PDA

Zobacz pełną wersję : [112] [Ogólne] Pierwsze kroki

Vadi
04-09-2005, 19:50
Witam wszystkich forumowiczów :)

Nadszedł chyba juz czas, abym i ja zaprezentował swoje akwarium. Są to dopiero moje początki, więc bardzo proszę o łagodną krytykę. Akwarium założone zostało na początku tego roku (stało sobie na strychu przez jakies dwa lata, postanowiłem więc zrobić z niego uzytek :) ). Co jakis czas, w miarę swoich możliwości finansowych, dokupuje jakąś rybcię, albo roślinkę :) (roślinek w zamierzeniu ma być troszkę więcej niż jest obecnie).

Teraz co nieco informacji:

Akwarium 112 L
Oświetlenie: Aqua-Glo 20W + Flor-Glo 20W + Sun-Glo 8W
Filtr: Aquaszut (troszkę przerobiony, co można zobaczyć na zdjęciu)
Grzałka: Aquel 100W z termostatem

Obsada:

Neon Inessa - 10
Neon Brokatowy - 3
Neon Czerwony - 1 (trafił przez przypadek - miały być 4 brokatowe, ale pani w sklepie pomyliła sie :wink: )
Neon Czarny - 3
Skalar - 1 oraz Molinezja - 1 (tylko chwilowo, już niebawem rybcie te zostaną oddane)
Żółtaczek Indyjski - 2 (równiez i te rybcie zostana oddane)
Razbora - 2
Kosiarki - 3
Kiryski - 2
Zbrojnik - 1

Zastanawiam się nad tym, czy moge dokupic jeszcze kilka rybek - nie chciałbym przerybić akwarium.

Pozdrawiam :)

Vildi
04-09-2005, 19:55
Akwa bardzo fajnie się zapowiada.Proponuję tylko zmienić tło i dodać jakiś korzonek.

OOO! I może jakaś czerwoniasta roślinka??

Pozdrawiam- Vildi

veronika_van_halen
04-09-2005, 19:59
dokup więcej kirysków, neonów czarnych, co to są neony brokatowe????

Vadi
04-09-2005, 21:35
Do niedawna również nie wiedziałem "co to" Neon Brokatowy. Wygląda identycznie jak Neon Inessa, jedynie górny pasek widać pod pewnymi kątami i ładniej sie mieni. Poza tym wygląda identycznie.

Co do czerwonej roślinki - zastanawiałem się nad tym, już nawet wiem gdzie ja posadzę :D To tylko kwestia czasu.

Pozdrawiam :wink:

Miras
04-09-2005, 22:10
Wszystko ok. rozumiem że roślinki się rozrosną i pozakrywają grzałke i filtr , ale czemu wszyscy upierają się na te tła z tapet .
Czy nikomu nie chce się trochę popracować i zrobić własne ciemniejsze na którym tle roslinki są bardziej zielone a neony mienią się wspaniale.
Po za tym tłem dla mnie ok.

Vadi
04-09-2005, 22:25
Przepraszam za błąd w opise mojej obsady - brakuje jeszcze kilku rybek :oops:

Poza rybciami które wymieniłem wczesniej, w akwa pływaja jeszcze:
Danio pręgowane - 5
Ramirezka - 2 (parka)

1MACK1
04-10-2005, 11:04
Neon brokatowy - to chyba jakis chwyt sprzedawcy...
Zapowiada się nawet nieźle - oczywiście tło do zmiany.
Pozdrawiam.

chesterek
04-10-2005, 11:48
Ja widziałem neona brylantowego i był dosyć ciekawy. Górny pasek był najwyraźniejszy przy oku, a potem zanikał, a dolnego prawie w ogóle nie było widać. Chociaż rybki były jeszcze młode więc może to dlatego.

monty
04-10-2005, 11:51
Całkiem fajne, szczególnie lewa strona nieźle wygląda :) Neonów brokatowych to jeszcze niespotkałem :? skoro takie podobne do inessa to czy chodzą z nimi w ławicy :D

chmiel
04-10-2005, 12:19
Obsada do liftingu:
koniecznie dorzuć kirysków i razbor - to ryby lubiące własne towarzystwo.

Vadi
04-10-2005, 13:48
...Neonów brokatowych to jeszcze niespotkałem :? skoro takie podobne do inessa to czy chodzą z nimi w ławicy :D

Tak, rybki te (neonki brokatowe) pływają z neonkami innesa razem :)

Tło w akwarium bedzie oczywiście zmienione, mnie samemu nie przypada ono do gustu. Leżało gdzię na strychu, wraz z całym akwarium, a że lepiej jest z tym tłem niz bez niego, to tymczasowo je tam wsadziłem.

Pozdrówka :wink:

lock1991
04-16-2005, 12:27
Mnie ogólnie tło takie sie podoba!! Ale koniecznie dorzuć jakąs czerwoną roślinke i jakis ładny korzeń!!!