Zobacz pełną wersję : Agresja samic bojownika
TristaNeo
04-02-2005, 17:10
Czy ktoś kto ma samice bojownika spotkał się z ich agresją względem siebie nawzajem. Dzisiaj kupiłem dla mojego samca trzy samice bojownika. Pomijam fakt że ten wariat je gania ale nie bardzo wiem o co chodzi z agresją samic względem siebie. Strasznie ze sobą walczą. Jedna już prawie nie ma płetw a są w akwarium może 6 godzin. Co do płci to raczej na pewno są samice gdyż trzy godziny po wsadzeniu ich do zbiornika samiec rozpoczał budowę gniazda. Czy to się zmieni jak samice razem pobędą w akwarium pare dni. Boje się że się pozbabijają. Całe szczęście w akwaium jest dużo roślin więc poszczególne samice mają gdzie się schować przed sobą, jednak ganiają się niemiłosiernie. Czy też mieliście takie problemy?
Pozdrawiam Tomek.
Marcinus
04-02-2005, 17:12
Ta agresja samic wobec siebie to podobno normalna rzecz.
miro.pfo
04-03-2005, 16:21
Dobrze żeby miały jeszcze kryjówki(kokos, korzeń).Moje samiczki też się ganiają więc chyba to jest normale.A płetwy odrosną.
Aktinidia
04-12-2005, 11:42
W 126 litrach gęstego buszu miałam dwie samiczki. Stroszyły się i atakowały nawzajem, jak tylko znalazły się nawzajem w zasięgu wzroku. Nie pomagało okresowe rozdzielanie. Jeśli masz mały zbiornik, to takie walki mogą się źle skończyć dla najsłabszej bojki. Poza tym samiec też zazwyczaj wybiera sobie jedną, czasem dwie oblubienice, a pozostałe tępi :(
Właśnie zalogowałem się na forum z tym samym pytaniem. Też mam trzy samice i samca. Samice strasznie się ganiają, mają już kompletnie wyskubane ogony. Samiec ciągle siedzi pod gniazdem, które zbudował po kilku dniach uganiania się za samicami. Dodam, że to dopiero początki mojej przygody z akwarystyką: od dwóch tygodni mam małe akwarium (25l), właśnie z tymi 4 bojownikami. Pozdrawiam! Tomek