Zobacz pełną wersję : Bojownik - czy to normalne zachowanie?
Witam
Od czwartku w moim "lekko azjatyckim" zbiorniku (240l) zawital bojownik. Dolaczyl do 7 bocji wspanialych, 10 teczanek, 2 glonojadow i 3 molinezji czarnych.
Slyszalem, ze bojownik zwykle umiejscawia sie w gornej partii wody i tam w plywajacych roslinkach robi sobie "mieszkano"... Tymczasem "Wiesław" - jak go z zona ochrzcilismy - plywa po calym zbiorniku, to na gorze, to w srodku, to przy dnie, i tak bez ustanku. Wyglada na pobudzonego. To stres? Czy moze cos mu dolega innego? Czy tez moze to normalne?
Parametry wody powinny mu odpowiadac.
PH 7, TWO-12, TWW-4 , NO2 - 0, NO3 - 10.
Z gory dzieki
MarioM
Marcinus
04-03-2005, 21:18
Ja mysle,że to normalne,niedawno go wpuściłeś,więc może chce poznać zbiornik,może szuka jakiś samiczek,którymi mógłby uprzyjemnić czas :wink:
Bojowniki maja różne charaktery,Tobie się chyba trafił 'jasio wędrowniczek' :wink:
TristaNeo
04-03-2005, 21:23
Mój Fred (f bo f red bo czerwony) tak go żona nazwała też pływa po całym agwa. Tam gdzie mu się podba tam jest.
Pozdr
Tomek
Mój Fred (f bo f red bo czerwony) tak go żona nazwała też pływa po całym agwa. Tam gdzie mu się podba tam jest.
Pozdr
Tomek
dokładnie jak mój Tomek i mój Kuba :)
Jest to normalne zachowanie ;)
Fimbulvetr
04-04-2005, 08:46
rzadko, ale sie zdarza, że jak opętany pływa w górę i w dół, w górę i w dół. A jak mu sie znudzi to przegania rybki po calym akwarium. Czasem specjalnie podplywa "pod prąd" wody i sie z nim zmaga. Dziwne a zarazem oryginalne to rybcie
Mój natomiast przez kilka dni po wpuszczeniu do akwa, usilnie starał się udowodnić, jaki to on jest "cwaniak" i stroszył się do innych ryb, przeganiał itp. Jednak, gdy gurami i samce prętników nie dały mu się zaczął pływać przy dnie i kładł się na liściach. Aktualnie albo sie snuje po dnie, albo walczy o przywudztwo na powierzchni... Czasem mam wrażenie, że 200l to dla niego za duży świat :wink: (pewnie był trzymany w kubku przez pare miesięcy :cry: )
To są naprawde świetne ryby.
miro.pfo
04-05-2005, 19:46
Kup mu conajmniej dwie samiczki :)bedzie miał przed kim szpanować.Mój samiec był na początku taki ciapa że samiczki poobgryzały mu płetwy.Po pewnym czasie to on im poobgryzał.
Witam
Bojowniki zawsze plywaja po calym zbiorniku, Jesli zaobserwujesz uwazne zauwazysz, ze raz sie zaczai nad filtrem innym razem w gaszczu roslin itd. itd... jeszcze nie slyszalem o rybie ktora w odpowiednim dla siebie litrarzu stalaby w miejscu. Jezeli myslisz ze plywa za duzo to znaczy ze jeszcze sobie szuka tych miejsc w ktorych moglby sie przyczajac ;)
POZDRAWIAM
Daro1820
04-09-2005, 09:17
zgadzam sie z xors bojowniki cały czas prawie płwją ktos kiedys powiedział ze bojowniki pozostają w górnych partiach akwarium albo pozostają w bezruchu a to nie prawda chyba ze jest trzymany w sklepach zologicznych w kupku plastikowym to wtedy jak on ma płwac