PDA

Zobacz pełną wersję : bezpieczny skok PH ?

Tomlsv
04-08-2004, 06:53
Witam.
Mam pytanko: W moim akwa mam PH=6,5 , chcę dokupić neonkow czerwonych, wiem że w sklepie trzymają je w kranówie, u mnie kranówa ma PH=8 . Bardzo wątpię aby skok o 1,5 PH był dla neonów czerwonych bezpieczny, jak myślicie ?
Czy wystarczy trzymać je w akwarium w worku z którym zostały kupione i co jakiś czas dolewać im wody z akwa ? Powiedzmy przez 3 godziny ?

XAC
04-08-2004, 07:54
1,5 to spora różnica. Dodatkowo podejżewam wielki skok kh być może gh. Osobiście bym nie ryzykował. Jeśli masz warunki to radziłbym raczej wrzucić je do zbiornika z ph ok 7,5 i przez 1-2 dni schodzić do ok 6,8 a dopiero potem wpuścić je do akwa właściwego, ale mogę się trochę za mocno obawiać. U mnie z kranu cieknie ph 7,4 kh 14,gh 16 i praktycznie 0 chloru i do akwa leje nie uzdatnioną i nieodstaną a ryby żyją i mają się ok. W akwa dochodzi potem do ph 7-7,2, kh 6-12(w zależności od akwa) i wrzucam ryby bez aklimatyzacji ze sklepowej kranówki.

Tomlsv
04-08-2004, 08:52
Nie wiem jak gh, ale kh mam w akwa 4* a w kranie 15* , to też spora różnica :(. XAC podejrzewam że Twoja kranówka ma takei same parametry jak kranówka sklepowa :).

XAC
04-08-2004, 08:57
Niekoniecznie takie same ale zbliżone w mieście kh wacha się trochę ale nie dużo. Zwróć jednak uwagę co napisałem o swojej wodzie w baniakach.

Tomlsv
04-09-2004, 16:40
Udało mi sie :D . Mineła juz prawie doba od wpuszczenia ich do akwarium z woreczka i cała 6 jest w komplecie :). Z tym że ta aklimatyzacja nie trwała 3 godziny tak jak planowałem, lecz przedłużyłem ją do 8 godzin.