PDA

Zobacz pełną wersję : Brzanka Sumatrzanska i Neon Inesa Razem?

angell
04-09-2004, 10:30
witam was koledzy.
na tym forum jestem pierwszy raz, korzystalem dotychczas z holenderskiego forum.

mam do was pytanko.

moja zona uparla sie ze chce miec w akwarium 20-25 Neonkow Inesa.
ja chce miec brzanki Sumatrzanki stado 20-25 sztuk.

doradzcie mi czy te ryby razem beda zyly w zgodzie?
chcialbym miec akwarium dwugatunkowe.

pojemnosc akwa - 160 litrow
2 filtry kaskadowe AquaClear 300 - mechaniczny i biologiczny
co2 z bimbrowni
oswietlenie 3 x 30 wat osram glo + philips aquarelle. obudowa wlasnej roboty.

zbirnik zalozony miesiac temu.
woda sie wykrystalizowala, plywaja juz kosiary i pelzaja Ampularie :)
Docelowo akwa holenderskie.... :)

wolfik
04-09-2004, 12:23
u mnie sie nie gryzly a nawet mozna by powiedziec ze sie ignorowaly:)
aczkolwiek trzeba zwrocic uwage przy karmieniu czy neony zdaza cokolwiek chapnac - brzanki sa ultra zarloczne :)

Molly_
04-09-2004, 16:15
Ja tak szczerze mówiąc, bałabym sie trzymać brzanki sumatrzańskie z neonami.. Brzanki są dość agresywne i neonki mogą stać się dla nich łatwym celem :?

Paddy West
04-09-2004, 16:54
Jak brzanki beda w stadku to powinny sie soba raczej zajmowac...

bopoco
04-09-2004, 18:14
Moje neonki żyją razem z brzankami. Jedne drugim w drogę nie wchodzą. Przy posiłkach też się dogadują. Brzanki pobierają pokarm prawie że z powierzchni wody. Mniejsze okruchy, które przez brzanki są ignorowane do ostatniego wyjadają niżej neonki.
Neonki z brzankami? jestem na tak :11:

angell
04-13-2004, 07:17
dzieki za odpowiedzi.
zastanawiam sie ile tych neonkow zakupic do akwa 160 litrow aby byl jakis efekt wizualny. Podobno male stado nie prezentuje sie za ciekawie.

zastanawiam sie tez nad iloscia brzanek. planuje obsade 15 sztuk?

FanTomas
04-14-2004, 19:53
Mialem neony z brzankami i tez sie nie gryzly. Do takiego "akwariuma" polecam 20 neonow i 15 brzanek [na poczatek]. Pozdrawiam all :)

komoli
08-31-2005, 03:00
Jak brzanki beda w stadku to powinny sie soba raczej zajmowac...

Nie mogę zgodzić się z tym twierdzeniem - miałem swego czasu stadko (10 sztuk) brzanek sumatrzańskich i muszę powiedzieć że wiedziałem że są raczej agresywnymi rybkami ale nie sądziłem że do tego stopnia.
Trzymałem je z stadkiem danio pręgowanych i za dnia było ok ale co się stało pewnej nocy to nie mogę pojąć- danio wymęczone z poobgryzanymi krwawiącymi płetwami aż przykro było patrzeć. :(
Także ja raczej bym na nie uważał ....
pozdrawiam

lemano
08-31-2005, 05:04
Teoretycznie nie powinni byc problemu ale.... jeśli wpuścisz 1,5cm neonowe przedszkole do 3-4cm brzanek sum. to raczej cienko to widzę, jesli będą podobnej wielkości neony sobie poradzą ale widzę inny problem: <docelowo holenderskie> brzanki lubią skubać rośliny zwłaszcza delikatne, myslę że będą u ciebie miały raj.

Pablord
08-31-2005, 13:52
Ja w kawarium ogólnym trzymałem stadko neonów (ok. 10 sztuk), a potem dokupiłem młode (ok. miesięczne) brzanki sumatrzańkie. Brzanki nie dokuczały ani neonom ani innym rybkom.

radosniak
09-09-2005, 13:52
U mnie pływa 10 brzanek i 20 neonków i żadnych problemów nie ma, przy karmieniu brzanki wyjadają wszytsko co pływa przy powerzchni, neonki natomiast wszytskie mniejsze resztki opadające na dno. Ja przeciwskazań nie widzę :)

zelik
09-09-2005, 20:56
Najlepiej żebyś kupił brzanki i neonki w jednym wieku malutkie bo jak kupisz małe neonki i duże brzanki to bedzie prawie napewno rzeź niewiniątek

matti95
11-13-2008, 22:45
Witam. Ja miałem neonki z brzankami i nie zaryzykował bym już chyba nigdy... neonki bez płetw prawie że i całe obskubane:( po krótkim czasie zdychały:(

szymonw
11-14-2008, 00:03
brzanki są nieprzewidywalne ale jest w tym ich zachowaniu pewna zasada. IHMO im ich więcej tym mniej się interesują innymi rybami.

przy tym litrażu ja dałbym min 20 szt. i neonów też z 20 choć to faktycznie dość dziwne połączenie.

Wino
11-14-2008, 13:58
Tak jak napisali wcześniej, brzanki nie powinny atakować neonów gdy sa w wiekszym stadzie. Danio były łakomym celem dla brzanek, przez ich 'welonowe' pletwy. Jednak jeżeli juz chcesz wpuścić neony i brzanki chyba dobrym rozwiązaniem była by gęsta szata roślinna i kryjowki, w postaci korzeni czy kokosa. Mysle ze wtedy neonki zyly by w spokoju.

marek.wozny@op.pl
11-14-2008, 21:39
brzanki są nieprzewidywalne ale jest w tym ich zachowaniu pewna zasada. IHMO im ich więcej tym mniej się interesują innymi rybami.

przy tym litrażu ja dałbym min 20 szt. i neonów też z 20 choć to faktycznie dość dziwne połączenie.

Witajcie. Szymonie widzisz i nie grzmisz! Posty sprzed trzech lat. Ja mam alergie na to. Pozdrawiam MW

szymonw
11-14-2008, 23:31
Witajcie. Szymonie widzisz i nie grzmisz! Posty sprzed trzech lat. Ja mam alergie na to. Pozdrawiam MW

masz rację. umknęły mi te daty. najwyraźniej wraz z wiekiem zmysły moje już nie tak wyostrzone.

choć zdarza mi się czasami świadomie pozostawiać wątki odgrzebywane jeśli "update" jest wartościowy. zawsze to lepsze niż otwieranie kolejnych wątków w temacie i świadczy o tym że nie każdy idzie na łatwiznę ale przeszukuje forum w poszukiwaniu tematów ktore go interesują.