PDA

Zobacz pełną wersję : Czy pretniki karłowate zjedza "fire redy"??

pw1989
04-02-2005, 15:42
tjwt

NOVINA
04-02-2005, 15:48
To zalezy jakiej wielkosci masz krewetki. Na odchowanie potomstwa nie ma szans. Pretniki troche przypominaja swoim zachowaniem bojownika, wiec czasem moga skubnac krewetke.

Tommygun.
09-17-2005, 14:07
a czy ktoś może sprawdził to połączenie w praktyce? zastanawiam się właśnie nad prętnikami i fire redami, na razie sprawdzam dostępne infomacje ne ten temat, ewentualnie może trzymałbym prętniki z jakimiś macrobachium

Patryś
09-18-2005, 08:38
Mam od wczoraj pętnika trójbarwnego (większy i z pewnością agresywniejszy, niż karłacze) i na razie nie widać znamion konfliktu, choć Redy siedzą w mchu, albo pod korzeniem

Tommygun.
09-18-2005, 16:17
hmm, na początku też nie widziałem problemów fire redów z żałobniczkami a potem pozbyłem się żałobniczek bo te ganiały krewetki, mam prośbę, poobserwuj jak one koegzystują i może skrobnij coś za parę dni
ciekawi mnie, czy prętnik goni fire reda np. płynącego sobie w toni wodnej
pzdr

arecki
09-19-2005, 14:40
... może do końca to nie jest ten temat ale wyjdę od innego zestawienia, więc w moim akwa red cherry gonią neona czerwonego a znajomy mówił o przeganianiu ramirezek :?:

a teraz do sedna, mnie się wydaje, że nie ma tutaj 100% pewności, iz tak jak jest w jednym zbiorniku będzie również w innym.

Kwestia ilości jedzenia i pewności dla krewetek a dla ryb odchowu w danym zbiorniku i przyzwyczajenia. ... ale to jest IMO.

Kalia
09-19-2005, 19:10
Mam od kilku m-cy w akwarium z krewetkami samca pretnika karlowatego i nie zauwazylam zeby sie specjalnie interesowal krewetkami, w tym "fire red". Nie goni krewetek przeplywajacych ale czasem z zaciekawieniem skubnie jakas siedzaca. Nie wiem tez czy nie wcina maluchow. Ogolnie krewetki schodza mu z drogi, pomimo ze nie boja sie neonow ani pstrazenic ktore tez sa w akwarium. Mysle ze jezeli chcemy odchowac male krewetki to pretniki sa niewskazane. Z ryb 100% pewnych to otoski i pstrazenice, ktore nie zjedza malych krewetek. Neony tez odradzam, chyba ze mamy grube poklady mchu jawajskiego.
W glebokie oslupienie wprowadzaja ryby krewetki "red nose". Polecam sa bardzo ladne i nietypowe:) Moje neony wrecz sie ich boja.