PDA

Zobacz pełną wersję : Próba rozmnożenia krewetki szklistej

P@wel
03-30-2005, 18:29
Własnie, tak jak w temacie. Czy aby rozmnożyć krewetke szklista trzeba miec oddzielne akwarium i trzaba zasolic je od razu przed wpuszczeniem tych larw ?? Zasolenie powinno wynosic 37g/l wody? Macie moze dla mnie jakies przydatne wskazowki przy rozmnazaniu krewetek szklistych??

Z góry dziekuje i pozdrawiam Paweł :)

NOVINA
03-30-2005, 19:20
Krewetka szklista (chyba) nie wymaga dodatku soli do wody.

P@wel
03-30-2005, 20:56
Własnie nie wiem bo gdzies czytalem ze wymaga bo jest tam przeobrazenie zupełne a ty mi piszesz ze nie wymaga zasolenia wody i jestem w krpoce. Kurcze przydalyby sie jeszcze jakies wypowiedzi doswiadczonych akwarystow.

NOVINA
03-30-2005, 21:08
No i znalazlem info:

" Rozmnażanie krewetek tego gatunku nie jest trudne. Do zapłonienia samicy dochodzi już w akwarium ogólnym. Samica nosi jaja, przyczepione do odnóży pływnych około miesiąca do półtora. Należy w tym czasie samice przenieść do oddzielnego, małego zbiornika z parametrami identycznymi jak w akwarium ogólnym, aby nie spowodować zmian w jajeczkach. Samice najlepiej przenosić w wodzie, gdyż nagła zmiana ciśnienie może zabić zarodki rozwijające się w jajeczkach. W akwarium wylęgowym powinien znajdować się drobny żwirek, oraz kępy mchu jawajskiego. Samica pomaga podczas wylęgu wydostać się larwom, zw. ZOEA, z otoczek jajowych przednimi odnóżami, niestety, w tym czasie często dochodzi do kanibalizmu, można tego jednak uniknąć karmiąc samicę pokarmem wysokobiałkowym, np. artemią, larwami wodzienia, a także rurecznikami z pewnego źródła, np. z czystego oczka wodnego. Zoea wielkości 1,5-2mm unoszą się w toni wodnej, należy tutaj uważać na filtracje, gdyż zbyt silna może wessać lub uszkodzić larwy.

Karmimy je pyłem: rozdrobnionymi płatkami, roztartą, suszoną rozwielitką, itp. Po przejściu kilu wylinek(ok. 3 tygodnie), opadają na dno i żerują jak dorosłe osobniki. " - tekst: Dariusz Karbowy - http://www.republika.pl/dkarbowy/krewetka.html

Misza24
03-30-2005, 22:37
podobno szkliste dziela sie na 2 gatunki i jeden z nich jest latwy do rozmnozenia natomiast drugi to ciezka sprawa. Ja mialem szkliste to mialem spory problem z mlodymi. W wodzie slodkiej mlode padly mi po kilku godzinach natomiast w wodzie zasolonej ok 40gr. na 12 litrów zyly 2-3 dni po czym padły. Także wertowalem siec w poszukiwaniu info na ten temat i na jedenej ze stron wyczytałem ze autor rozmnazal szkliste zarowno w wodzie slodkiej jak i zasolonej i wg niego nie miało to wpływu na zywotnosc młodych. Efekty oczywiscie miał pozytywne. Moje efekty byly negatywne i po 3 probach odpuscilem sobie :(

daniel90
03-31-2005, 09:18
gdzieś czytałem o przeobrażeniu zupełnym i z tego co pamiętam małe zasolenie może im zaszkodzić.
jeżeli planujecie odchować młode to musicie stworzyć warunki prawdziwego oceanu, czyli kilka procent soli.
ja bym Misza próbował dalej, tym bardziej, że masz możliwości, żeby się "bawić" w zasalanie.
jeżeli dobrze pamiętam to trzeba 30-35ppm (albo czegoś innego, liczba jest dobra), a nie jak mówią niektóre źródła 17, w których krewetki giną.

wiem !!
to było ppt, czyli part per tausend czyli promili ma być ok. 35, czyli (pociągnę to dalej) jest to 3,5 %, czyli podobnie jak w oceanie.

a 40 gr. na 12l to wychodzi zasolenie 0,3 :arrow: Bałtyk

DLA DOBRA NAUKI spróbuj z 420gr soli na te 12litrów (to wydaje się dużo ale zaufaj)

albo po prostu daj więcej niż zwykle - 200gr. jestem pewien, że wytrzymają znacznie dłużej.

kwalera
03-31-2005, 10:53
w moim akwa nie udalo mi się wychować maluchów szklistej

P@wel
03-31-2005, 15:03
Ok dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jednak dostosuje sie do 37g/l wiec w akwa 25 litrow wyjdzie około Kilogram tej soli akwarystycznej. Niewiecie moze ile ona kosztuje? I jak trzeba zasalac to akwarium? tak jednorazowo wsypac ta sol i niech sie rozpuszcza? I przy kazdej podmianie dosypywac soli czy nie trzeba juz?

A tak apropo tych proporcji to gdzies słyszałem ze 55.5g/l to jeszcze lepsze zasolenie ale nie wiem wiec Misza do akwarium 12l musialbys użyc 666 g tej soli :twisted:

Misza24
03-31-2005, 20:46
co do zasalania to koniecznie najpierw rozpuśc sol w naczyniu z niewielka iloscia wody i dopiero wlewaj do akwa. Sól sama sie w akwa nie rozpuści.
A co do moich prob rozmnazania to niestety ale juz nie mam takich mozliwosci :( Szkliste 5szt trafiły do akwa ogolnego (bo w krewetkarium skupiłem sie na krewciach karłowatych i te by mi wszystko wyjadły) i niestety po jakichs 2 tygodniach ostało sie jedynie 2 szt i to obie samice wiec wiecej prob nie jestem wstanie podjąć. Te dwie sa juz w ogolnym od ponad miesiaca i czuja sie swietnie, ale mlodych napewno juz nie bedzie :(