Zobacz pełną wersję : [160l] [Droga do japończyka]nowe foto z 12.06 str. 5
Przestawiam mój nowo postawiony baniak. Ma to być holender. Narazie jest tam pusto ale z biegiem czasu przybędzie roślinek.
Oto jego parametry:
wymiary - 100x40x40 - 160l
oświetlenie - 3xosram 840 30W, czas oświetlenia to 11,5 godziny
filtracja - filtr DIY, pojemność ok 10l, w całości wypełniony keramzytem, aktywny biologicznie, działał w poprzednim akwa ok 2 miesięcy
ogrzewanie - nie ma, temperatura utrzymuje się na poziomie 27*C
podłoże - na samym dnie torf granulowany, potem od 5-8cm MHK floran zmieszany z aqua gruntem, podłoże zszczepione szczepami bakterii Tetra Bactozym
woda - całkowice filtrowana przez filtr RO
nawożenie - zestaw Aqua-art:
* Planta Gainer Hydro Mineral
* Planta Gainer Micro
* Planta Gainer Ferro+
* Planta Gainer Macro
Narazie nie nawoże, niedługo zaczne stodniowo nawozić, ta aby glony mnie nie napadły :)
obsada - docelowo ma być ok 15 neonków czerwonych i 15 rozbór klinowych.
To na tyle, z biegiem czasu będę wrzucał aktyalniejsze fotki.
Zar 2004
04-04-2005, 19:56
Rzeczywiście pusto :lol:
szokujący minimalizm :shock:
Jeśli nie dodasz innych gatunków roślin ale za to jakieś "martwe" dodatki w małej ilości i jeden gatunek malusieńkich rybek to może być tandeta albo genialne.
Życzę oczywiście tego drugiego :!:
W obecnej chwili to raczej nie ma jeszcze czego oceniać... 8)
Witam,
Widze ze planujesz Holendra na calego :lol: Nawozenie, CO2 i reszta :D Spoko.
Powodzenia :11:
Mysle ze te rasborki i neonki beda fajnie wygladalo jak juz zaczniesz dodawac roslinki :)
Moze by tak ac 7 neonkow Innesa i 7 czarnych :wink: (taka moja propozycja :) )
Pozdrawiam Mateusz 8)
Dosadziłem ok 30szt Hemianthus micranthemoides. Rozpoczęłem minimalne nawożenie i podawanie CO2 z butli wysokociśnieniowej, jako dyfuzoru użyłem strzykwaki i gałęzi lipowej. Wpuściłem 4 rosbory klinowe i 6 neonów czerwonych.
Aktualne parametry wody:
pH - 6,8
NH3 - 0 mg/l
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 0 mg/l
TwW - 5*
TwO - 7*
CO2 - 23 ppm (wg kalkulatora)
Tomasz Zawół
04-08-2005, 16:34
Ojj czeka cię jeszcze dużo pracy.
Powodzenia.
Dawno mni nie było na forum, ale widzę że mało straciłem
Po co pokazywać zdjęcia samego szkła z taką małą ilością roślin
Rozumiem że można pokazać jak akwarium zarasta etapami ale tu brakuje mi tych etapów
Dawno mni nie było na forum, ale widzę że mało straciłem
Po co pokazywać zdjęcia samego szkła z taką małą ilością roślin
Rozumiem że można pokazać jak akwarium zarasta etapami ale tu brakuje mi tych etapów
Bo to początkowe etapy :)
a ja pochwalę za tło - widać kilka warstw wody - dla mnie bomba.
Jejka...to jest 160 lirtów?? :shock: Wygląda na mniejsze...o wiele mniejsze....
Przed tobą tużo pracy(zasać więcej roslin i będzie okej)
Życze powodzenia ,powinno się udać.
13 dzień akwa.
Doszło pare gatunków roślin, Rotala spec. "Green" (wielkie dzięki dla Ducha), Rotala Wallichii, glosia. Pomiana wody co 4 dni 35l, uzdatniaga Hydro mineral. Narazie sadze co tylko mogę, aby zwiększyć biomasę w akwarium. Z rybek doszły 2 kosiarki i 2 otoski.
Nika_klb
04-22-2005, 16:20
Teraz to już calkiem całkiem wygląda aqwa
okej :D :D
Tak wygląda akwa w 24 dniu istnienia :)
Nie dokładaj juz roślin (poczekaj kilka tygodni z tym co jest - może będzie trzeba coś nawet wyrzucić), dodaj jakieś ciekawe skałki i może z tego da sie zrobić "japończyka"? :wink: IMO tak byłoby ciekawiej :lol:
Co wy na to?
