Zobacz pełną wersję : Świderki. Czy zjadają ikrę???
Sorry, że znowu o świderkach, ale jakoś nie mogłem znaleść odpowiedzi na to pytanie.
Jedni mówią, że świderki jedzą rośliny, inni- że nie...
Ale jak to jest z ikrą :?:
Roślin w tanganice nie mam, więc jedyne co mnie interesuje to właśnie zjadanie ikry przez te ślimaki.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
a kirysek zje ikre? bo nie wiem a chcibalbym =-]
Sorry, że znowu o świderkach, ale jakoś nie mogłem znaleść odpowiedzi na to pytanie.
Ale jak to jest z ikrą :?:
Roślin w tanganice nie mam, więc jedyne co mnie interesuje to właśnie zjadanie ikry przez te ślimaki.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
a jakie masz ryby w tanganice ?
Narazie tylko N. brichardii, ale może będą jeszcze muszlowce.
( http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=106496#106496 ) :wink:
Jeśli się pytasz jakie mam ryby to znaczy, że świderki zjadają ikre niektórym gatunkom. :?
Narazie tylko N. brichardii, ale może będą jeszcze muszlowce.
( http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=106496#106496 ) :wink:
Jeśli się pytasz jakie mam ryby to znaczy, że świderki zjadają ikre niektórym gatunkom. :?
nie sądzę: każdy muszlowiec wynosi świderki poza swoja muszlę w której składa ikrę
książniczki i szczelinowce tez pilnuja ikry
tropheusy inkubują
a więc komu te świderki mogą zjadać ikrę?
No tak, tylko, że chyba księżniczki w nocy śpią. a wtedy świderki buszują po akwarium.
Jakoś moje małe multiki nie mają problemu z upilnowaniem ikry a dookoła czają się chmary "tych morderczych świderków" ;) , więc chyba i księżniczki jakoś to przetrwają ;)
Oby.
Tak też mi się wydawało, ale upewnić się nigdy nie zaszkodzi.
Dzięki za odppowiedź.
U mnie są księżniczki z Burundii i lelupki i stado świderków w podlożu. Czasem ikra była składana w muszlach (przez księżniczki) czasem w dołkach wykopanych lub na skałkach. Nie zdarzyło się żeby świderki zjadły ikrę. Nigdy też nie wychodziły na ścianki akwarium - kiedyś w którymś z postów czytałam, że u kogoś tak było. Jeżeli tak się dzieje to znaczy, że w podłozu mogą zachodzić procesy gnilne- świderki to najlepszy wskaźnik na to. Zywią się detryfusem i pokarmem zalegającym na dnie.
U mnie też świderki nie zjadają ikry.