Zobacz pełną wersję : Rośliny do akwarium ze skalarami
Jakie są najlepsze rośliny do akwarium ze skalarami? Nadaje się trawka australijska? Dziękuję
Witam :D .
Nie doradzę Ci jakie powinieneś mieć rośliny. Mogę tylko stwierdzić, że ja w swoim baniaku mam 6 skalarów i nie zauważyłem żeby interesowały się roślinami / mam kilka delikatnych /. W jednej z książek wyczytałem, że lubią dużą obsadę wysokich roślin.
Pozdrawiam :P .
Rav_Lublin
04-08-2004, 09:17
dla skalarow moga byc kazde roslinki. skalary nie niszcza zadnych roslin. Jak pisal poprzednik musisz miec sporo wysokich roslin lodygowych wsrod ktorych rybciom bedzie najlepiej. Nalezy tez miec jakas rosline wysoka z duzymi liscmi, np. kryptocoryna karbowana, albo jakas zabienica gdyz na takich lisciach skalarki skladaja ikre. U mnie np. po wycince roslinek, nie mogly sobie znalezc odpowiedniego liscia i niestety zlozylu ikre na ........ filtrze wewnetrznym :( .
dla skalarow moga byc kazde roslinki. skalary nie niszcza zadnych roslin.
Z tym bym się nie zgodził bo skalary potrafią zniszczyć duże liscie zabienic czy zwartek gdy mozolnie czyszczą je przed tarłem. u mnie niejednokrotnie po działaniu skalarów pozostawał zmasakrowany i podziurawiony liść.
Moje skalary równie| przed tarBem sciBy mi caB kryptokoryn balansa....a i teraz czepiaj si innych :-(
W jednej z książek wyczytałem, że lubią dużą obsadę wysokich roślin.
To znaczy, że pasowałby Nurzaniec Olbrzymi :?: :D