Zobacz pełną wersję : Czy to możliwe?
Witam,
mam pytanie dotyczace black molly ktore to plywaja sobie u mnie. Czy to mozliwe aby ryby te mogly zmieniac plec? Kupilem parke a przynajmniej tak mi sie zdawalo. Tymczasem teraz mam 2 samce. Nie wiem czy to moje niedopatrzenie czy od tak sobie zmienila ryba plec i teraz jest trans w moim aqua.
Karol Kaniewski
04-08-2004, 22:48
IMHO jest to niemozliwe :wink:
ponoc u mieczykow jest to calkiem normalne??? Ciekawa sprawa ...
Karol Kaniewski
04-08-2004, 22:57
To tylko moje zdanie. Moze sie myle jesli tak to bije sie po piersi.
Kaja_xxx
04-08-2004, 22:58
A no podobno u mnieczy się zdarza, ale o takim przypadku wśród molinek to jeszcze nie słyszałam :lol:
trzeba to koniecznie rozglosnic. moze udokumentowanie takiego wybryku przyniesie mi wieczna slawe wsrod akwarystow. bede wielkim odkrywca :D :D :D
Kaja_xxx
04-08-2004, 23:06
Hehe, szczerze wątpię w takie cuda. To raczej było zwykłe przeoczenie :P
No własnie że nie, ja tez mam taei przeczucie że mogą kiedyś kupiłem sobie parkę samicę żółtą i samca, pamiętam nawet po jakimś czasie miałem młode, to były moje pierwsze młode w akwa więć dobrze pamiętam, potem długo długo (3 miesiące ) ani jednego miotu, więć ździwiłem sie trochę czemu one nie ten tego, poszedłem do sklepu i kupiłem samicę, moi starzy mieszkańcy odrazu zaczeli za nią zalotnie ganiać......juz parę razy miałem na przemian miot czarny i żółciótki pewnie raz tego samca, raz tego, i jak tu nie myśleć że molinezje nie zmieniają płci....? :lol:
Coś w tym jest, bo mój samiec Molinezja Żaglopłetwa szalenie interesuje się samcem Black Molly - ale i trzema samicami również.
Jest to mozliwe, ale takie 'cuda' najczesciej zdazaja sie jedynie w naturze. Poza tym nie jest to calkowita zmiana plci. Jesli brakuje w biotopie samicy, samiec moze wydac na swiat potomstwo, z tym ze beda w miocie same samice. Sama samica takze moze wydac na swiat potomstwo, tyle ze dzieje sie tu odwrotnie i na swiat przychodza same samce. To zjawisko najczesciej spotykane jest u molinezji, gupikow i mieczykow. Niestety, podczas 'zmiany plci' praktycznie nie jest zauwazalna zmiana zewnetrzna. Tak wiec z pewnoscia miales dwa samce tylko u jednego jeszcze w tym czasie nie wyksztalcilo sie genopodium. Na koniec dodam, ze w akwariach to zjawisko wystepuje bardzo rzadko a w recz jest unikatowe i nie wystepuje, gdy sa obie plci danego garunku.
Baardzo dawno temu, jeszcze w licealnych czasach, w moim akwarium zmieniła płeć samiczka mieczyka Hellera. Pozostały mi pewnego razu trzy wdowy, z których każda na pewno już miała za sobą co najmniej jeden miot. I po jakimś czasie u jednej z nich zaczął pojawiać się miecz i gonopodium. Nie pamiętam już szczegółów, czy było z tego transwestytycznego związku jakieś potomstwo, ale na moich oczach zmiana płci miała miejsce.