PDA

Zobacz pełną wersję : Bojownik - czy to normalne zachowanie?

MarioM
04-03-2005, 21:10
Witam
Od czwartku w moim "lekko azjatyckim" zbiorniku (240l) zawital bojownik. Dolaczyl do 7 bocji wspanialych, 10 teczanek, 2 glonojadow i 3 molinezji czarnych.

Slyszalem, ze bojownik zwykle umiejscawia sie w gornej partii wody i tam w plywajacych roslinkach robi sobie "mieszkano"... Tymczasem "Wiesław" - jak go z zona ochrzcilismy - plywa po calym zbiorniku, to na gorze, to w srodku, to przy dnie, i tak bez ustanku. Wyglada na pobudzonego. To stres? Czy moze cos mu dolega innego? Czy tez moze to normalne?

Parametry wody powinny mu odpowiadac.
PH 7, TWO-12, TWW-4 , NO2 - 0, NO3 - 10.

Z gory dzieki
MarioM

Marcinus
04-03-2005, 21:18
Ja mysle,że to normalne,niedawno go wpuściłeś,więc może chce poznać zbiornik,może szuka jakiś samiczek,którymi mógłby uprzyjemnić czas :wink:
Bojowniki maja różne charaktery,Tobie się chyba trafił 'jasio wędrowniczek' :wink:

TristaNeo
04-03-2005, 21:23
Mój Fred (f bo f red bo czerwony) tak go żona nazwała też pływa po całym agwa. Tam gdzie mu się podba tam jest.

Pozdr
Tomek

Raffy
04-04-2005, 05:50
Mój Fred (f bo f red bo czerwony) tak go żona nazwała też pływa po całym agwa. Tam gdzie mu się podba tam jest.

Pozdr
Tomek

dokładnie jak mój Tomek i mój Kuba :)

Jest to normalne zachowanie ;)

Fimbulvetr
04-04-2005, 08:46
rzadko, ale sie zdarza, że jak opętany pływa w górę i w dół, w górę i w dół. A jak mu sie znudzi to przegania rybki po calym akwarium. Czasem specjalnie podplywa "pod prąd" wody i sie z nim zmaga. Dziwne a zarazem oryginalne to rybcie

OLEJ
04-04-2005, 23:09
Mój natomiast przez kilka dni po wpuszczeniu do akwa, usilnie starał się udowodnić, jaki to on jest "cwaniak" i stroszył się do innych ryb, przeganiał itp. Jednak, gdy gurami i samce prętników nie dały mu się zaczął pływać przy dnie i kładł się na liściach. Aktualnie albo sie snuje po dnie, albo walczy o przywudztwo na powierzchni... Czasem mam wrażenie, że 200l to dla niego za duży świat :wink: (pewnie był trzymany w kubku przez pare miesięcy :cry: )

To są naprawde świetne ryby.

miro.pfo
04-05-2005, 19:46
Kup mu conajmniej dwie samiczki :)bedzie miał przed kim szpanować.Mój samiec był na początku taki ciapa że samiczki poobgryzały mu płetwy.Po pewnym czasie to on im poobgryzał.

xors
04-08-2005, 12:47
Witam

Bojowniki zawsze plywaja po calym zbiorniku, Jesli zaobserwujesz uwazne zauwazysz, ze raz sie zaczai nad filtrem innym razem w gaszczu roslin itd. itd... jeszcze nie slyszalem o rybie ktora w odpowiednim dla siebie litrarzu stalaby w miejscu. Jezeli myslisz ze plywa za duzo to znaczy ze jeszcze sobie szuka tych miejsc w ktorych moglby sie przyczajac ;)

POZDRAWIAM

Daro1820
04-09-2005, 09:17
zgadzam sie z xors bojowniki cały czas prawie płwją ktos kiedys powiedział ze bojowniki pozostają w górnych partiach akwarium albo pozostają w bezruchu a to nie prawda chyba ze jest trzymany w sklepach zologicznych w kupku plastikowym to wtedy jak on ma płwac