Zobacz pełną wersję : Krewetki, moga byc?
moge wrzucic krewetke do akwarium z ksiezniczkami? =]] bo widze ze ma ikre w sobie i mozliwe ze sie myle ale ksiezniczki chyba nie zjedza malych krewetek(?) jak tak to powiedzcie =] ksiezniczki mam od wczoraj i dopiero sie ucze ale to sa wspaniale rybice :D i czy krewetki nie potrzebuja innego klimatu w akwarium? bardziej roslinnego? =p mam nadzieje ze ktos zdola mi szybko udzielic pomocy =]]
Pozdrawiam.
futermelok
04-05-2005, 15:22
Jakie to są krewetki podejrzewam że karłowate.
Młode krewetk maja ok 1 do 2 mm wielkości zastanów sie sam jaki bedzie efekt po wpuszczeniu krewetek do księżniczek. Jeżeli twoje ksiezniczki sa wyrosniete to nawet z dorosłych krewetek zrobią sobie przekąske.
Co do waruków jakie potrzebuja to tez nie ten klimat.
Ludzie wiecej wyobrazni z tymi krewetkami wiem że taraz nastała moda na krewetki ale zkąd sie biora pomysły na trzymanie ich z pielegnicami?
Krewetki można trzymać tylko z spokojnymi rybami i to tylko wtedy gdy zapewni im sie duzo kryjówek. Natomiast gdy sie mysli o rozmnazaniu to żadne ryby nie wchodzą w gre nawet neonki beda zjadac młode krewetki.
Tylko sie pytalem a juz mnie chcecie zjesc=p ale dzieki za pomoc =]]
futermelok
04-05-2005, 16:20
Nikogo nie chce zjeść ale coraz wiecej ludzi chce mieć krewetki i chcą je wpuszczac do pielegnic. Krewetki są bardzo fajne sam mam 5 gatunków i naprawde polecam ale przeznacz dla nich osobny zbiornik wystarczy ok 20 litrów w takim osobnym zbiorniku można im stworzyć odpowiednie warunki i można zaobserwować ich super zachowanie.
oK =] przemysle to co napisas:) a moze wiesz co mam zrobi bo moje ksiezniczki nie jedza pokarmu z dna (ochotki) ?? w sklepie powiedzieli mi ze one z checia jedza ochotke a patrze teraz i to co opadlo na dno nie znika. moze nie sa glodne(??) a jak nie jedza to co ja mam zrobic? wiesz moze?
futermelok
04-05-2005, 17:32
Z dna raczej powinny jeść, przyczyna lezy raczej w czyms innym. Popierwsze jak to są świezo przyniesione ze sklepu ryby to muszą sie troche oswoić nim zaczną jeść, istneiej też możliwośc ze są chore i nie pogierają pokarmu.
pokarm opadajacy lapia i jedza, przed chwilka zauwazylem ze juz jedna pdplynela i dziabnela robaczka =D cudnowne=D dzieki za wszytko =D jak cos to licze ze jeszcze mi pomorzesz ;-) dzieki.
Pozdrawiam.
futermelok
04-05-2005, 18:49
Nie ma sprawy :D
Księżniczki w naturze pobierają pokarm głównie z toni wodnej, żadziej z dna i w sumie nigdy z powierzchni wody. Preferują pokarm drobny, najlepiej żywy, ale można je przyzwyczaić do mrożonego, bądź suchego. Nie radze karmić samymi ochotkami.
Jak będę miał czas to zamieszcze na forum info o księżniczkach jakie udało mi się zdobyć, napewno skorzystasz. :D
no to czekam =]] z wielka checia poczytam =D
Tak jak obiecałem:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=107612#107612
Jednak jest to jeszcze nie pełne, ale narazie nie mam czasu wszystkiego napisać.
Pozdrawiam
a co moge dorzucic zeby zbieralo pokarm z dna?
wojtass_maniak
04-08-2005, 12:45
W tak malym akwarium do ksiezniczek mozesz tylko dorzucic odmulacz ktorym bedziesz zssysal ochotke spowrotem:)
dzieki =]] jutro wyrusze poszukiwac odmulacza=]