Zobacz pełną wersję : Trawnik z wgłębki wodnej?...
Witam
Przeglądając artykuły:
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/spis_tresci_artykuly.htm
Zaciekawił mnie Podwodny trawnik z Ricci fluitans (wgłębki wodnej).
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/podwodny_trawnik_z_ricci_fluitan.htm
W swoim akwa mam "wgłębke wodną" zwaną też glonem ozdobnym, ale umnie ta roślinka tworzy niewielką zieloną kulke...
Tam jest pokazany sposób jak taka roślnike przymocować:
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/zdjecia/siatka_4.jpg
Ciężko by było mi z mojej wgłębki zrobić coś takiego chyba...
Bardzo mi się spodobał taki trawnik, chociaż jak ktoś spojrzy na to foto:
http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/zdjecia/Riccia_trawnik_4.jpg
To trudno, aby mu się taki trawnik niespodobał...
Ma ktoś coś takiego?
Czy to ta sama roślinka? Bo chyba wydaje mi sie że nie...
Jeśli nie czy trudno taką roślinke dostać...
Karol Kaniewski
04-07-2004, 21:17
Hmmm wedlug tego nalezy przeplatac wglebke miedzy ta siateczka.
Ale moja wglebka ma niestety bardzo ktotkie lodyszki :|
A czy mech jawajski, lub Xmas mech niebylby lepszy do tego projektu?
Swoja droga sam myslalem oczyms takim, ale lenistwo...(tyle przeplatania) :lol:
Swoja droga, jaka siateczke uzyc, z tego co gdzies czytalem, wiekszosc dostepnych reaguje z woda :?
Czy to ta sama roślinka? Bo chyba wydaje mi sie że nie...
Jeśli nie czy trudno taką roślinke dostać...
Glon to glon, wgłebka to wgłębka. Dwie różne historie. Wgłębke powinieneś dostać w każdym sklepie, jeśli nie w bieżącej ofercie to na zamówienie na pewno. Ponadto wgłębkę można też kupić na allegro. Ja swoją właśnie tak kupiłem. Bardzo dobrze zniosła wysyłkę (priorytet).
Moja kompozycja nie była tak misternie poutykana w oczka siatki, ale wyglądała efektownie.
Siatkę z koszyczka z owocami kiwi ułożyłem na biurku. Na siatce równomiernie rozłożyłem wgłębkę po czym położyłem na to płaski kamień. Sietkę po bokach kamienia zebtałem i związałem żyłką wędkarską. Tak opatulony kamień umieściłem na dnie akwa. Po jakimś czasie okazało się jednak, że wgłębka którą miałem nie nadawała się do uprawy podwodnej. Wydawało mi się, że wgłębka to wgłębka. Dopiero jakiś czas później znalazłem artykuł o zastosowaniu wgłębki w uprawie submersyjnej ( http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/odmiany_ricci_fluitans.htm ) Moja riccia nie rosła jak inne rośliny i zaczynała brązowieć. Wykończyły ją molinezje, które z maniakalnym uporem wyskubywały wgłębkę spod siatki, i żeby nie wiem jak była utkana to i tak by ją wywlekły.
Tyle moich doświadczeń z wgłębką.
Ja gustuje w trawniku z wgłębki i mam taki teraz w akwarium ma wymiary mniej więcej 50cm x 25cm. Zdjątko poniżej. Zdjęcie przed przycinką więc sie nie przestrzaszcie :D
enigma jak byś miał chwile czasu cto odp.:
1)Jak przymocowałeś tą wgłębke?
2)Jak szybko rośnie ten trawnik w porównaniu do innych roślinek
3)Ona wyższa nierośnie czy trzeba ją przycinać?
4)W jaki sposób odmulasz dno? '
PS. Fajne akwarium :!:
Zawsze trzeba mieć czas na hobby :D
1) Jest przyczepiona żyłką wędkarską do kamieni różnych wielkości (żyłka ma grubość 0,14 mm)
2) Rośnie bardzo szybko, ostatnio przycinka nawet raz na tydzień nie wystarcza
3) Może urosnąć wysoka tylko gdy dolne partie nie będą miały choć małej ilości światła to zgniją i wgłębka odczepi sie od podłożna - dlatego ją przycinam dość często
4) Dna nie odmulam, nie ma potrzeby odmulania dna w holendrach
Ja mam takiego pół holendra (po świętach wielka rewolucja...) ale strasznie dużo tego syfu jest na dnie... Chodź niemam dużo rybek bo dwa otoski, kosiarke i dwa gurami małe, to jednak po miesiącu nieodmulania chyba bym niepoznał akwarium...
