Zobacz pełną wersję : Turbo filter
Paddy West
04-08-2004, 13:52
Zakladam na dniach akwarium(okolo 100l).I od jakiegos czasuchodze po sklepach ,pytam ,porownuje ceny i sledze co sie dzieje na forum...ogolnie przygotowanie teoretyczne.Bylem dzis w Dyskusie na Radzyminskiej ,pytalem o filtry miedzy innymi.Facet polecil mi Aquael Turbo filter(350 lub 650).Moze ktos z was ma jakies doswiadczenia z tym sprzetem ,bo jakis taki dziwny mi sie wydal ten filtr i mam mieszane uczucia ale cena jest dosc dobra.Moze ktos ma jakas lepsza propozycje(za rozsadna cene-do 60 zl) ,ale nie gabkowy zwykly bo chcialem miec mozliwosc zmiany wkladow.Z gory dziekuje za odp.
Pozdrawiam: Paddy
Mam to coś i mieszane uczucia. Po pierwsze jest trochę tandetny i niedorobiony, po drugie w standardzie to filtr mechaniczno - chemiczny (gąbka, zeolit i węgiel), po trzecie zeocarbon jaki dodają to w 20% jakieś sproszkowane wykruchy, po czwarte trochę zbyt dużo roboty z czyszczeniem. Ogólnie używam go do czyszczenia mechanicznego razem z Fluvalem 304 i jest prawie ok. Do akwarium 100l model 650 jest zdecydowanie za mocny chyba, że planujesz trzymanie rybek z biotopów takich jak np olimpijski tor kajakarstwa górskiego.
Paddy West
04-08-2004, 14:33
Wlasnie ta jakosc troche mnie zaniepokoila.Choc na stronie aquaela glowna informacja jaka mozna przeczytac o tym filtrze to wlasnie "wysoka jakosc wykonania"..ale coz.
Pewnie to pytanie juz padalo ale co bys mi w takim razie polecil do 100l co nie przekracza tych 60 zlych i jest w miare malo paskudne z wygladu ,zeby mozna bylo obsadzic jakos roslinami czy w inny sposob ukryc coby sie nie bylo glownym elementem wystroju...
Witam! Mam nadzieje ,że zadając pytanie o ten filtr liczyłeś na więcej niż jedną odpowiedź. Ja przeciwnie do przedmówcy pochwalę ten filtr. Posiadam turbo 350 w miom 6ol akwarium i jestem bardzo z niego zadowolony. Włozyłem dobra ceramikę i woda kryształ i rybki zadowolone.
>Xac - co rozumiesz ptzez "niedorobione" ? Może mówimy o dwóch różnych produktach.
Reasumując - ja polecam.
Pozdrawiam
Michał J
04-08-2004, 20:01
Powiem Ci, że z Aqua El -a to mam tylko pokrywę i grzałkę. Narazie nie narzekam, ale tak jak czytałem komentarze to większość ludzi jest niezadowolona z tej firmy.
Paddy West
04-08-2004, 22:22
Znajomy( Q nijaki) ma grzalke aquaela i jest z niej zadowolony...mialme kiedys brzeczyk tej firmy i byl sredni bo strasznie halasowal..Chce kupic akwarium i pokrywe te firmy.Szklo to chyba ciezko zchrzanic a pokrywa wyglada w miare( na zdjeciu przynajmniej).Nie oczekuje jakiejs wyczesanej jakosci ale na meduze czy inne ustrojstwo za 300 zeta mnie nie stac.
Jaki inny filtr bylby dobry po taniosci w miare???
Ja swojego zdania nie zmienię - to tandeta. Jakość wykonania jest sporo gorsza od serii Fan a czyszczenie i złożenie koszmarne, wydajność podana przez producenta w producenta w przypadku mojego egzemplarza t czysta abstrakcja. Ogólnie jednak za te pieniądze to nie najgorsze rozwiązanie. Ja używam głównie Tetry i Fluvali ale to faktycznie odjazd cenowy. Kumpel ma w akwa dwukomorowego Atmana i nie narzeka (48zł) podobno niezłe są Penplaxy i Hydory.