PDA

Zobacz pełną wersję : Karmienie mrożonkami

mario_76
04-09-2004, 10:45
Witam,

Wczoraj pierwszy raz zakupiłem rybkom mrożony. W akwarium pływają neonki, kardynałki, danio, mieczyki i glonojad.

Facet w sklepie polecił mi mrożonke tropicala chyba. Jest to taki dyży plaster jak czekolada, w krórym w okienkach sa porcje ochotki, dafni, larwy czrnego komara (z tego co pamietam) i jeszcze dwa albo trzy rodzaję mrożonek.

Rano rybki karmię suchym z braku czasu...dafnie, witaminki, suchy sery a wczoraj po południu pierwszy raz dałem mrożone i ryby oszalały. Zrobiłem im z tego mix i wymieszałem wszystkie "robaczki". Porcje daje małe więc mrożonka zniknęła po niecałej minucie.

W związku z tym mam pytanie:

-czy taki mix im nie zaszkodzi
-czy podawać lepiej codzinnie co innego z "plastra"
-czy mrożone można podawać codziennie

z góry dzięki za info

Leon
04-09-2004, 11:00
Niepowinna im zaszkodzić taka mieszanka, ja swoim rybciom codziennie podaje zmieszaną ochotkę z wodźieniem i wszystko jest w porzadku. :D

mezio
04-12-2004, 16:30
Moim zdaniem karmienie takimi pokarmami jak ochotka jest ryzykowne poniewaz kumuluja one szkodliwe substancje no chyba ze masz z pewnego źródła. Podawanie takiego pokarmu (ochotka , wodzien) jako główny może spowodowac otłuszczenie ryb

matyjasz
04-12-2004, 17:40
Ten mix nei powinien im zaszkodzić. Można podawac codziennie np.rano suchy a wieczorem mix (tylko najlepiej tą mrożonek przed wrzuceniem do akwa powinno sie rozmrozić i wlac do akwa..Najlepiej podawa każdego dnia z innego plastra tylko ochotke troche rzadziej podawac niż inne mrożonki poniewaz może spowodować otłuszczenei ryb jak napisał mezio.

krasny
04-13-2004, 08:33
moim zdaniem można podawać taki mix lecz na początku w małych ilościach (żeby rybeczki się przyzwyczaiły)a potem już tyle na ile rybki mogły go zjeść[/code]

mario_76
04-14-2004, 10:15
Moim zdaniem karmienie takimi pokarmami jak ochotka jest ryzykowne poniewaz kumuluja one szkodliwe substancje no chyba ze masz z pewnego źródła. Podawanie takiego pokarmu (ochotka , wodzien) jako główny może spowodowac otłuszczenie ryb

Dzięki za radę. Z ochotką i wodzeniem troszke wiec przystopuję.

mario_76
04-14-2004, 10:17
Ten mix nei powinien im zaszkodzić. Można podawac codziennie np.rano suchy a wieczorem mix (tylko najlepiej tą mrożonek przed wrzuceniem do akwa powinno sie rozmrozić i wlac do akwa..Najlepiej podawa każdego dnia z innego plastra tylko ochotke troche rzadziej podawac niż inne mrożonki poniewaz może spowodować otłuszczenei ryb jak napisał mezio.

Z ochotką przystopuje a mrożony podaje własnie tak jak piszesz, tzn wlewam