Zobacz pełną wersję : Obsada mojego holendra
Z racji tego że jestem w trakcie szukania rybek do mojego holendra, chciałbym zobaczyć wasze propozycje. Mam oczywiście kilka wymagań co do ryb:
- nie mogą być agresywne
- nie mogę zjadać czy podgryzać roślin
- muszą się dobrze czuć w paramterach - pH=6,2-6,4, gH=11, kH=3, NO3=10, PO4=0,5
Oczywiście ryby najlepiej z walorami kolorystycznymi, akwarium ma 70l. Narazie mam na oku Pstrążenice marmurkową, Zwinnika Blehera i Gurami mozaikowego. Czekam na wasze opinie :!:
Z guramcow bym zrezygnowal. Dosc duze rosna i nie za bardzo widze je w holendrach. Pstrazenice jak najbardziej, mozesz do tego rzucic szczupienczyki karlowate /chociaz raczej tu zamiast pstrazenic/. male kasacze takze mile widziane w holendrach.
PS bardzo ladne akwa. Najbardziej podoba mi sie ten zarosniety 'slupek' jak dla mnie daje niesamowity efekt.
Ja w swoim baniaku mam stadko 30sztuk neonow innesa. Tobie polecilbym razbory klinowe.
Pozdrawiam,
GrzehuZ
PS. co to za roslina za ricca ? Blyxa japonica?
Neony też biorę pod uwagę. Sprecyzuj któta roślina bo wszystkie są za wgłębką :D
Co do rybek niewiem co Ci polecić :(
a i mam takie pytanka:
jak przymocowałeś wgłębke do dna ?
ile czasu zajeło jej rozrośnięcie się po całym akwa ?.
Bardzo ładnie sie prezentuje. Chciałbym żeby u mnie też tak rosła jak u Ciebie ale niewiem jak ją przytwierdzić do podłoża. Z góry dzięki za odpowiedźi :)
Tu masz link do tematu:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1883
Bylem teraz w zoologu no i wpadlem na prosty pomysl z rybkami. Jako kasacze - hokejowki, rozborki klinowe, neonki, na gore pstrazenice. Niewielkie stadka tych rybek za pewne bardzo ozywia akwarium i dodadza mu uroku.
Czy są tu już jakieś ryby? Jeżeli nie to ja do holendra proponuje:
1)otoski
krewetki amano
kosiarki
Lub
2)stado neonków + otoski
Ad1 Tak, wiem że to nie jest wyjątkowo kolorystyczne rozwiązanie, ale żadna plaga Ci nie straszna. :wink:
Czy są tu już jakieś ryby? Jeżeli nie to ja do holendra proponuje:
1)otoski
krewetki amano
kosiarki
Lub
2)stado neonków + otoski
Ad1 Tak, wiem że to nie jest wyjątkowo kolorystyczne rozwiązanie, ale żadna plaga Ci nie straszna. :wink:
Witam
Ja mam 2 otoski i jedna kosiarke (były 3 kosiarki ale poprostu znikneły jakiś miesiąc temu i została jedna) i ta jedna kosiarka gania otoski, chce dokupić krewetki ale boje się ze niebędą spełniać swojej funkcji bo będą sie chować przed kosiarką...
U was kosiarka też jest taka agresywna?....
Enigma to będą twoje rybki, więc rybki zależą od twoich upodobań...
Może przejżyj sobie te strony:
http://planta.aquariana.cz/dreamgallery_1.htm
http://planta.aquariana.cz/dreamgallery_2.htm
i poprostu gdy ujżysz jakieś rybki pomyślisz "o jakie fajne..." i twedy już będziesz wiedział :)
W ladnym akwarium każda rybka wygrywa ładnie, nawet zwykłe gupiki dla początkujących czasem robia fajne wrażenie....
pozdrawiam
Neony też biorę pod uwagę. Sprecyzuj któta roślina bo wszystkie są za wgłębką :D
Po prawej stronie za korzonkiem cos jakby wysoki elocharis czy Blyxa ;)
RedBaron
04-08-2004, 17:41
No musze powiedzieć że akwa robi coraz większe wrażenie. Tylko nie dawaj żadnych czerwonawych roślin!!!!!!!! (teraz jest super) Co do rybek to aż się prosi żeby wpuścić neony czerwone, tylko dużo!!! no i nic więcej.
