 molinezje albo 3 gupiki.

Co do roślin: ta "palemka" chyba nie jest rośliną wodną, może zacząć gnić.
W ogóle, to jest dosyć pusto, mogłabyś dosadzić jakieś żabienice, kryptokoryny, anubiasy i np. moczarki. :)

Powodzenia!!! :D

shiria
04-11-2005, 19:48
Dzieki za porady :) Jutro wybieram sie na zakupy wiec dokupie troszke roslinek i rozejrze się nad jakims tłem:) No a co do rybek to welonki mam tymczasowo, bo moja siora dostala na urodziny te welonki w kuli........ :? Wiec polki nienazbiera na jakies optymalne akwarium mieszkaja u mnie :D No i wlasnie ten neszczęsny bystrzyk mieszka u mnie juz ok 4 latka i zostal sam a niemam miejsca by dokupic mu kolegow :(
No dzeki za rady :D

shiria
04-11-2005, 19:56
No a jednak przyda sie tu uporządkowanie ekipy :P P9ostaram sie cos wykombinowac ..

Tedi
04-11-2005, 20:17
Ja dodałbym na prawą strone pare roślinek.
A do tego co powiedziałó MATI, ja mam gupiki i na twoim miejscu oddałbym gupiki szybko się rozmnażają i teraz nie mam co z nimi robić.
To moje sugestie a z tymi gupikami zrób jak uważasz .

kwalera
04-11-2005, 22:48
Mnie się to akwa bardzo podoba :lol:

shiria
04-15-2005, 18:18
Witam ponownie :)
W mojim akwa ciut się pozmienialo...Doszło pare roślinek , kokos.Co do składu nic się niezmieniło ale mam nadzieje ,że niedługo coś się ruszy...
Tu pare nowych fotek :D I co wy na to ???? :wink:

Marcinus
04-15-2005, 18:32
Jest lepiej,ale nadal straszy ta butelka :wink:
Kup nurzańce na tył akwarium,bo z tyłu jeśli się nie mylę to widzę tataraka,który może za jakiś czas zgnić.
Przydałby się jeszcze jakis korzeń.

veronika_van_halen
04-15-2005, 18:36
dla mnie za dużo jasnych elemetów, lepiej zmień te białe komienie na jakieś ciemniejsze. a co to jest to z przodu, jakąś lądową roślinkę ci sprzedali?? u mnie jest jeden sklep zoologiczny, w którym sprzedają właściwie same lądowe rosliny, twierdząc ze będą się wspaniale czuły w akwarium :lol:

Tedi
04-15-2005, 18:36
No i odrazy lepiej
Jak powiedział Marcinus przydał by się jakiś korzeń

shiria
04-15-2005, 18:44
No narazie jeszcze się zmienia .Zdjęcia wyszły troszke jasniej niz w realu ale jakiś korzonek by się przydał...A co do tej roślinki to w ziemie i do doniczki??? :( Heh a butelka musi zostac dopuki niekupie jakiegoś kotnika ...

Amelia
07-13-2005, 15:58
Bardzo ładne akwarium.Ja bym już nic do niego nie dodawała, ani nic z niego nie wywalała:-) Jedyne co przeszkadza mi w całym wyglądzie to roślinka z prawej strony na pierwszym planie.Zupełnie psuje efekt, chyba za bardzo się wyróżnia.Wystarczy ją tylko przesadzić w głąb, do reszty i będzie okej.Pozdrawiam.Amelia

Michał1
07-13-2005, 18:28
Czy ta tapeta jest nieprzyklejona czy to tylko przez to światło??