PDA

Zobacz pełną wersję : [80l] [tanganika] po pewnym czasie...

czy?u
04-04-2005, 19:09
Witam,

Bardzo proszę o opinie na temat mojego niewielkiego zbiornika tanganikańskiego.

Obsada:
:: N. leleupi (1 samiec niestety, wkrótce wymiana na J. ornatus)
:: mała kolonia (4) N. similis
:: świderki

Rośliny:
:: Anubias barteri v. nana
:: Valisneria spiralis
:: Vesicularia dubyana

:: Oświetlenie - Hagen PowerGlo 15W na elektronice ze świetlówki kompaktowej

:: Filtracja - AquaClear 200 (gąbka + ceramika + wata, prefiltr gąbkowy)

:: Ogrzewanie - Weipro 100W - temperatura 25-26degC

:: Woda kranowa, parametry: pH-8, NO3-20, NO2-0, GH-14, KH-10

:: Dekoracja - otoczaki fillitowe, pył kwarcowy z dodatkiem dwu garści żwiru rzecznego (rogi akwarium), korzeń, który przez dwa lata leżał w innym akwarium - nie barwi i nie zmienia parametrów wody, muszle winniczków, tło z arkusza brystolu.

Jakość zdjęć nie zachwyca, wiem... Bardzo proszę o opinie - nie oszczędzajcie mnie!

Bolo
04-04-2005, 19:21
Ladne i oryginalne akwa (dzieki otoczakom, ktorych w tandze z regoly sie nie spotyka), ale nie wiem, czy nie bedzie jakiejs wojny miedzy rybkami :?

czy?u
04-04-2005, 19:27
hmm,
miło mi,
do użycia takich kamieni i korzenia zainspirował mnie film "Cichlids of Lake Tanganyika - National Geographic", tamtejsze głazy przypominają właśnie otoczaki...

jeśli chodzi o obsadę, to też mam pewne obawy... jakieś sugestie?

pozdrawiam serdecznie,
czy?u

czy?u
06-05-2005, 15:57
witam Wszystkich,

mój pierwszy post nie wzbudził większego zainteresowania - postanowiłem uaktualnić fotografię.
niecierpliwie czekam na nowe opinie.
pozdrawiam serdecznie,

czy?u

aok
06-05-2005, 16:09
kurde nie wiem ten zbiorniczek ma cos w sobie baja mi sie strasznie podoba :] i wiem na czym sie bede wzorowal na zmianie wystroju akwa za jakies pare miesiecy :] pare rzeczy bym zmienil ale to kwestia gustu zastanawia mnie jak uzyskales taki kszałt dna ? :D a codo obsady pewni ci sie nie spodoba ale ja bym tam widzial kakadu ktore uwielbiam :]

czy?u
06-05-2005, 16:16
pare rzeczy bym zmienil ale to kwestia gustu zastanawia mnie jak uzyskales taki kszałt dna ? :D a codo obsady pewni ci sie nie spodoba ale ja bym tam widzial kakadu ktore uwielbiam :]

dziękuję! :oops:

kształt dna zmienia się każdego dnia bo muszlowce to tacy mali, zawzięci inżynierowie z petrobudowy :wink:

kakadu mi się podobają, ale to zupełnie inny biotop - po prostu nie da rady...

a co byś zmienił? napisz proszę!
pozdrawiam,

czy?u

Dawidowski
06-05-2005, 16:42
a jak dla mnie wreszcie cos ładnego nie tylko płaskie kamienie poukładane jeden na drugim miło popatrzyc na odnowe na forum :D
ja bym nic nie zmienieał chyba ze ten kożeń bo zabardzo nie widać muszelek - możesz ich dodać a z tym kozeniem to albo na bok albo do tyłu albo zostaw bo tak też jest łanie
naprawde mi sie podoba pozdrawiam

Dawidowski
06-05-2005, 16:45
teraz ro widze kożeń na tył tak jakby wychodził z kamienidokładnie na odwrót poarty o tylna szybe - łuk tryumfalny) a roslinki spróbój wrzucić tak zeby wyrastały jakby z kamieni a po prawej sam piasek i wiecej muszelek bedzie tak jakby był koniec brzegu i początej piaszczystego dna ... ale to tylko moja wizja :D jeszcze raz pozdrawiam

czy?u
06-05-2005, 16:52
teraz ro widze kożeń na tył tak jakby wychodził z kamienidokładnie na odwrót poarty o tylna szybe - łuk tryumfalny) a roslinki spróbój wrzucić tak zeby wyrastały jakby z kamieni a po prawej sam piasek i wiecej muszelek bedzie tak jakby był koniec brzegu i początej piaszczystego dna ... ale to tylko moja wizja

wiesz, podoba mi się ta wizja!! widzę to... w razie gdybym spróbował na pewno wrzucę nowe zdjęcia.

