Zobacz pełną wersję : Czy pretniki karłowate zjedza "fire redy"??
To zalezy jakiej wielkosci masz krewetki. Na odchowanie potomstwa nie ma szans. Pretniki troche przypominaja swoim zachowaniem bojownika, wiec czasem moga skubnac krewetke.
Tommygun.
09-17-2005, 14:07
a czy ktoś może sprawdził to połączenie w praktyce? zastanawiam się właśnie nad prętnikami i fire redami, na razie sprawdzam dostępne infomacje ne ten temat, ewentualnie może trzymałbym prętniki z jakimiś macrobachium
Mam od wczoraj pętnika trójbarwnego (większy i z pewnością agresywniejszy, niż karłacze) i na razie nie widać znamion konfliktu, choć Redy siedzą w mchu, albo pod korzeniem
Tommygun.
09-18-2005, 16:17
hmm, na początku też nie widziałem problemów fire redów z żałobniczkami a potem pozbyłem się żałobniczek bo te ganiały krewetki, mam prośbę, poobserwuj jak one koegzystują i może skrobnij coś za parę dni
ciekawi mnie, czy prętnik goni fire reda np. płynącego sobie w toni wodnej
pzdr
... może do końca to nie jest ten temat ale wyjdę od innego zestawienia, więc w moim akwa red cherry gonią neona czerwonego a znajomy mówił o przeganianiu ramirezek :?:
a teraz do sedna, mnie się wydaje, że nie ma tutaj 100% pewności, iz tak jak jest w jednym zbiorniku będzie również w innym.
Kwestia ilości jedzenia i pewności dla krewetek a dla ryb odchowu w danym zbiorniku i przyzwyczajenia. ... ale to jest IMO.
Mam od kilku m-cy w akwarium z krewetkami samca pretnika karlowatego i nie zauwazylam zeby sie specjalnie interesowal krewetkami, w tym "fire red". Nie goni krewetek przeplywajacych ale czasem z zaciekawieniem skubnie jakas siedzaca. Nie wiem tez czy nie wcina maluchow. Ogolnie krewetki schodza mu z drogi, pomimo ze nie boja sie neonow ani pstrazenic ktore tez sa w akwarium. Mysle ze jezeli chcemy odchowac male krewetki to pretniki sa niewskazane. Z ryb 100% pewnych to otoski i pstrazenice, ktore nie zjedza malych krewetek. Neony tez odradzam, chyba ze mamy grube poklady mchu jawajskiego.
W glebokie oslupienie wprowadzaja ryby krewetki "red nose". Polecam sa bardzo ladne i nietypowe:) Moje neony wrecz sie ich boja.