Zobacz pełną wersję : Zabawy Waszych krewetek
Zauwazylem, ze moje krewetki "bawia sie" wspinajac na kaskade. Sprawia im to przyjemnosc jak musza pokonac splywajaca wode. Pozniej siedza sobie w "ceram bio" i nawet rosna. Przy kazdym czyszczeniu akwa zagladam do filtra i wyjmuje z 30 krewetek. Na szczescie prawie zadna nie ginie od turbiny.
Kolejnym zajeciem jakim sie zajmuja jesy dbanie o higiene. Nie wiem czy Wasze to tez takie czyscioszki jak moje ale zawsze przed snem czyszcza sobie ogonek i "plecki".
Czy Wasze tez maja jakies ulubione zajecie?
Dwie z moich krewetelek lubią łazić po szybie. Jak pająki. W efekcie mam na szybie otoski, kosiarki i krewetoski. Więcej tam tego tałatajstwa niż w samej wodzie :) Poza tym lubią się wspinać i schodzić po liściach kryptokoryny głową w dół! :) W ogóle za nic mają grawitację. A najbardziej lubią Euzebiusza. Jeden milasek w małą godzinkę zeżarł ogromny kawał. Została tylko taka siateczka. Mają też co tydzień zebrania pod korzeniem. Złażą się tam z całego akwa. Ich ulubioną zabawą jest denerwowanie mnie, że którejś brakuje... ;)
paletka6
04-01-2005, 23:05
moje krewetki bardzo często "drapią się po plecach" bardzo ciekawie to wygląda,przesiadują w dyfuzorze,spinają się na deszczownie wzdłuż tylniej szyby,siedzą na rurce od brzęczyka gdzie robią sobią "dżakuzi" hheheheh i to chyba wrzystkie ich ciekawe zachowania
Aktinidia
04-03-2005, 00:46
Ulubioną rozrywką moich Amano jest polowanie na tabletkę spirulinową. Po "zmroku". zanim ta opadnie na dno, krewetki na wyścigi biegną do niej (nie mam pojęcia skąd wiedzą, że leci żarcie!!!???). Pierwsza u celu łapie tabletkę w "łapki" i uciaka z nią, a resztą ją goni usiłując zabrać łup. Czasem do zabawy włączają się Piskorki, ale nie mają szans. Zwykle zmuszona jestem wrzucać kilka tabletek.
Cherry lubią udawać rybki i pływają, jak najęte, zwłaszcza wieczorami. Czasem lubią też łązić Atyi po grzbiecie :wink:
A Bomble Bee jak zabawiły się ze mną w styczniu w chowanego, tak dopiero dziś wyłowiłam znalazłam je przy okazji totalnego restartu w 126.
Atkinidia, czym wyławiałaś te swoje Pscoły? Siateczką, a potem z niej, jeszcze w wodzie, łyżką czy jakos inaczej? Bo mnie też to niedługo czeka, więc zbieram warsztat metodyczny ;)
demolition
04-03-2005, 11:36
moje krewetki jakby drpią się po pleckach i tych płetwach pod odwłokiem. Podwija ogon pod siebie i drapie się. robią to często i fajnie wygląda :D a tak pozatym yo sie ganiają dookoła korzenia na którym siedzą i lubią siedzieć pod strumieniem filtra gdzie woda rozbija sie o dno i tam sobie chodzą :D :D :D
Aktinidia
04-03-2005, 21:58
Atkinidia, czym wyławiałaś te swoje Pscoły? Siateczką, a potem z niej, jeszcze w wodzie, łyżką czy jakos inaczej? Bo mnie też to niedługo czeka, więc zbieram warsztat metodyczny ;)
Wyławiałam je najzwyklejszą siatką do łapania rybek. Delikatnie zaganiałam w kącik i siup. Jedna sama wlazła do siatki. A z siatki od razu do kotnika na "przechowanie".
Moje krewetki lubią siedzieć na korzonkach pistii do góry nogami. Skubią i odrywają te korzonki - ich ulubionym zajęciem jest robić bałagan w akwarium :twisted:
Pozdrawiam