PDA

Zobacz pełną wersję : Wyjazd- co z rybkami??

Kasys
04-07-2004, 21:18
Planuje wyjazd z domu na święta. nie wiem co zrobić z karmieniem Moich pupilków (mam je dopiero od miesiaca) :) Planuje wyjechać w sobotę ok 10 i wrócić w poniedziałek w godzinach popłudniowych. Pragne dodać ze w akwrarium mam żywe roślinki i następujące rybki: para molinazji, para mieczyków, 6 kirysków i malutkiego glonojada. Nie posiadam automatycznego karmnika i nie mam kasy aby go narazie zakupić ( na wakajce musze to zrobic na 100%). Prosze o jakieś porady dla mnie.... Słyszałam ze 2 dni rybki moga zostać bez pokarmu. No ia słyszłam także o "tabletce weekendowej" która powoli sie rozpuszcza i stopniowo uwalnia pokarm.. Pozdrawiam i proszę o rady fachcowców :)
Kasia

Karol Kaniewski
04-07-2004, 21:23
Fachowcem moze nie jestem ale sie wypowiem :)

Moim zdaniem smialo mozesz zostawic rybcie przez te 2 dni bez opieki.
Jesli masz termostat z temperatura msz juz spokoj. Co do jedzenia to na tak ktorki czas moim zdaniem zbedne bedzie kupowane tabletki wekenndowej. W przed wyjazdaem rybcie obficie nakarmisz i to powinno starczyc. Jak w niedziele nic nie zjedza to nawet im to na dobre bedzie :wink:
Jedyny problem to z oswietleniem :|
Czy moze kto Ci bedzie wlaczal swiatlo :?:

tomirek
04-07-2004, 21:33
Podobno mozna nawet na okolo tydzien bez papusiania zostawic

mala_lady_pank
04-07-2004, 22:27
Spokojnie możesz zostawić rybcie bez jedzienia te 2-3 dni, nic im nie bedzie. Przed wyjazdem daj im troche więcej niz zwykle, żeby sobie brzuszki zapełniły :wink: (oczywiście beż przesady :P ). Rybki można zostawiać beż żarełka nawet 2 tygle(tak słyszałam, czytałam itd :) ) ale ja tego nie próbowałam, bo tak na serio bałabym się :wink:

matyjasz
04-08-2004, 09:16
Nawet na dobre im to wyjdzie :)Oświetlenei sam włączasz ?W elektronicznych są wyłączniki czasowe za 20zł. Polea to na tym że sobei ustawiasz godzine włączenia i wyłączenia światła i światło samo się włącza i wyłącza.

monetka
04-08-2004, 14:37
Dorosle ryby mozna spokojnie na 10 dni zostawic bez jedzenia.
Dwa, trzy dni wczesniej karm je troche lepiej niz zwykle urozmaiconym pokarmem i dzien przed wyjazdem zrob podmiane wody ok. 30-40%.
Jezeli masz mlode rybki, to troche gorzej, ale mysle, ze przez te 3 dni nic im nie powinno byc.
Mozesz wrzucic przed wyjazdem troche salaty czy innego warzywa dla glonojada, ale w malej ilosci, zeby nie zostaly potem gnijace resztki w akwa. Molinezje, mieczyki i kiryski jak beda glodne, to tez powinny sie chwycic za warzywko! :wink:

eremenik.
04-10-2004, 22:01
dobrze bedzie glowa do gory napewno nie zdechna sasiad nie karmi swoich rybke nawet przez 10 (zapomina) i jakos zyja

oshi
12-12-2004, 09:40
ja wyjeżdżając na 10-dni zostawiłem rybki pod opieką teściów (teraz tego żałuję), jak wróciłem woda była tak mętna, że niewiele było przez nią widać (podejrzewam, że za dużo sypali żarcia, chociaż tłumaczyłem i wyjaśniałem co i jak), przy następnym wyjeździe już nie poproszę teściów o opiekę nad rybkami, lepiej żeby przez te kilka dni nic nie jadły.

czaszka
12-12-2004, 10:50
ja wyjeżdżając na 10-dni zostawiłem rybki pod opieką teściów (teraz tego żałuję), jak wróciłem woda była tak mętna, że niewiele było przez nią widać (podejrzewam, że za dużo sypali żarcia, chociaż tłumaczyłem i wyjaśniałem co i jak), przy następnym wyjeździe już nie poproszę teściów o opiekę nad rybkami, lepiej żeby przez te kilka dni nic nie jadły.

miałam tak samo, tylko rybami moimi zajmowała się babcia ....- szkoda gadać co było jak wróciłam :(

Tomasz Zawół
12-14-2004, 19:50
Mała dieta rybkom może się przydać.
Zresztą piszą w książkach, że jeden dzień w tygodniu ryby nie powinny jeść ?????
Ja tego nie stosuję.

aRBi
12-15-2004, 22:17
Mam troszke inny problem. Od wtorku nie bedzie mnie prawie 2 tygodnie. Rybami nie ma sie kto zajac. Oswietlenie wlacza i wylacza sie samo. Obsada to parka ramirezek, 2 otoski, 2 kiryski, 2 krewetki. Podejrzewam ze rybki wytrzymaja, ale wczoraj ramirezki mi sie wytarly! :D Teoretycznie za 4 dni powinny wykluc sie mlode.
Pytania takie:
Czy narybek (jesli wogole bedzie) wytrzyma tyle bez jedzenia?
Czy dorosle rybki w czasie takiego dlugiego postu nie zjedza narybku?
Czy powinienem zastosowac tabletki weekendowe?
Ile mniej wiecej kosztuje i jakiej firmy jest tabletka?

Salvator
12-15-2004, 23:03
moje ryby co roku wyrtrzymują wakacje przyjeżdżam raz na tydzień wrzucam tetra weekend i gut jeszcze nigdy mi żadna w wakacje nie zdechła

bortek
12-16-2004, 12:53
Cześć!

Ja moje rybcie już nie raz zostawiałem na 2-3 dni bez opieki i nic złego im się nie stało. Wystarczy że nie będziesz ich głodził przed wyjazdem tylko normalnie karmił a na pewno przeżyją. Krótka głodówka na pewno im nie zaszkodzi, a słyszałem ze dorosłe rybki mogą nawet przetrwać 2 tygodnie bez karmienia - najwyżej "zaopiekuja się" roślinkami :twisted: Obawiałbym się jedynie o młody narybek który dłużeszej głodówki może nie przetrwać. Jednak z doświadczenia wiem że nawet i on jest w stanie jakoś przetrwać - musiałem kiedyś wyjechać i zostawić pięcio dniowy narybek molinezji na 3 dni bez karmienia i przeżyło to jakieś 80% młodych.

Misior
12-17-2004, 22:46
A co z roślinami?? Przez 2 tygodnie bez światła pewnie szleg je trafi (np. moczarka)... :-(((

bortek
12-20-2004, 09:04
Cześć!

Wystarczy że zamontujesz czasowy wyłącznik i problem z oświetleniem masz z głowy.

Maz
12-30-2004, 22:21
witam
obficie karmione ryby moga pozostac w akwarium bez karmienia nawet do 1,5 tygodnia niezapomnij pozostawic natlenienia :?
pozdrawiam :lol:

michał.akwa.
01-02-2005, 22:54
witam
ja kupiłę karmnik(ustawiam o kturuch godzinach ma dać jeść i daje 2 razy dzienie), no i problę z głowy (niestety koszt takiego urządzenia wynosi około 280zł).