Zobacz pełną wersję : Glonojad opiekuje sie malymi
Witam
Jestem tu nowy i mam pytanie, przez jaki okres czasu glonojad opiekuje sie swoim potomstwem, bo u mnie siedzi w muszli z malymi juz jakies 2 tygodnie.
Owszem zbroniki u mnie też opiekowały się młodymi ale niezbyt dlugo dlatego radze ci systematycznie odławiać młode do innego akwarium bo już niedługo bedą zagrożone ze strony innych ryb i oczywiście ze strony dorosłych zbrojników. To są moje spostrzeżenia-tak działo się to u mnie!!!
Powodzenia!!!
Pozdrawiam!!!!
Ale ja juz odlowilem starego razem z mlodymi gdy jeszcze byly ikra i teraz sa same w malym akwarium
No to nie wiem ja po 2 lub 3 tygodniach starego odlawialem spowrotem do dużego zbiornika tak aby małe zostawały same-rosły bardzo szybko!!
Powodzenia!!!
Ale nie zapomnij maluszków dokarmiać!
Inaczej padną.
Marta Podraza
04-10-2004, 21:11
Myślę że trzy tygodnie to wystarczający okres opieki nad maluchami. Sam zresztą zobaczysz, jeżeli maluchy coraz więcej czasu spędzają poza kryjówką, jeżeli rozłażą się po całym akwarium i dobrze jedzą to ojciec im już specjalnie nie jest potrzebny i można mu dać odpocząć. U mnie ostatnio wyłowiłam wąsacza po trzech tygodniach. Któryś z forumowiczów poradził mi kiedyś żeby maluchy dokarmiać gotowaną marchewką i kalafiorem to bardzo dobry pomysł, małe glonojadki to uwielbiają.