Pozdrawiam
Mirek
Akwarium już wygląda inaczej, nowe foto jutro. Nie bedzie napewno tych wysokich roślin które obrosły glony. Narazie mam mały problem z zielenicami, wchodzą troche na rośliny, ale to moze przez wzruszanie dna, ciągle coś szperam.
CO do japończyka to moze coś sie uda zrobić, narazie jednak bede czekał aż to wszystko urośnie.
Do tego mam kiepawy aparat i zdjęcia nie wychodzą najlepiej :(
a mi sie podoba takie robienie zdjec od samego poczatku poczatkujacy akwarysci beda mieli dobra lekcje co i jak nalezy robic na pewno bedzie atak glonow (juz sie zaczal) mam nadzieje ze bedzie lekki.
jak na tak mlode akwarium to prezetuje sie bardzo fajnie widac ze nie nawaliles zielska tylko spokojnie dokladasz kolejne i czekasz az podrosna. niedlugo przyjdzie czas na skalki lub korzenie
36 dzień istnienia akwa.
Kamienie po lewej są tymczasowo, w tygodniu poukładam mniejsze z taiwan moss. Korzeń dopiero co zaczął obrastać javajem, rotale po prawej stronie przeżedziłem i dosadzilem do liniim korzenia. Rośliny po środku (heniek, rotala wallichii) są tymczasowo. Trzeba poczekać na rozrost rotali green, wtedy akwa będzie wyglądało żywiej.
Ide w kierunku japończyka, czy mi to sie uda, zobaczymy. Po środku mają byś docelowo skałki.
Fotka nie za specjalna, ale mój aparat takie zdjęcia tylko robi, nic lepszego nie wyciągne z niego :(
mirexone
05-08-2005, 13:40
No No NO !!! Teraz tylko czekac na nastepne fotki ... powodzenia
Sebastian_S
05-08-2005, 14:44
Bardo dobry pomysł z tymi etapami tworzenia holendra :!: :) Ja przy niskich roślinkach dałbym jakieś większe skały. Piękni obrośnięte, wyłaniałyby się z dna pokryte niskopiennymi roślinami - na ADA i AGA często tak robią. Będę z zaciekawieniem śledził twój wątek. Też wkrótce zamierzam postawić holendra-japońca w pełnym słowa tego znaczeniu :D kiedyś miałem zwykłego holendra. Przyda mi się taki post.
Bardo dobry pomysł z tymi etapami tworzenia holendra :!: :) Ja przy niskich roślinkach dałbym jakieś większe skały. Piękni obrośnięte, wyłaniałyby się z dna pokryte niskopiennymi roślinami - na ADA i AGA często tak robią. Będę z zaciekawieniem śledził twój wątek. Też wkrótce zamierzam postawić holendra-japońca w pełnym słowa tego znaczeniu :D kiedyś miałem zwykłego holendra. Przyda mi się taki post.
Mam w planach niskie roslinki miedzy skalkami, narazie mam mały kłopot z glonami :(
Widać, że zaczynasz coś robić, ale zanim się zaangażujesz to przede wszystkim zmień te kamienie.... IMO fatalne.... reszta wygląda całkiem fajnie...
Pozdrawiam
Mirek
Kamienie po lewej są tymczasowo,
Nie zapomnij od czasu do czasu,zaopatrzyć nas w nowe foty!!!! :wink:
Tommygun.
05-12-2005, 14:23
co tych akwamaniaków tak wzięło na te japońce :wink: vide: mój podpis :)
piękno rodzi się w bólu
skałki - sam juz wiesz :)
fajne tło - z czego je zrobiłeś?
spróbuj może jakoś zaczernić te rurki z lewej, strasznie przyciągają wzrok
planujesz jakąś klasyczną aranżację (trójkąt, niski środek itd.) czy idziesz swoją drogą?
jeżeli nie znasz (wątpię :) ) to przeczytaj to: Zasady aranżacji zbiorników roślinnych (Aquascaping - Szkoła Amano) (http://www.holenderskie.aip.pl/aranzacja/akwarium_amano/)
kurczę, mądrzę się a sam nie mogę skończyć pokrywy do mojego nowego akwa :?
chętni podpatrzę jak to akwa będize się rozwijać, podrzucaj nowe foty :)
a może jakieś krewetki do tego...
Nie zapomnij od czasu do czasu,zaopatrzyć nas w nowe foty!!!!
Nie zapomne, ale narazie czekam na rozrost roślinek, Fotka może już w sobotę.
fajne tło - z czego je zrobiłeś?
Jest to zwyczajne tło niebieskie z ślizgiego papieru.
planujesz jakąś klasyczną aranżację (trójkąt, niski środek itd.) czy idziesz swoją drogą?
