Paweł.Kraków
03-30-2005, 19:01
Mam pytanie:
na wiekszości stron internetowych pisze że nicienie wyłażą ok 1 cm powyżej papki pokarmowej. U mnie jest inaczej bo grasują po całym słoiku. :shock: I mam pytanie czy to normalne i czy nicienie nie wyjdą mi na mieszkanie??
Mam pytanie:
na wiekszości stron internetowych pisze że nicienie wyłażą ok 1 cm powyżej papki pokarmowej. U mnie jest inaczej bo grasują po całym słoiku. :shock: I mam pytanie czy to normalne i czy nicienie nie wyjdą mi na mieszkanie??
A dlaczego nie zakrecisz sloika?
Na mieszkanie raczej nie wyjda, a gdyby tak sie stalo, to ludzi nie maja w zwyczaju pozerac. :wink:
Swego czasu tez mi lazily po calym sloiku, chyba zalezy to od konsystencji papki.
Proponuje zrob nowa kulture tak:
Namoczony kawelek chleba posmaruj cienka warstwa drozdzy, albo posyp suchymi, wloz do czystego sloika i daj na to troche nicieni z tego sloja, po ktorym chodza i wylaza, :wink: zamknij nakretka i odstaw w jakies ustronne miejsce (widok nie jest apetyczny), po 2, 3 dniach nicienie powinny wylazic z papki tylko na wysokosc 1-2 cm.
Sloik przynajmniej raz na dzien odkrec, zeby mialy troche powietrza, albo zrob w nakretce mala dziurke.
Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze lepiej trzymac je w zamknietym szczelnie sloiku, jak sie zaczynaja dusic, to lepiej wylaza z papki, ale trzeba pamietac o odkrecaniu.
Jezeli dalej beda wylazic ze sloja, albo wcale, to kombinuj z wilgotnoscia papki, jak za sucha, to dolej wody, jak za mokra wloz kawalek suchego chleba, albo troche platkow owsianych, wyciagna wode. U mnie dobrze wylaza przy konsystencji gestego budyniu. :wink:
Co 3 tygodnie trzeba odnawiac kulture, bo robi sie malo wydajna.
Zamiast chleba mozna uzyc platkow owsianych.
Paweł.Kraków
04-01-2005, 06:50
Ok dzisiaj zakręciłem słoik.
I jeszcze 1 pytanie:
Czy te nicienie to jakieś nicienie pasożytujące czy nie??
Bo boję sie ze mi rybki zachorują.
Proszę o odp.
Ok dzisiaj zakręciłem słoik.
I jeszcze 1 pytanie:
Czy te nicienie to jakieś nicienie pasożytujące czy nie??
Bo boję sie ze mi rybki zachorują.
Proszę o odp.
Mozesz smialo nimi karmic, to nie sa nicienie pasozytujace na rybach. O ile dobrze pamietam, to po kilku godzinach zdychaja w akwarium.