Zobacz pełną wersję : Tropheusy a rośliny
MarioSan
04-07-2005, 09:58
W tej chwili w moim akwa pływają inni przedstawiciele Tanganiki i z roślinami nie ma problemu, wiem jednak że Tropheusy z racji swej roślinożernej natury lubią skubać flore. Nie mam jakiejś oszałamiającej obsady roślinnej (kryptokoryny, anubiasy, nurzańce), a już niedługo przymierzam się do zmiany obsady na Tropheusy i żal byłoby mi roślinek które ładnie się rozrosły. Moje pytanie dotyczy sposobów do jakich się uciekacie, drodzy Trofciarze, aby odciągnąć uwagę swych podopiecznych od roślin w akwarium, czy też może w przypadku roślin które wymieniłem nie mam się czego obawiać.
te rośliny powinny wytrzymać (chyba, że trafisz na wyjątkowo mało wybredne trofy). U mnie podgryzaja czasami młodziutkie listki anubiasa, ale podawanie od czasu do czasu szpinaku pomaga.
ja właśnie się zastanawiam jak dawać szpinak?
mam młode Trofy (4cm) i mam mrożony szpinak
jak wrzuciłem to nie chciały jeść - wolą Spirulinę
czy trezba najpierw sparzyc szpinak czy cos ?
Jak masz mrozony to raczej jest on juz przygotowany do spozycia. Rozmocz go w kubeczku z woda z akwarium i powinno byc ok.
Co do checi to narazi enie podawaj duzych ilosci skoro niechca jesc ale male na poczatek mozesz dawac ronoczsnie male ilosci ze spirulina razem zeby sie przyzwyczaily.
Takie moje zdanie :)
pozdrawiam
wojtass_maniak
04-07-2005, 18:43
Szpinak nic nie daje u mnie dostaja co 2-3 dni szpinaku a tna ponad metrowe liscie kryptokoryn jak im sie podoba. Raczej nic ich nie powstrzyma jak sie trafi na "wredne" egzemplarze:D Za to anubiasa nigdy nie podgryzly.
Ja mialem gigante przesadzona z roslinnego akwa i zgadnijcie ile wytrzymala 3 dni i nic po nie nie pozostalo. anubisy owszem podskubuja ale bez wiekszych sukcesow wiec jakos od 1 roku sie trzymaja. Szpinak nie pomaga. Trzeba to zakceptowac.
wojtass_maniak
04-08-2005, 07:39
No dokladnie, niby kryptokoryna ma twarde liscie ale ich zylety w pysku potna ja bez problemow:)
spróbuj, jak szpinak nie pomoże to trudno, ale zawsze warto spróbować. Ja przepłukuję tylko mrożony na sitku, aby pozbyć się najdrobniejszych cząstek i do akwa. Początkowo szpinak też kłuł je w zęby, ale głodówka czasem pomaga :)
Majac trofeusy podlozem najczesciej jest piach... :roll:
Jakie rosliny w miare rosna w takim podlozu?
Wlasnie znalazlem piekna gigante, ale czy korzenie nie zgnija? Co myslicie?
I czym to pozniej nawozic aby trofeusom nie szkodzilo?
Do akwa z Tropheusami najczęściej się daje rośliny naskalne typu anubiasy, mikrosorium.
Belgrano
04-20-2005, 11:21
U mnie nie jedzą roślin, mAm anubiasy i kryptokoriny. Jednak potrafia chyba na złość akwaryście obgryzać rośliny. Natomiast u mnie po troszkę zaczeły dziamać szpinak po uprzednim sprubowaniu roślin:-))
Z roslinami Ok a co z piachem i korzeniami?
korzenie nie nadają się do tangi bo zakwaszaja wodę, a jeśli piach jest drobny to trzeba wpuścić świderki
apropo roślin ja do swojej tanganiki planuje w niedziele dodać jakieś roślinki
jak narazie po miesiącu mam tylko początkowe algi na skałkach :)
słyszałem że należy kupić rośliny od jakiegoś zaufanego źródła - domowe rosliny
słyszałem o przypadku gdy rybkom zaszkodziły rośliny pędzone na nawozach :roll:
Jemu chodziło o to czy korzenie gniją :D
Można stworzyć małą łachę żwirową w miejscu gdzie mają być rośliny i problem gnicia korzeni z głowy.
Szpinak mrożony nie jest gotowy do spożycia :lol: trzeba go sparzyć.
Pozdrawiam Krasa
właśnie nakarmiłem moje Trofcie granulatem, ale zaraz sparze szpinak i zobacze czy zjedzą - moze jeszcze beda głodne :)
P.S: juz im dałem troszeczke, jadły ostrożnie ale zjadły. moze im zasmakuje jak bede im teraz czesciej dawał :)
Jemu chodziło o to czy korzenie gniją :D
Można stworzyć małą łachę żwirową w miejscu gdzie mają być rośliny i problem gnicia korzeni z głowy.
Dokladnie o to mi chodzilo...
Ale zwirek nie wchodzi w gre - jak przykryje piachem to chyba tez do niczego?!
właśnie nakarmiłem moje Trofcie granulatem
nie jestem znawcą trofci ale uważaj z granulatem, moim zdaniem trzeba go pierw rozmoczyć. Trofy są łapczywe i pożerają wszystko a niektóre granulaty pęcznieją im w żołądkach co jest przyczyną bloat. Mój kumpel miał taki przypadek. To takie moje spostrzezenie nie wiem czy słuszne :?:
nie jestem znawcą trofci ale uważaj z granulatem, moim zdaniem trzeba go pierw rozmoczyć. Trofy są łapczywe i pożerają wszystko a niektóre granulaty pęcznieją im w żołądkach co jest przyczyną bloat. Mój kumpel miał taki przypadek. To takie moje spostrzezenie nie wiem czy słuszne
ja karmię Granulatem Spirulina firmy Tropical
najpierw dawkę wsypuje do szklaneczki, zalewam wodą, czekam ok 3 minut i dopiero wlewam do awka, a Trofcie szyko to zjadają z apetytem
postępuje dokładnie tak jak sugerujesz więc nie ma co sie martwic o moje Trofcie :D
3 minuty to zbyt mało moim zdaniem ja mocze granulaty ok 30 minut.
spróbuje pomoczyc dłużej i zobaczy czy tak bedzie lepiej
kupiłem roślinki:
3 duże Vallisneria americana (gigantea)
a także Microsorum
czy Vallisneria americana (gigantea) moze miec korzenie w piasku?
czy bedzie rósł w piachu czy trzeba go w żwirek sadzić?
jak narazie jest w piachu
czy Vallisneria americana (gigantea) moze miec korzenie w piasku?
czy bedzie rósł w piachu czy trzeba go w żwirek sadzić?
jak narazie jest w piachu
moim zdanbiem to bez znaczenia nurzaniec nie jest zbyt wymagającą rośliną u mnie w akwa rośnie lepiej niż zwartki i inne rośliny