Hehe, właśnie sie rozglądam za lotosem i rotalą. Czemu napisałeś żeby nie dodawać ?
ja muślę że czerwone rośliny będą kontrastowały i akwarium będzie takie jekieś pstrokate
popsyłyby cały urok tego akwarium
RedBaron
04-08-2004, 18:44
Po prostu zielone akwaria maja niepowtarzalny urok. Jak dorzucisz do tego 20-30 neonów będzie to wyglądało bardzo naturalnie a ryby świetnie się będą prezentować. Jak dasz jedna czerwoną roślinę to będzie strasznie kontrastowała z resztą. Ja bym raczej kombinował z rożnymi odcieniami zieleni i kształtami liści. No ale to jest tylko moje zdanie. Poza tym jestem na etapie fascynacji jednokolorowymi akwariami. Moja następna aranżacja (300L) będzie właśnie taka.
Właśnie to głosi jedna z podstawowych zasad tworzenia zbiorników holednerskich:
Rośliny sadzimy na zasadzie kontrastu :!:
RedBaron
04-08-2004, 19:04
Co do kontrastu to byłyby tu nim neony. Jak dasz jedną mocno czerwoną roślinę to musiałbyś dać jeszcze jakieś pośrednie kolory (i nie koniecznie jeden przy drugim od najjaśniejszego do najciemniejszego tylko jakoś chaotycznie).
Tak jak pisałem to jest tylko moje zdanie bo nie jestem przecież żadną wyrocznią. Chodzie przecież o wyrobienie swojego własnego stylu.
dziadekk
04-08-2004, 20:27
IMHO przy takiej kolorystyce akwa neony nie wprowadzą kontrastu, ale dysharmonię.
Zdecydowanie lepiej spokojne labirytny, no chyba, że jednak dołożysz tego lotosa i rotalkę to wtedy rasbory.
Jednak nie jestem do końca pewny tego lotosa.
No i oczywiście rybki wyrobniki (kosiarki itp. :wink: )
masz argesywną kosiarkę ? To chyba nie jest prawdziwa kosiarka tylko fałszywa ... właśnie fałszywe kosiarki są argesywne
Kaja_xxx
04-08-2004, 22:57
Zbiorniczek bardzo ładny :D Ale mam pewne pytanko... enigma co to za zielenina tak ładnie Ci porosła dno i bodajeże kawałek korzenia :?: :?:
Kaja_xxx
04-09-2004, 06:56
A jakim sposobem roślinka, która zazwyczaj pływa na powierzchni u Ciebie elegancko porasta dno :?: :?: :D Bardzo mi się to podoba ale nie bardzo wiem jak to zrobić...
Poczytaj sobie tutaj
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1883
Enigma ten eleocharis tak Ci się rozrósł czy kupiłeś dodatkową sadzonkę? Właśnie myślę nad tą roślinką i jestem ciekaw jak szybko się rozrasta.
ps Moje obecne oświetlenie 4x30W:
2xPhilips TLD 840 (2400lm)
1xHagen Aqua-glo
1xHagen Power-Sun
+2 odblyśniki Arcadii :D i pokrywa biała od wewnątrz.
Dokupiłem dodatkowe ale i tak się dużo rozrósł.
Gratulacje za konstrukcje oświetlenia, wreszcie się roślinkami powymieniamy :D
Marta Podraza
04-10-2004, 21:26
Akwarium śliczne gratuluję. Też polecam neona czerwonego lub innesa i też jestem zdania że czerwone rośliny zepsują efekt Twojego akwarium. Zostań raczej przy tej zieleni bo efekt jest niesamowity. Czerwonawe niech będą rybki. Rodostomus lub zwinnik Blechera też mi się bardzo podoba.
Ja bym wpuścil neony+razborki ew.zwinnik jarzeńce.
Ale akwa pierwsza klasa.Uwielbiam trawniki ,ale sam nie mogę się dochować, ale nie dam za wygraną :)