Zobacz pełną wersję : larwy skalara. PILNE!!!
Rav_Lublin
04-08-2004, 07:57
ikra skalara ma juz 4 dni i larwy juz machaja ogonkami, jeszcze sa przyklejone do liscia. Sa w osobnym ZACIEMNIONYM akwa.
KIEDY MOGE ZDJAC ZACIEMNIENIE ???????????
Juz teraz czy jeszcze poczekac az zaczna plywac???
Karol Kaniewski
04-08-2004, 08:16
Nie wiem czy byles juz na tej stronie
http://www.akwarium.desktop.com.pl/
Kliknij w pierwsze zdjecie tam jest FAQ.
To najlepsza stronka o skalarkach jaka znalazlem.
Nie powiem Ci kiedy masz sciagnac zacmienie bo ja osobicie nigdy nie zaslanialem :|
Rav_Lublin
04-08-2004, 08:32
widzialem ta strone, ale odpowiedzi do kiedy mam zaciemniec nie znalazlem.
Ikry skalara nie zaciemnia się .Nie jest ona wrażliwa na światło.Zaciemnia się np.ikrę kąsaczowcow.Możesz śmiało zdjąć zaciemnienie i obserwować rozwój narybku.
Rav_Lublin
04-08-2004, 09:03
Widocznie nie rozmnazales skalarow nigdy!!! Zaciemnia sie na pewno, tylko przez ile czasu ???, kazdy chodowca powie ci, ze trzeba. Sam sie o tym przekonalem. Do tej pory mialem akwa niezaciemnione i zawsze mi ikra plesniala. Teraz w tych samych warunkach zaciemnilem i male glusie machaja juz ogonkami.
Karol Kaniewski
04-08-2004, 12:25
Widocznie nie rozmnazales skalarow nigdy!!!
Rozmnazalem :!: I nie irytuj sie tak :!:
Autor strony ktora ci podalem zostawial nawet kilka jajeczek w ogolnym akwarium (oczywiscie zostawial tam tylko samice) i wtedy niezaciemnial nic a jakos mlode skalarki mu sie uchowaly.
Rav_Lublin
04-08-2004, 13:25
spokojnie, ja sie nie irytuje. post byl a,propos wypowiedzi Sławka.
P.S. ikra jest w osobnym akwa, natleniana, zaciemniona, woda z trypaflawina. Strata ikry ok. 5%. nie wiem tylko kiedy mozna je dokryc - teraz jak juz machaja, czy jak sie rozplyna?
AUTOR STONY KTORA PODALES TEZ PISZE, ZE AKWA TRZEBA ZACIEMNIC - tylko nie napisal do kiedy
Mnożyłem Kolego wiele razy i to ze skutkiem.Wychowałem się przy rybach.Jeszcze raz mówię,że nie trzeba ikry skalara zaciemniać.Skoro jednak lęgną sie bez zaciemniania to rownież wylęgną się po ciemku.Natomiast z ikry ryb ,ktora wymaga zciemnienia (kąsacze) nie nastąpi wylęg w oświetlonym kotniku.
corydoras
04-08-2004, 20:32
ja spotkalem rozne opinie co do zaciemniania ikry skalarow ale....
kupowalem ostatnio 6 malutkich skalarkow prosto od hodowcy, cala kuchnia w zbiornikach, m. in. 3 pary skalarow i....
akwa wygladaly tak w zbiorniku gdzie jest para wsadzonych kilka plytek z pcv wyprofilowanych na ksztalt liscia - ryby wybieraja sobie najodpowiedniejsza, gdy zloza ikre jest taka plytka przenoszona do innego mniejszego zbiornika z dobrym napowietrzaniem itp ale kompletnie niezaciemnionego, zbiorniczki z ikra staly naprzeciwko okna, na scianie ktora jest najlepiej naturalnie oswietlona, po ilosci narybku roznej wielkosci w kilku innych akwa oraz po tym jak wygladala ta ikra nie wydaje mi sie by zaciemnianie odgrywalo role :wink:
Rav_Lublin
04-09-2004, 07:26
dzieki za wszystkie odpowiedzi. do tej pory wszyscy mowili, ze trzeba zaciemniac, a tu nagle wy mowicie, ze jednak nie. Sam juz nie wiem choc tak jak pisalem wczesniej nigdy nie zaciemnialem i nie udalo mi sie doprowadzic do wylegu. A tym razem zaciemnilem i mialem b. male straty w ikrze. Dzisiaj maluchy machaja juz ogonkami i wygladaja tak : http://www.akwarium.desktop.com.pl/4dzien/Resize%20of%20PICT0097.JPG Mysle, ze jutro juz zacznal plywac.
Jeszcze raz dzieki.