Czyli w moim przypadku, gdy niestety należy odmulać dno, niemoge sobie pozwolić na taki trawniczek?
PS. Enigma niemasz żadnych rybek?
U mnie rośliny pełnią rolę filtracji dna, jeżeli zamierzasz robic holendra to przy dużej ilości roślin też nie pownienieś miec z tym kłopotów chyba że dojdzie u Ciebie do przerybienia.
Jeżeli zdecydujesz sie na taki trawnik to bez przerybienia nie będziesz musiał oczyszczać dna.
No właśnie się zastanawiam nad gatunkami ale to dam osobmy post w innym dziale nad propozycjami obsady mojego akwa.
OK dzieki Enigma :D
Sprawdze w nabliższych akwarystycznych czy jest ta roślinka (jak nie poprosze, aby zamówili) i poświętach coś sie wymyśli :)
Pozdrawiam
A gdzie taką siatkę można kupić i za ile? W jednym z akwa mam ricce plywa sobie po powierzchni ( i rosnie dobrze) Czy przy 18w/74l nie zmarnieje? w wiekszym akwa z dobrym oswietleniem mam duze ancistrusy i o nie wlasnie sie obawiam, slyszalem ze moga ricce podjadac i chorowac
Ja nie używam siatki wiec nie wiem. Przy takim oświetleniu może ci zmarineć. Ja też mam stadko otosków i pierwszy słysze żeby one rośliny pogryzały a do tego jeszcze chorowały :?
Co do siatki jaką używa utor w zamieszczonym artykule to widze ze jest to zwykła plastikowa, może gumowa zwykła siatka działkowa , którą dostaniesz chyba we wszystkich duzych sklepach budowlano-ogrodniczych Castorama i te inne, ale w tych mniejszych ogrodzniczych tez powinna być taka siatka, niewydaje mi się żeby była to jakas specjalistyczna siatka... Przynajmniej tak widac ze zdjeć.
Co do obciążenia to widze (chociaż niejestem pewny) że autor chyba przymocował ołów do siatki ?? Tak to przynajmniej wyglada.
Taki ołów można dostać np. w sklepie wędkarskim
A co do otosków to niewydaje mi sie żeby podgryzały one rośliny, tez je mam i niezauważyłem takiego zachowania u nich, ale słyszałem że kosiarki czasem wcinają taka wgłębke, ale niewiem czy to prawda....
Kosiarki też mam i jeszcze nigdy nie wcinały wgłębki.
Enigma a jescze jedno pytanko a raczej 4, do tej roślinki w lewy górnym rogu (niemam pamięci do nazw roślin, ale również ją mam)
1) Widze że puszcza korzenie od łody, zawsze tak puszczała?
zaobserbowałem że gdy roślinke się porzycina od dołu i wsadza jak gdyby od nowa to ona właśnie takie korzenie puszcze od łodyg, przynajmniej tak mi się wydaje....
2) Jak Ci rośnie ta rośłinka? tzn chodzi mi o to czy jej łodygi sa proste bo umnie dopiero zaczyna się rozrastać i tak jakoś dizwnie rośnie, raz w lewo raz w prawo...
3) jaki masz filtr? Ze zdjęcia jakoś widać falowanie powierzchni wody...
4) Tobie również tak bąbelkuje ten trawniczek jak w zdjęciu, które załączyłem na samym początku?
PS. Co do kosiarek to są różne opowieści... Tylu ilu jest akwarystyków, tyle róznych teori...
dokladnie to zbrojniki niebieskie moga podgryzac ricce i chorowac. www.mewash.prv.pl coś pisal o tym. A nie chce ryzykowac czy nie rusza i bedzie dobrze czy zjedza i strace kilkuletnie duze zbrojniki.
Ta roślinka to heteranthera
1) Korzenie są objawem intesnywnej fotosyntezy, kiedyś rozmawiałem o tym z Marcinem Baranowskim i chyba doszliśmy do wniosku że to stosunek kilku pierwiastków ale niestety nie pamiętam których. Sprubuję sie dowiedzieć i napisze
2) Przy dobrych warunkach i silnym świetle nieraz rośnie pod kątem (płoży się)
3) Mam POWERHEADA 201 ale woda na powierzchni nie jest nawet poruszona wiec falowac nie może :D
4) Dokładnie tak bąbelkuje
jak czesto przycinasz wglebke i ile zostaje przy dnie jak to robisz konkretnie wkladasz nozyczki i tniesz czy jak? napisalbys cosik na ten temat :wink: pozdrowienia a tak wogole spoko akwa podoba mi sie wglebka tez spoko a z ta co utniesz co robisz wyrzucasz?