Raczej ide swoją drogą, od dawna myślałem nad tym, co chcę osiągnąć na końcu.
kurczę, mądrzę się a sam nie mogę skończyć pokrywy do mojego nowego akwa
Może pomóc? Swoją pokrywe sam robiłem.
Witam :o
Sparco mógłbyś opisać dokładniej filtrację :?: To jakiś kubeł, ostatnio robione przez forumowiczów kubełki DIY z beczki :?: Bo sump raczej nie 8)
Tommygun.
05-13-2005, 09:19
Może pomóc? Swoją pokrywe sam robiłem.
dzięki za dobre chęci 8) u mnie to raczej problem czasu, którego brakuje ostatnio, jak zrobię pokrywę, to ją przedstawię na forum, jestem zaawansowany w 60% nie licząc elektryki
zresztą i tak mi się nie śpieszy, czekam na odpowiednie kamienie, rośliny itd. więc moja droga będzie dłuuuga do tego, co zamierzam osiągnąć
Witam :o
Sparco mógłbyś opisać dokładniej filtrację :?: To jakiś kubeł, ostatnio robione przez forumowiczów kubełki DIY z beczki :?: Bo sump raczej nie 8)
Właśnie teraz zmienilem system filtracji na sera fil 900 i lampe UV aquaela. Ten filtr DIY był zrobiony z róry kanalizacyjnej o średnicy 160mm i pompy o wydajności 1000l/h.
paletka6
05-13-2005, 16:12
a jak stosujesz lampę uv??? mam nadzieje że nie 24h na dobe :lol:
Lampa UV Aquaela 5W. Woda filtrowana jest przez 4h/dobe.
43 dzień. Niewiele się zmieniło, denerwuje mnie troche rotala green, mianowicie rośnie w boki, lub górne pendy skręcają w dół, niechce cały czas rosnąć w górę prosto. Miałem dołożyć taiwan moss, no ale nie przyszedł wiec dopiero w tym tygodniu coś pogrzebie. Myślę że niedługo powkładam jakieś ciekawe skałki.
domenik1
05-20-2005, 11:12
Akwarium mi się podoba chociaż te kamienie jak dla mnie nie za bardzo tam pasują...... oczywiście to tylko moje sugestie.
Tommygun.
05-20-2005, 12:37
właśnie te kamienie - ja bym "owinął" je w mech i proponuję ustawić jakoś inaczej niż jeden obok drugiego
akwa coraz ładniejsze ale coś czuję, że gdy rośliny podrosną, to jeszcze coś tam pozmieniasz w wystroju
jestem stałym kibicem tego baniaka :)
50 dzień, to ostatnia fotka przed wielką rewolucją :)
...zaczyna byc całkiem przyjemnie nie...?? :wink:
Akwarium mi się podoba chociaż te kamienie jak dla mnie nie za bardzo tam pasują...... oczywiście to tylko moje sugestie.
Było pisane wcześniej że kamienie są chwilowo!!!
No no akwa coraz ładniejsze!!! :D
Powodzenia!!!!
Pzdr.Qba :D
ps.zmieniłeś oświetlenie,bo jakoś tak żółto nie jest od tych 840-tek!!! :)
ps.zmieniłeś oświetlenie,bo jakoś tak żółto nie jest od tych 840-tek!!! :)
To przez aparat, straszny złom i dlatego tak dziwne fotki wychodzą, a oświetlenie to 3x30w 840 i 1x30w 650.
Hmm, gdyby miał sie wypowiadać to zbiornik za bardzo przypomina już mi na tym etapie 180l Norberta.
Czym mój zbiornik przypomina zbiornik Norberta?
Tommygun.
05-23-2005, 07:27
absolutnie NIE
chociaż zbiornik 180 litrowy Norberta (Ducha) jest (był :( ) wzorcowy dla każdego kto szuka japońskiej aranżacji
szczerze, to trudno w japońskim pójść swoją drogą, bo praktycznie w 99,8% przypadków "to już było" lub przypomina jakąś inną aranżację, ta 180-ka też mogła przypominać jak nie Amano to kilka aranżacji innych osób ale dla mnie to nie ma znaczenia, bo każdy zbiornik jest przecież inny i "plagiat" nie wchodzi w grę
przy okazji, Norbert:
GRATULUJĘ wyróżnienia tej 180-tki przez aquabotanic, gdzie zdobyło tytuł akwarium miesiąca maj 2005 8) :D miałem to akwa kiedyś jako tapetę na pulpicie
czyli Duchu - prowadź
miałem to akwa kiedyś jako tapetę na pulpicie
He he ja mam nadal, i jakoś dotąd nie znalazłem zdjęcia zbiornika, którym mógłbym je zastąpić... może sparco???
