Zobacz pełną wersję : Jak oswietlac ???
Witam :-)
Mam małe aczkolwiek ważne dla mnie pytanko :-) - czy oświetlanie akwarium powinno się odbywać w sposób ciągły np. od 11-23 czy można zrobić światłu przerwę w ciągu dziennego cyklu oświetleniowego, np.od 8-12 -przerwa- i od 15-23?
Pytam ponieważ na razie tak robię i roślinki jako tako rosną ...ale może gdybym świecił w sposób ciągły przez 12 godzin być może rosły by lepiej.....czy ma to znaczenie?
Pozdrawiam
Andrzej
andzyl@poczta.onet.pl
gg 2515768
Lord Paszka
04-09-2004, 10:12
Witam :-)
Mam małe aczkolwiek ważne dla mnie pytanko :-) - czy oświetlanie akwarium powinno się odbywać w sposób ciągły np. od 11-23 czy można zrobić światłu przerwę w ciągu dziennego cyklu oświetleniowego, np.od 8-12 -przerwa- i od 15-23?
Pytam ponieważ na razie tak robię i roślinki jako tako rosną ...ale może gdybym świecił w sposób ciągły przez 12 godzin być może rosły by lepiej.....czy ma to znaczenie?
Znadania są podzielone. Faktem jest, że czas oświetlania nie powinien być większy niż 10-12h na dobę - z tym zgadza się każdy akwarysta. I teraz zaczyna być problem. Niektórzy twierdzą, że akwarium powinno się oświetlać bez przerw. Są też jednak tacy, którzy uważają, że można zrobić przerwę w oświetlaniu pod warunkiem, że będzie ona wynosiła nie mniej niż 4-5h. Ja należę do tych drugich. Oświetlenie mam włączone od godziny 7-12 a później 17-22. Ważne jest też, aby podczas przerwy akwarium nie było całkowicie zaciemnione.
Dzięki za odzew :-)
Dobrze....mówisz Lordzie, że możzzna tak robić jak ja oświetlam z przerwą.....ale dlaczego przerwa ta musi mieć więcej niż 4-5 godzin? Z niczym mi się to jakoś nie kojarzy......krótka przerwa wydaje mi się może imitować jakieś zachmurzenie ale podczas 5 godzinnej przerwy to roślinki chyba idą spać ;-D......
Gdy oświetlamy z kolei ciągłym światłem od 11 do 23 to wydaje mi się, że roślinki dość długo nie otrzymują porcji należnej im energii do wzrostu.....może faktycznie rozpoczęcie dnia już o 7 rano to niezły pomysł a przerwa w godzinach południowych kiedy za oknem jest najaśniej nie powoduje takich opóźnień ?
ogrodnik
04-14-2004, 11:56
moze i mi sie nalezy smierc w meczarniach ale u mnie to jest tak:swiatlo wlaczam okolo8:30 rano i wylaczam okolo 22 wieczorem...swieci bez przerwy...a teraz najgorsze:zestaw oswietleniowy wykonalem sam,nawet odblysnik zrobilem z lustra(!)(pieknie dziala!) a co do samych lamp to nie uwierzycie!sa to zwykle swietlowki tylko ze takie wkrecane w oprawke(zarowki energooszczedne znaczy sie).tyle ze dzwie swieca na niebiesko a trzecia srodkowa na rozowo-zolto.kazda z nich ma 24W.sa dosc jaskrawe a z odblysnikami to jak miecz laserowy mistrza Yody!instalacja taka dziala u mnie okolo 6-7 miesiecy i co zauwazylem:rybki kolorki malja uwidocznione tak,ze czasem sie zastanawiam kto je tak pomalowal,roslinki rosna sobie tak ze taki np.nuzaniec musi byc co miesiac przycinany bo "wylezie" ze zbiornika,kabomby,ludwigie,kryptokoryny czy mech hawajski to takie ze sam nie wiem skad to sie bierze!dodam ze ABSOLUTNIE nie stosuje CO2!!!!!!jedyne co czasem dodam(ale tylko ze wzgledu na zboczenie zawodowe(patrz nick)) to troszke nawozu aqua-plant firmy tropical,a i to nie czesciej niz raz na miesiac w ilosci 1/4 buteleczki!poza tym zdaza mi sie dosypac soli akwarystycznej ale tez nie za czesto i bez przesady z iloscia!
ergo:ryby sliczne,roslinnosc zrowiutko-zieloniutka(w koncu jestem faktycznie ogrodnikiem i wiem jak wyglada zdrowa roslina!) a i z glonami nie ma klopotu!
epilog:
ciekawi mnie Wasze zdanie na ten temat.to co tu opisalem jest RAZACO SPRZECZNE z tym co powszechnie jest gloszone przez akwarystow!mimo to jednak osmiele sie niezgodzic z wypowiedziami typu:jak oswietlenie to muci byc i swietlowka specjalna i widmo pelne a bez "jakichs tam" lamp to "umarl w butach"!
a tu sie okazalo ze wszystko zrobione samemu,(koszt swietlowek 15zl(bo to takie zwylke kupione na ryneczku), dwa paski skleiki gr 6mm i dlugosci 70cm 5zl, kabelek wtyczka oprawki wylacznik srubki 10zl,dwa pasy lusterka gr 3mm 10zl) i NIEZAPRZECZALNIE jest to konstrukcja majaca przynajmniej dwie zalety:JEST TANIA I DZIALA!
Bardzo prosze Kolegow o wyrazenie zdania ne ten temat jak i zapewne na temat autora,czyli mnie,choc po tym co napisalem nie beda zapewne zbyt pochlebne ale trudno:ja swoje zdanie mam i niestety oparte na doswiadczeniach wlasnych!