Tne nożyczkami od góry a jak często to napisałem wcześniej.
robkan77
04-10-2004, 13:38
A po co przeplatać ją przez siatkę? A czy nie wystarczy równomiernie ją rozłożyć i na nią poprostu położyć siatkę i przygnieść ją kamyczkami? Po kilkunastu dniach roślinka sama się przewlecze i zasłoni siatkę. :D o wy na to?
Jeżeli roślina zacznie bąbelkować to tlen siłą wyporu uniesie wgłębkę na powierzchnie.
robkan77
04-10-2004, 14:52
NIE UNIESIE, PONIEWAŻ SIATKA BĘDZIE ZŁAPANA KAMYCZKAMI, POZATYM ROŚLINKA JEST TAK ROZŁOŻYSTA, ŻE NIE DA RADY PRZECISNĄĆ SIĘ PRZEZ OKA W SIATCE - TAKĄ MAM TEORIĘ I ZAMIERZAM TO W NAJBLIŻSZEJ PRZYSZŁOŚCI WYPRÓBOWAĆ.
Witam
Mam już tak upragniona tą wgłębke na trawnik (umnie zbytnio miejsca niema, dlatego część pójdzie na malutki trawniczek, a reszta na korzeń!), ale gdy ujrzałem to maleństwo oczy mi wyszły jak to mam przyczepić...
Dla tych którzy to maja jest juz to proste, ale nie tak do konca...
Pytanie
Jak ją przymocowac zyłką do korzenia jak ona się rozwala strasznie...
I czy tak jak w pierwszym poście napisałem o tym artykule czy mam ją poprostu rozłożyć drobniutko na takiej siatce, i wsadzić tak aby roślinka była od doły siatki, jak urośnie wyjdzie poza siatke i ja przykryje?
Trzeba ja przeplatac przez siatke czy poprostu ładnie rozłożyć...?
robkan77
04-15-2004, 18:57
Ja się przyznam, że jeszcze tego nie robiłem, ale mam zamiar jak podhoduję tą roślinkę. Oczywiście spróbuję sposobu nakrycia roślinek siatką, jest to prostsze i mam nadzieje - poskutkuje. A jeśli chodzi o pokrycie korzenia, to trzeba dość dużo żyłki aby to umocować. Po jakimś czasie żyłka zniknie w gąszczu. :D
Witam
Mam już tak upragniona tą wgłębke na trawnik (umnie zbytnio miejsca niema, dlatego część pójdzie na malutki trawniczek, a reszta na korzeń!), ale gdy ujrzałem to maleństwo oczy mi wyszły jak to mam przyczepić...
Dla tych którzy to maja jest juz to proste, ale nie tak do konca...
Pytanie
Jak ją przymocowac zyłką do korzenia jak ona się rozwala strasznie...
I czy tak jak w pierwszym poście napisałem o tym artykule czy mam ją poprostu rozłożyć drobniutko na takiej siatce, i wsadzić tak aby roślinka była od doły siatki, jak urośnie wyjdzie poza siatke i ja przykryje?
Trzeba ja przeplatac przez siatke czy poprostu ładnie rozłożyć...?
Ja do korzenie jak i do reszty przymocowałem wgłębką 0,14 mm. Wiążesz tak gęsto jak ci pasuje (w zależności od grubościu i dł. plechy wgłębki). Co do siatki to podbnie tylko że jak na korzeniu odpada i plecha musi być grubsza.
Dzieki za rady, niesądziłem ze z tą wgłebką bedzie tyle pracy...
Mam nadzieje że się opłaci, ciekawe czy to szybko rośnie, mam tego mała kupke i jestem ciekawy kiedy mi sie to rozrosnie...
Ciężko będzie ja umocować na korzeniu, większość miejsca zajmuje mi korzeń, który własnie chce aby zarósł wgłębką... Oj ciemność widze, ciemność...
Enigma ja powiem poprostu tak masz przegwizdane u mnie... :wink:
Tak mi sie spodobał twój zbiorniczek, chodzi o ten trawnik, ze dziś mocowałem wgłebke na korzeniu... och.. niemówiełś że to takie trudne...
Do łątwych to nienależy...
Jak gęsto obwiązujecie wgłębke na korzeniu żyłka co ile przerwa?
JAk się rozrośnie wgłebka na korzeniu to ebdzie sie trzymała sama czy znowu trzeba żyłke....
Enigma ja powiem poprostu tak masz przegwizdane u mnie... :wink:
Tak mi sie spodobał twój zbiorniczek, chodzi o ten trawnik, ze dziś mocowałem wgłebke na korzeniu... och.. niemówiełś że to takie trudne...
Do łątwych to nienależy...
Jak gęsto obwiązujecie wgłębke na korzeniu żyłka co ile przerwa?