dziękuję i pozdrawiam,

czy?u

tomeek7
06-05-2005, 17:26
ma te akwa swoj urok

aok
06-05-2005, 18:22
szczerze jak znam zycie to bym zmienil a potem zastanawial sei czy zle nie zrobilem i nie spartolilem :D serio mi sie zadymiscie podoba tak jak jest teraz zreszta wazne zeby tobie sie podobalo bo ty ogladasz akwa najcześciej a zmienil bym tylko na czarne dno jakos nie wem i w prawym rogu wecej roslinek tak zeby z jednej stronki byl malutki busz a z 2 kamyczki wiec w sumie zmiany nie sa tak duze co do obasy to jak pisalem wyzej kazdy ma co lubi i dlatego nieczesto komentuje co bym zmienil bo to kwestia osobistego upodobania kazdego z nas wazne jest to aby zbiorniczek cieszyl nasze wlasne oczy a nie np kunegundy z internetu :D hihihihi

Brevis
06-05-2005, 21:05
Witam
Mi sie podoba, wiem, co chcesz osiągnąć. Nie wiem, czy widziałeś moje akwa, również mam otoczaki. Tak sie śmiesznie składa, bo kilka dni temu zmieniłem aranżacje mojego akwa i mam podobne ułożenie kamieni do Twojego, a nawet takie samo tło. Jak wstawie jego zdjęcie do galerii, to pewnie wszyscy pomyślą, że na Tobie sie stylizowałem :wink:

czy?u
06-05-2005, 23:43
Nie wiem, czy widziałeś moje akwa, również mam otoczaki. Jak wstawie jego zdjęcie do galerii, to pewnie wszyscy pomyślą, że na Tobie sie stylizowałem :wink:

witaj,

Twoje otoczaki wydają się większe od moich, bardziej monumentalne - myślę że to zaleta. mnie się Twoja aranżacja podoba, ciekaw jednak jestem tej nowej...
pozdrawiam serdecznie,

czy?u

Michał J
06-06-2005, 18:34
No jak dla mnie extra :!: Naprawdę coś innego niż reszta "tanganik" ;) :D

Michał1
06-06-2005, 20:11
Zawsze podziwiam ludzi któży mają odwagę wsypać biały żwirek do akwa

czy?u
06-15-2005, 17:27
Witam,

zamieściłem nowe zdjęcie, dodaję je też do tego postu.
Pozdrawiam,

czy?u

Brevis
06-15-2005, 18:18
Z tym przestawionym korzonkiem bardziej mi sie podoba. Jedyną rzeczą, która mnie razi to ten anubias, ja bym z niego zrezygnował ale każdy ma swój gust. Ogólnie super.

Lordjabol
06-15-2005, 18:25
Mi sie podoba jakos tak miło :lol:

1MACK1
06-15-2005, 21:10
Rzeczywiście bardzo przyjemne akwarium. Miło popatrzeć.

Pozdrawiam.

Lord
07-07-2005, 12:56
Bardzo orginalny i zadbany zbiorniczek. :)

JUPET
07-07-2005, 12:58
bardzo ładne ąz się oko cieszy

JUPET
07-07-2005, 12:59
te muszelki po winniczkach są :?: :?: :?:

czy?u
07-07-2005, 13:04
Są. Winniczkach po burgundzku konkretnie.
Pozdrawiam,

czy?u

rumcajs
07-07-2005, 13:33
Ładne, ale troche puste(zarówno zieleń jak i ryby). Choc moze w tym tkwi jego urok;-). Niemniej, rybek bym dodał.

Martusia
07-09-2005, 23:05
super, lubie takie akwaria i uwielbiam otoczaki w piasku lub w drobnym zwirku. pozdrawiam

Amelia
07-12-2005, 12:08
Akwarium bardzo mi się podoba ale,szczerze mówiąc, wolę poprzednią wersję... Korzeń między roślinkami psuje pewien porządek, który panował wcześniej. Namawiam na powrót;-) .Pozdrawiam.Amelia

LoLcIa
07-15-2005, 10:16
super bardzo mi sie podoba a szczegulnie ten szczelinowiec:D:D:D