Pozdrawiam
Mirek
57 dzień, przed przycinką.
MaxRipper
05-31-2005, 16:00
Widze, że droga do japonczyka coraz krotsza hi hi. Szkoda ze mi tak roslinki nie rosną. Ostatnio koluje kase na pokrywe wiec mysle ze jakos to bedzie :).
Tommygun.
05-31-2005, 19:40
podoba mi się szczególnie ułożenie łupków, czy wiesz zo to za łupki?
dobrze, że pozbyłeś się tych czerwonych roślin z baniaka
podoba mi się szczególnie ułożenie łupków, czy wiesz zo to za łupki?
dobrze, że pozbyłeś się tych czerwonych roślin z baniaka
Kupiłem na składzie kamieni ogrodowych, ale co to za łupek to nie wiem. Ale raczej nie reaguje z wodą, nie widać niepokojących zmian w akwarium.
a mnie te ulozenie kamykow sie nie podoba zbyt sztuczne
59 dzień, po przycince.
Aktualne nawożenie:
Pozdmian wody co tydzień 30l RO uzdatniana 5ml hydro i 5ml micro, codziennie ferro+ i macro po 0,5ml. CO2 około 25ppm.
zosia388
05-31-2005, 20:50
O Boże :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: Jakie piękne :shock: :shock:
Brak mi słów normalnie, pierwszy raz w moim życiu zabrakło mi słów :wink: :wink:
Poprostu piękne...
Pozdrawiam :wink:
MaxRipper
05-31-2005, 22:34
He he spoko, po przycince to jest takie rowne ze az... za rowne :). Powiedz mi - czym przycinasz roslinki?
chesterek
06-01-2005, 11:26
Hmm, a mi nie pasują trochę te skałki w środku. Ale ogólnie wygląda coraz lepiej :)
domenik1
06-01-2005, 13:32
Teraz o wiele lepiej niż z tamtymi kamieniami :D :twisted:
Brakuje mi tu jakiegos mocnego akcentu - punktu centralnego- moze jakis ciemny kamien , ktory moglby fajnie kontrastowac z zielenia. Moze to zdjecie nie oddaje wszystkiego, ale jakos za pusto na tym srodku.
Śliczne akwarium, bardzo mi sie podoba :) Ładna kompozycja i super roslinki, rewelacyjnie równiutko przycięte. Spytam sie tak przy okazji - jaka to roślinka znajduje się po prawej stronie akwarium (jest jej chyba najwięcej).
Pozdrawiam
Śliczne akwarium, bardzo mi sie podoba :) Ładna kompozycja i super roslinki, rewelacyjnie równiutko przycięte. Spytam sie tak przy okazji - jaka to roślinka znajduje się po prawej stronie akwarium (jest jej chyba najwięcej).
Pozdrawiam
Roślina po prawej, jak i po lewej to Rotala sp. "Green".
Gratulacje droga do japończyka coraz krótsza :)
Pozdrawiam Krasa
radzio222
06-01-2005, 22:59
hm.. a ja zapytam....co zrobiles z henkiem, nie podobal sie ???
hm.. a ja zapytam....co zrobiles z henkiem, nie podobal sie ???
Heniek tu nie pasował, psrzedałem całość. :)
akwa śliczne
pięknie przystrzyzone zielsko
tylko na środku tak jakos pusto :idea:
mirexone
06-11-2005, 21:03
narazie ten srodek jeszcze nie dopracowany wedlud mnie (wiecej kamieni, albo jakas rosline na srodek pomiedzy kamienie)
powodzenia
70 dzień akwa. Prawde mówiąc już mi sie znudziła ta aranżacia, jak tylko wymyślę coś ciekawego zlikwiduje to akwarium.
dla mnie bomba :!: akwa wyglada jak zdjecie jakiegos Irlandzkiego wzgorza SUPER :!: dla ozywienia przydalo by sie jakies male stadko np: neonkow
Neonków jest już 25szt ale gdzieś sie chyba pochowały :)
u mnie w akwa 180 l mam 60 Neonek Czerwonych, sądzę że40 - 50 na taki zbiornik by się przydało
Piękne akwarium,bardzo mi się podoba :lol: .Pozdrawiam.
veronika_van_halen
07-06-2005, 12:35
hmmm, no ładne, ale już mam dość takich akwariów, wole jak jest dzika puszcza ;) Najbardziej podobało mi sie Twoje akwa w dniu 57 :)
Bardzo ładne to twoje akwa