JAk się rozrośnie wgłebka na korzeniu to ebdzie sie trzymała sama czy znowu trzeba żyłke....
Jeżeli wgłębka ma grubą pleche i ma sie troche wprawy to nie jest tak tragicznie za to efekty motywują :wink:
Dość gęsto to zależy, jak widze że jakiś kawałek wgłębki wystaje od rezty to tam kieruję następne owinięcie żyłką tego miejsca. Myślę że w mm to tak orientacyjnie z 2-3 mm. Ważne jest też żeby zrobić kilka ruchów w poprzek czyli żeby wgłębka była owinięta w kratke. Wgłebka na korzeniu nigdy Ci sie sama nie utrzyma musi być na stałe czymś przymocowana. Poniżej masz efekt całego przodu zarośnietego wgłębką żebyś miał motywacje :wink:
ech....
Do podłoża chyba przyczepie na siatke plastikową...
Sam niewiem, wydaje mi sie to najlepszym pomysłem
Ja niemam tyle miejsca na taki trawnik (za duży korzeń kupiłem... ale to nic)no ale też będzie :)
ja moze troche nie na temat siatki ale....
kilkakrotnie probowalem swoja wglebke przymocowac do kamieni zylka, nicia bawelniana itp. nic to nie dawalo i po kilku dniach cala chmara wglebki latala na powierzchni, bo skalarki z uporem maniaka potrafily wychodzic na pastwisko i sie obzerac :)
i przyszlo olsnienie, kupilem kiwi w siatce, takiej wlasnie plastikowej, kiwi zjadlem, a w pozostawiona siatke wsadzilem, pelno wglebki i 4 male kamyczki, zawiazalem w kulke i po kilku dniach naslonecznienia byla piekna kula i nie bylo widac siatki, przyszlo mi do glowy ze taka siateczke moze mozna by bylo zastosowac do takiego trawnika?....
Jak najbardziej, oprócz żyłki, drugi sposób to właśnie przytwierdzanie go siatką, możenie taką od owoców ale ogrodniczą o małej szerkości dziurek.
majkelius
06-24-2004, 20:38
hmmm wypróbowałem motywz siatką podtynkową i to był zły pomysł. Nie polecam. Siedziałem i męczyłem się sopro czasu, ale siatka była miękka i gięła się i w konsekwencji roślina powypływała. Za to teraz mam owiniętą wgłębkę na kamieniach i jest bardzo fajnie:)
Witam:) Mam pytanko odnośnie mocowania wgłebki i trawników. miałem łądne dywaniki które mi się utworzyły na powierzchni zbiorniczka i postanowiłem je przymocować do korzenia i połowek łupin kokosa. Wszystko wyglądało super przez pierwsze dni ale potem wgłebka zaczęła marnieć i rozlatywać się tak jakby gniła. jaka może być tego przyczyna? Jesli ktoś się orentuje to będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
przy tafli wody światło jest zawsze ok dla wgłębki, bo jest prawie pod świetlówką, niestety poniżej jest już słabo doświetlana....napewno chodzi o światło....
majkelius
06-25-2004, 18:55
ja miałem tak samo na początku, wgłębka gniła. Potem zmieniłem świetlówki z tych standardowych w pokrywie na philips aquarelle i osram fluora, zacząłem podawać CO2 i nawóz i od razu wgłębka i inne rośliny mocno ruszyły.
Poukładałem wgłębke na kamieniach i oplotłem siatką. Wyszło to dosyć ciasno no i ułożyłem plechy obok siebie. Nie jest tam jakos cieńko a raczej grubawo. Czy mocne ściśnięcie nie spowoduje gnicia? Tak samo nie podziała ułożenie plechy dosyc sporej?
podłacze sie do tematu,, może ktos mi powie czym mogło być spwdowane wypłyniecie wglębki, zamocowałem ją okło 2 tygodni temu za pomoca drobnej plastikowej siateczki i oplotłem ją wokół kamienia, po upływie pewnego czasu wgłebka zarosła całkowicie kamień tak ze niebylo widac siatki mocującej. No niestety bylo tak tylko do wczoraj wieczoram wgłebka wygladała tak jakby ja ktoś przycioł przy samej siatce. Moze ktos wie czemu ?
Moze ktos wie czemu ?
Mogłbyś chociaż przeczytać temat który Cie interesuje zanim zadasz pytanie :?
3) Może urosnąć wysoka tylko gdy dolne partie nie będą miały choć małej ilości światła to zgniją i wgłębka odczepi sie od podłożna - dlatego ją przycinam dość często
Czytalem, no ale jak widze średno uważnie ... przepraszam małe nie dopatrzenie z mojej strony.