Zobacz pełną wersję : Czy nie mam za duzo rybek?
Akwarium 63 litry:
- 8 neonkow innessa
- 5 malych mieczykow (2 troszke wieksze i 3 zupelne dzieciaki)
- 3 maluskie kiryski albinoski
- 3 kiryski pstre
- 3 male zbrojniki niebieskie
Chcialbym jeszcze wrzucic po jednym kirysku albinosku i pstrym i ze 2 neonki
tylko zastanawiam sie czy nie przedobrze...
Ja bym już nic nie wrzucał a może nawet pozbyłbym się mieczyków (za jakiś czas..jak podrosną) i zamiast nich dał 6neonów lub parkę ramirezek. 6kirysków to wystarczająco dużo (nie musi być stada 5osobników jednego gatunku...kiryskom bez różnicy).
ps. Jak ryby osiągną dorosłe rozmiary to obecna obsada pasowałaby szczerze powiedziawszy do około 100l :wink: a nie 63. Oczywiście to tylko moje zdanie i niczego Ci nie chcę narzucać.
Ja bym już nic nie wrzucał a może nawet pozbyłbym się mieczyków (za jakiś czas..jak podrosną) i zamiast nich dał 6neonów lub parkę ramirezek. 6kirysków to wystarczająco dużo (nie musi być stada 5osobników jednego gatunku...kiryskom bez różnicy).
ps. Jak ryby osiągną dorosłe rozmiary to obecna obsada pasowałaby szczerze powiedziawszy do około 100l :wink: a nie 63. Oczywiście to tylko moje zdanie i niczego Ci nie chcę narzucać.
Skoro kiryskom wsjo rawno to git. Po prostu nie chcialem, zeby samotne sie czuly.
Mieczyki poki co chce zostawic - ladnie ozywiaja akwarium a poza dwoma po jakies 3cm to reszta to takie centymetrowe dzieciaki. Wiec nim podrosna sporo wody w moim akwarium jeszcze uplynie :)
Co do mieczyków to 100% zgadzam się z Duchem. Ja ze swojej strony radziłbym pozbyć się jednego zbrojnika, bo jak będziesz miał pecha to trafisz 1 samice i dwa samce a wtedy wojna gotowa. Sam miałem 3 samce i 1 samicę w 240l i musiałem ją odłowić bo samce lały się 24h na dobę. A pozatym kiryskom nie zawsze jest wszystko jedno.
Co do mieczyków to 100% zgadzam się z Duchem. Ja ze swojej strony radziłbym pozbyć się jednego zbrojnika, bo jak będziesz miał pecha to trafisz 1 samice i dwa samce a wtedy wojna gotowa. Sam miałem 3 samce i 1 samicę w 240l i musiałem ją odłowić bo samce lały się 24h na dobę. A pozatym kiryskom nie zawsze jest wszystko jedno.
Na razie zbrojniki sa spokojniutkie i nie zwracaja na siebie uwagi a juz ponad tydzien w baniaku siedza ale bede je obserwowal. :)
Jak są malutkie to możesz zacząć obserwować za kilka miesięcy.